Ar pavasara siltumu atnāk arī vēlme baudīt maltīti dārzā, āra terasē un citos zaļumos. Ja savu grileszonu esi atklājis, tad piedāvājam žurnāla "Māja" arhīvos atrastas, žurnālistes Inas Zelčas apkopotas šašliku marinades receptes.
Šašliks ir uz atklātas uguns vai kokoglēm cepti uz iesma uzsprausti gaļas gabaliņi.
Izmanto cūkas, aitas, liellopa vai vistas gaļu.
Bieži vien to iepriekš sagatavo marinējot etiķī, augļu sulās, vīnā, majonēzē ar sīpoliem, zaļumiem un garšvielām. Cep uz speciāla grila vai mangala, kuros tiek kurinātas ogles vai malka līdz oglēm, gaļu periodiski apgriežot. Pasniedz atsevišķi kā pamatēdienu vai ar piedevām.
Latvijā gatavotajam šašlikam raksturīga jēra gaļas aizstāšana ar cūkgaļu un mazāka aso garšvielu pievienošana.
• Marinādi gatavo stikla, plastmasas vai keramiskā traukā, tikai ne alumīnija, jo skābe, iesūcoties metālā, piešķir ēdienam nepatīkamu garšu.
• Produkti, kas pārlieti ar marinādi, jāglabā ledusskapī.
• Jo lielāki ir gaļas gabali un vairāk gaļas, jo ilgāk marinējas.
• Lai gaļa nebūtu cieta, tad jākontrolē skābo sastāvdaļu daudzums marinādē - etiķa, vīna, sulas nedrīkst būt pārāk daudz. Etiķi un eļļu marinādei pievieno vienādā daudzumā.
• Lai marināde labāk iesūktos gaļā, tā vairākās vietās jāsadursta ar dakšiņu.
• Lai gaļu mīkstinātu, marinādei var pievienot gabaliņos sagrieztu ananasu, kivi, papaiju. Šiem augļiem piemīt īpašība šķelt olbaltumvielas, tāpēc gaļu šādā gadījumā nevajag marinēt ilgāk par divām stundām.
Sastāvdaļas: 4-5 ēdamkarotes augu elļas, 3-4 piparmētru zariņi, 60 ml baltvīna, sīpols, 2-3 ķiploka daiviņas, rozmarīns, majorāns, timiāns, malti sarkanie pipari (saldie un stiprie).
Pagatavošana: sīpolus smalki sagriež, piparmētru sasmalcina, sajauc ar pārējām sastāvdaļām. Gaļu tur marinādē vienu stundu.
Sastāvdaļas: pusglāze laima sulas, pusglāze citrona sulas, pusglāze medus, ķiploks, 0,5 kg vistas filejas, sagrieztas 2,5 cm lielos gabaliņos, pa vienam dažādu krāsu saldie pipari (sarkanais, dzeltenais, zaļais), sagriezti 2,5 cm lielos gabaliņos.
Pagatavošana: traukā sajauc citrona sulu, laima sulu, medu un sasmalcinātu ķiploku. Ielej vienu ceturtdaļu glāzes plastmasas traukā, ieliek vistu tajā. Uzliek vāku, liek ledusskapī uz 30 minūtēm. Trauku ar pārējo marinādi nosedz un arī ievieto ledusskapī. Grila restītes apsmērē ar eļlu. Uz metāla vai koka iesmiem uzsprauž vistas gaļu un piparus. Cep šašliku slēgtā grilā vidējā temperatūrā 8 līdz 10 minūšu, periodiski grozot un apsmērējot ar marinādi.
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
cūkgaļu sagriež palielos gabalos. Pievieno majonēzi, citrona sulu un citrona miziņu, svaigu piparmētru pēc savām vēlmēm, 2 sasmalcinātas ķiploka daiviņas, sāli, piparus pēc garšas un kefīru. Visu kārtīgi sajauc un atstāj uz 3 līdz 4 stundām iemarinēties. Var atstāt līdz pat diennaktij, ja vēlas, lai gaļa ir vairāk iemarinēta. Cep uz grila, kamēr ir gatava.
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
sagriež gaļu palielos gabalos, visas nepieciešamas marinādes sastāvdaļas sajauc un pārlej gaļai. Visu labi samaisa un atstāj uz 3-4 stundām iemarinēties.
Gurķu mērce
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
ņem Mildas majonēzi un pēc garšas pievieno sarīvētu marinētu gurķi un sasmalcinātu ķiploku. Pasniedz ar ceptu gaļu vai dārzeņiem.
Sarkanā mērce
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
sajauc visas nepieciešamās sastāvdaļas, sojas mērci un mārrutkus, pievienojot tos pēc garšas. Pasniedz ar ceptu cūkgaļu.
Zaļumu pesto mērce
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
sasmalcina zaļumus (var sasmalcināt blenderī). Majonēzei pievieno pagatavoto zaļumu pesto, iespiež puscitrona sulu, pievieno angļu sinepes un visu kārtīgi samaisa. Pasniedz ar ceptu gaļu vai svaigiem dārzeņiem.