“Apzināta ēšana var būt noderīgs līdzeklis, kas palīdz koncentrēties uz pašreizējām domām un jūtām ēšanas laikā. Izmantojot pārdomātas ēšanas metodes, jums ir iespēja mainīt savus pašreizējos ēšanas paradumus, kļūstot apzinīgākam, kā arī pielāgojoties sava ķermeņa izsalkuma un sāta pazīmēm,” raksta extension.usu.edu.
Kopš bērnības atceros vecāku mudinājumu - saēdies ogas, kamēr ir ogu laiks, ābolus un bumbierus, kamēr vēl svaigi no dārza vai tirgus. Un tas ir loģiski, jo ir jāēd sezonālie augļi un dārzeņi katru dienu. Tikai ... dozēti un sabalansēti.
Viens no vasaras populārākajiem našķiem ir saldējums. Daļa cilvēku to ēd, lai atveldzētos karstajās vasaras dienās, bet citi, jo tas ir ļoti gards. Bet vai zināt, kas notiek ar mūsu veselību, ja katru dienu tiek ēsts saldējums?
Ar pārēšanos vai nekontrolējamu kāri pēc našķiem mūsdienās saskaras teju katra trešā sieviete un arī ļoti daudzi vīrieši. Speciālisti to sauc par emocionālo ēšanu. Par to runā un meklē risinājumus gan uztura speciālisti, gan psihologi.
Eksperti norāda, ka, lai zaudētu svaru, ir nepieciešams ne tikai ēst veselīgi, bet arī ievērot pareizu diennakts ēšanas ritmu, vēsta "Eat This, Not That".
Regulāri sportojat, ēdat veselīgu pārtiku, bet tāpat apkārtmērs turpina pieaugt? Eksperti nosauc piecus iemeslus, kāpēc "riepiņa" turpina augt pat tad, kad dzīvojat veselīgi.
Novecošanās ir neizbēgams process ikvienam cilvēkam. Gadiem ejot, ķermenī notiek dažādas izmaiņas. Lai arī nav izgudrots īpašs brīnumlīdzeklis, kas var apturēt novecošanos, dažādu ieradumu maiņa var palīdzēt šo procesu padarīt mazāk nepatīkamu.
Latvijā 40% iedzīvotāju atzīst, ka viņu neveselīgie miega un uztura paradumi ietekmē gan kopējo veselību, gan labsajūtu - katru rītu tie saskaras ar grūtībām pamosties un pa dienu jūtas pastāvīgi noguruši, secināts elektroierīču ražotāja SIA "Samsung Electronics Baltics" veiktajā aptaujā.
Sēnes ir ne vien gards un sātīgs papildinājums ēdienkartei, bet arī vērtīgs uzturvielu avots, turklāt, pareizi uzglabātas, tās droši varēs baudīt vēl visu ziemu. Kas jāņem vērā, lietojot sēnes uzturā, kā tās pareizi pagatavot un uzglabāt, skaidro farmaceite Mārīte Šukele.
Iestājoties vēsajai sezonai arvien biežāk laiks tiek pavadīts mājās. Rodas vēlme sevi palutināt, panašķēties. Nevainīgā našķošanās var rezultēties ar svara pieaugumu. Kā no tā izvairīties? Kā nepieņemties svarā rudenī?
Vēla vakara un nakts uzkodas ir kaitīgas veselībai un var izraisīt sirds un asinsvadu slimības, atklāj Ņujorkas slimnīcas koronārās terapijas nodaļas vadītāja Evelīna Greivere, raksta "Hronika.info".
Bieži vien ne tikai svētkos, bet arī ikdienā ir grūti apstāties un tiek apēsts par daudz. Šādos brīžos var mocīt ne tikai nepatīkama pašsajūta, bet arī sirdsapziņa par to, cik daudzi ir apēsts. Psihologi izceļ piecus veidus, kā samazināt tieksmi pēc ēdiena, kad jau esiet paēdis un kā neveicināt pārēšanos.
Latvijas iedzīvotāji arvien vairāk uzmanības velta savam uzturam, un šobrīd jau 65% sabiedrības uzskata, ka ēd veselīgi, liecina Rimi Labākai dzīvei pētījums.
Pandēmija, nenoliedzami, ieviesusi korekcijas mūsu dzīves tempā un paradumos. Daudziem ēdiena gatavošana mājās kļuvusi par aizraujošu hobiju, tomēr daļai mājsēde saistās ar neremdināmu apetīti. Kā zināt, vai apēsto produktu apjoms ir normas robežās un kad pienācis laiks apstāties? Sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane un uztura speciāliste Dārta Tene sniedz praktiskus padomus, kā sakārtot ēdienkarti un gūt sāta sajūtu.
Reti, kuram nav bijis tā, ka īsi pirms došanās gulēt prātā "iešaujas" doma, ka varbūt varētu kaut ko apēst. Šāda vēlme kaut ko apēst var saistīties ne tikai ar parastu vēlmi panašķēties, bet arī ar to, ka vakariņu vai visas dienas laikā esat ļoti maz ēduši. Tomēr pastāv vairāki būtiski faktori, kas var notikt ar tavu ķermeni, ja ēdīsi maltītes vai našķosies īsi pirms gulētiešana!