Šoreiz aizņēmāmies svētku kūkas recepti no 1998. gada "Maizes grāmatas". Šī kūka būs lielisks papildinājums svētku galdam.
Iejaukšanai uzrūgušajā mīklā:
Pildījumam:
Pārsmērēšanai un pārkaisīšanai:
Rotāšanai:
Izkausētai taukvielai pielej pienu un uzsilda līdz 37°C.
Toverī nelielā šķidruma daudzumā iemaisa raugu un pielej pārējo šķidrumu. Pievieno 4 1/2 dl kviešu miltu un samīca mīklu. To pārklāj un raudzē aptuveni 30 minūtes.
Taukvielas samaisa ar cukuru un kardamonu, iejauc uzrūgušajā mīklā. Mandeļu masu maisa ar ūdeni. Mīklai pievieno atlikušos miltus un izveido vienmērīgu mīklu. Saveļ to rullītī.
Rulli sagriež 20 gabalos. Katru gabaliņu saplacina un uzliek piciņu mandeļu masas. Uzloka mīklas malas, lai paslēptu pildījumu. Saveļ apaļas maizītes un pārsmērē ar izkausētu taukvielu.
Maltas mandeles uz sviestpapīra samaisa ar cukuru. Maisījumā apviļā maizītes. Liek citu pie citas labi ietaukotā cepešpannā, kuras diametrs ir aptuveni 25 centimetri.
Senajās receptēs rakstīts: "Kad panna pielikta pilna, tā jāpārklāj ar dvieli, un mīklai jārūgst, kamēr maizītes kļuvušas čauganas." Tas aizņem aptuveni 30 minūtes.
Cep 20 līdz 25 minūtes 200°C.
Pūdercukuru ar ūdeni samaisa diezgan šķidrā glazūrā un pārlaista atdzesētai kūkai.
Avots: "Maizes grāmata" (1998), izdevniecība "Dadzis"