Augstskolas vadītāja neētiskā rīcība met ēnu uz visu izglītības nozari

Arvien biežāk nesaudzīgu kritiku piedzīvo Latvijas izglītības nozare. Sākot ar nepamatotām reformām, kuras nesniedz vēlamo rezultātu, beidzot ar apšaubāmu studiju programmu samazināšanu. Šķiet, ka pēdējā laikā manipulācijas un nomelnošanas kampaņas uzņēmušas jaunus apgriezienus, taču pārsteidzošākais ir fakts, ka negodprātīgā konkurencē iesaistījušās arī pašas augstskolas, kuras viena otrai ir gatavas atvilt studentus, lai gūtu personīgu labumu.

Šoreiz ar nekaunīgiem apvainojumiem izceļas Biznesa Vadības koledža (BVK), kura aicina topošos studentus pieteikties studijām BVK, nomelnojot savus konkurentus - Latvijas Biznesa koledžu (LBK), ar nepatiesiem apvainojumiem publiski mazgājot SVEŠU veļu.

BVK mājaslapā, kā arī aplikācijā Instagram, facebook, google adwords tikušas ievietotas reklāmas, kurās pausta informācija par iespēju studēt šajā iestādē, kā galveno argumentu minot akreditācijas atteikumu Latvijas Biznesa koledžai. Apvainojumi nav balstīti uz dziļāku izpratni, izteikti, neizpētot patieso LBK situāciju. BVK izvēlas savu iestādi reklamēt nevis uzsverot, kāpēc šī iestāde ir laba, bet ceļot neslavu saviem konkurentiem.

Lai arī Latvijas Biznesa koledža vairākkārt lūgusi nepatiesās informācijas izplatīšanu pārtraukt, apvainojumi turpinās.

“Latvijas Biznesa koledžai nepieņems šķiet veids, kā viena augstskola uz otras cenšas celt savus reitingus un palielināt studentu skaitu, paužot nepatiesus un reputāciju graujošus apgalvojumus. Domāju, ka augstskolām vajadzētu vairāk domāt par saviem studentiem un to labklājību, nevis skatīties uz kaimiņu pusi, cenšoties norādīt uz kaut kādiem trūkumiem vai nepilnībām. Tā ir neētiska rīcība ne tikai pret kolēģiem, bet arī met ēnu uz kopējo Latvijas izglītības sistēmu,” norāda LBK studentu pašpārvalde.

Neuzticību neprofesionālajai BVK aģitācijai rada arī tās autors Jānis Stabiņš, ņemot vērā, ka Jāņa tēvs ir par korupciju notiesāta Juris Stabiņš, kurš, tā vietā, lai godīgi atbildētu par saviem noziedzīgajiem nodarījumiem, pazuda, visticamāk, inscenējot pašnāvību. Paturot prātā latviešu sakāmvārdu “ābols no ābeles tālu nekrīt”, var rēķināties, ka līdzīgus “trikus” var sagaidīt arī no dēla Jāņa Stabiņa.

Tomēr LBK izsaka cerību, ka BVK pārtrauks šāda veida nicinošas informācijas izplatīšanu un pievērsīsies pašu izglītības iestādes pilnveidei un izaugsmei. Pretējā gadījumā LBK būs spiesta vērsties tiesību aizsardzības iestādēs, lai BVK rīcība tiktu izvērtēta un tiktu pārtrauktas darbības, kuru mērķis ir graut koledžas prestižu.

Viedokļi

Ar šādu ironisku, bet vienlaikus skarbi reālistisku atziņu var raksturot situāciju ambulatorās medicīnas jomā. Vienlaikus pacientu plūsma nemazinās, gluži pretēji – sasirgušo skaits pieaug. Taču valsts piešķirtais finansējums nav bezizmēra. Kā racionāli “operēt” ar pieejamajiem naudas līdzekļiem, lai pacienti laicīgi saņemtu kvalitatīvu medicīnisko palīdzību, mediķiem būtu stabils atalgojums un netiktu apdraudēta medicīnas iestāžu pastāvēšana?

Svarīgākais