Vai tiešām pēc ēšanas ir jānogaida, pirms iet peldēties?

© Pixabay

Vai tavi vecāki tevi brīdināja neiet peldēt uzreiz pēc ēšanas? Viņi maldījās. Kā apgalvo ārsti, vairumā gadījumu pēc ēšanas nav jāgaida vismaz 30 minūtes, pirms doties peldēties, raksta "nbcnewyork.com".

Šis vecais brīdinājums izriet no bažām, ka cilvēki var noslīkt, jo asinis it kā tiek novirzītas uz pilno vēderu, nevis uz muskuļiem.

Patiesībā cilvēkiem pēc ēšanas joprojām ir pietiekami daudz asiņu muskuļiem, sacīja Dr. Metjū Badžets no Klīvlendas klīnikas. Viņš vidusskolas laikā nodarbojās ar peldēšanu un pirms sacīkstēm mēdza apēst pāris banānu un izdzert pudeli ūdens. Viņš bija uztraucies, ka vecais brīdinājums patiešām var radīt sarežģījumus.

Tomēr pirms peldēšanās ir svarīgi remdēt slāpes, īpaši saulainās dienās. Cilvēki bieži neapzinās, ka viņiem joprojām var būt dehidratācija, kas var izraisīt muskuļu krampjus. "Mēs svīstam, atrodoties ūdenī, mēs vienkārši nespējam novērtēt ūdens zudumu ķermenī," viņš teica.

Tāpēc lēkšana baseinā vai upē uzreiz pēc ēšanas nav liela problēma, ja peldies atpūšoties. Taču cilvēki, kas plāno peldēt sacensībās vai intensīvos treniņos, var vēlēties ļaut kuņģim mazliet sagremot ēdienu, lai izvairītos no krampjiem, tāpat kā viņi gaidītu pirms skriešanas.

Arī peldēšana pēc pāris aliņiem ir riskanta. Cilvēki mēdz būt agresīvāki, mazāk koordinēti un pakļauti sliktai izvēlei, kad peldas pēc alkohola lietošanas. Visi šie faktori var radīt problēmas, saskaroties ar spēcīgām straumēm vai citiem iespējamiem riskiem ūdeni.

"Tu vienkārši nebūsi tik veikls," sacīja Badžets.

Svarīgākais