Straujiem soļiem tuvojas Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas diena jeb kā tautā mēdz saukt „Baltā galdauta svētki”. Lai svētkus padarītu īpašus, izveido skaistus galda vai sienas dekorus, tematiskos baltos un karmīnsarkanos toņos. Tas būs pavisam vienkārši un ātri!
Brīvdienas ir īstais brīdis, kad pārsteigt savas un viesu garšas kārpiņas ar skaistu un gardu dzērienu. Dzērienu veikalu tīkls AlkOutlet piedāvā rūgteni salda kokteiļa recepti ar gaisīgām kafijas putām.
Valsts svētku laikā īpaši lepojamies ar savu Latviju, tās skaistumu, sasniegumiem un tradīcijām. Modele un raidījumu vadītāja Māra Sleja ciemojas pie Rimi Gardēža Normunda Baranovska, lai pagatavotu tradicionālu latviešu virtuves ēdienu – bukstiņputru, kas ir gana izdevīga svētku maltīte arī kuplai saimei.
18. novembris ir īpaša diena, kad izceļam mūsu dzimtenes un māju nozīmi. Latvija esam mēs paši, tāpēc šajos svētkos radīsim skaistus un priekpilnus brīžus mājās ne vien sev, bet arī viens otram! Lielisks veids, kā to izdarīt, – veidojot vienkāršu, tomēr radošu svētku galda klājumu. Piecas idejas latviskam galda noformējumam apkopojuši mājokļu attīstītāja “Bonava Latvija” eksperti.
Šis ir īstais brīdis, kad mājās gatavot dažādus gardumus karoga krāsās. Ja vēlaties pagatavot īpašu kūku par godu 18. novembrim, iesakām sarkanā velveta kūku. Šo sarkano kūkas mīklu var pavisam viegli pagatavot mājās!
Tuvojoties Lāčplēša dienai un 18.novembrim, tradicionāli pie mēteļa atloka tiek liktas svētku noskaņas piespraudes. Laikos, kad aktīvi darbojās amatnieku tirdziņi, piespraudi viegli varēja iegādāties tajos, tagad, mājsēdes laikā, jāmēģina izgatavot to savām rokām.
Šāds svečturis skaisti izskatīsies uz jūsu valsts svētku galda. Tā pagatavošanai nepieciešamas vien pāris sastāvdaļas. Ātri, skaisti un vienkārši. Izmēģiniet!
Tuvojas Valsts svētki, tāpēc ir pēdējais laiks, lai sāktu domāt par mājas dekorēšanu. Izveido skaistu dzijas pušķīšu virteni, kura noderēs ne tikai 18. novembrī, bet arī Ziemassvētkos!
Šādi svečturi var rotāt palodzi vai ēdamgaldu jau valsts svētkos, jo tas ne tikai apvieno valsts svētkiem raksturīgās krāsas, bet rada mājīguma un svētku noskaņu tumšajā novembrī.
Novembris latviešiem ir īpašs mēnesis un, pateicoties valsts svētkiem, tas iekrāsojas sarkanbaltsarkanos toņos. Šis dekors noderēs ne tikai novembrī, bet tam var ļaut priecēt acis arī Ziemassvētku laikā.
Kā savā grāmatā "Dzīves garša" norāda Ilze Jurkāne, šo ēdienu viņa izgudrojusi daļēji tāpēc, lai produkti neietu bojā. "Iedvesmojos no gruzīnu virtuves, jo tādi ēdieni man ļoti garšo," raksta Jurkāne.
Ar pavasara siltumu atnāk arī vēlme baudīt maltīti dārzā, āra terasē un citos zaļumos. Ja savu grileszonu esi atklājis, tad piedāvājam žurnāla "Māja" arhīvos atrastas, žurnālistes Inas Zelčas apkopotas šašliku marinades receptes.
No rauga pankūku mīklas var cept ne tikai apaļas pankūkas, bet arī pankūkas, kas atgādina virtuļus. It īpaši, ja tās iemērc izkausētā šokolādē vai apkaisa ar pūdecukuru. Atšķirībā no īstajiem virtuļiem mīklā ir mazāk miltu un tie nav jāpeldina eļļā. Pietiek, ja eļļa pannā ir plānā kārtiņā.
Jāteic, ka es ar klasisko šokolādes desu iepazinos vien pusaudzes gados, bet saprotu, ka vecākām paaudzēm tas bijis bērnības našķis, kas saistās ne vien ar garšas kārpiņu lutināšanu, bet arī ar nostaļģiju.