Lai zaudētu liekos kilogramus, viss jādara pakāpeniski!

«Elementārus kāju un sēžas muskuļu vingrinājumus var izpildīt arī mājās vai darbā, atbalstam izmantojot, piemēram, krēslu,» stāsta Sergejs Koņušoks © Publicitātes foto

Vasaras sezona ne vienu vien dāmu mudina ēst sabalansēti un nodoties fiziskajām aktivitātēm, lai zaudētu liekos kilogramus. Diemžēl ne visām izdodas sasniegt iecerēto rezultātu. 14 Ginesa pasaules rekordu un titula Planētas stiprākais cilvēks īpašnieks, kā arī Ukrainas profesionālās spēkavīru līgas prezidents un Herbalife eksperts Sergejs Koņušoks ekspresintervijā Neatkarīgajai stāsta, ka labākais variants ir apvienot pareizu ēšanu ar sportiskajām aktivitātēm un darīt visu pakāpeniski.

– Daļa sieviešu baidās nodarboties ar sportu, jo domā, ka fiziskās aktivitātes izteikti palielinās muskuļus. Vai tā tiešām ir?

– Tā ir viena no izplatītākajām sieviešu atrunām, lai attaisnotu slinkumu. Kā profesionālis varu teikt: sievietes organismā nav tāds vīrišķo hormonu daudzums, lai aktīvi audzētu tikpat lielu muskuļu masu kā vīrietim. Lai audzētu un iegūtu muskuļu audus, vīrietim ir ļoti jāpiepūlas. Sievietei, lai sasniegtu tādu rezultātu, jāvelta trīs reizes lielāka piepūle. Tāpēc, lai kļūtu par tādu kā Arnolds Švarcenegers, sievietei ir ļoti jāpacenšas.

– Arī laika trūkums nereti ir iemesls, kādēļ sievietes nenodarbojas ar sportu. Vai fizisko formu var uzlabot ar 10–15 minūšu ilgu treniņu?

– Ar 10–15 minūtēm treniņa nepietiek. 10–15 minūtēs var veikt vienīgi vieglu rīta rosmi. Lai notiktu izmaiņas un saglabātu fizisko formu, nepieciešama vismaz viena treniņa stunda katru dienu. Un vienu stundu var izbrīvēt katrs – tā ir laika plānošana! Ja ir vēlme un motivācija mainīties, bet brīvā stunda ir no 6.00 līdz 7.00 rītā, tad šī stunda ir jāizmanto. Ja brīvā stunda ir no 22.00 līdz 23.00 vakarā, tad ir jāizmanto šis laiks. Ir jātrenējas. Kad – tā ir nianse. Organisms adaptēsies un pieradīs pie jebkura treniņa laika. Protams, ideālais treniņa laiks ir no pulksten 11.00 līdz 13.00 dienā.

– Bieži vien par «pludmales figūru» atceramies jūnijā, kad vasara jau klāt. Ko tagad darīt, lai nomestu vismaz pāris liekus kilogramus? Kā nezaudēt motivāciju?

– Visbiežāk cilvēki ļoti stingri ierobežo uzņemto pārtikas daudzumu un palielina fizisko slodzi. Neapšaubāmi organismam ir grūti tikt galā ar šādiem stresa faktoriem, kā rezultātā cilvēks atsakās no iecerētā un iegūst vienīgi negatīvu pieredzi. Vislabākā motivācija ievērot pareizu, veselīgu dzīvesveidu ir patika pret sevi. Tiklīdz cilvēkam sāk patikt tas, kā viņš izskatās, šī patika kļūs par iekšēju motivāciju ievērot veselīgu dzīvesveidu.

Lai zaudētu liekos kilogramus, visefektīvākais variants ir apvienot regulāras sportiskās aktivitātes ar sabalansētu, uzturvielām bagātu uzturu, neizlaižot dienas būtiskāko ēdienreizi – brokastis. Turklāt ir svarīgi visu veikt pakāpeniski.

Es iesaku izvēlēties profesionālus sporta trenerus un instruktorus, jo speciālista uzraudzībā un ar pareizu programmu būs daudz vieglāk tikt pie kārotā rezultāta.

– Ko drīkst ēst pirms un pēc treniņa?

– Treniņš tukšā dūšā nav prātīga ideja. Tas, cik daudz un ko ēst, ir ļoti individuāli. Kopumā pilnvērtīga ēdienreize, ieskaitot gaļas ēdienus, jāietur vismaz divas stundas pirms treniņa.

Ļoti bieži fitnesa treneri, īpaši sieviešu fitnesa treneri, iesaka vismaz divas stundas pēc treniņa neēst. Tas ir ļoti nepareizs uzskats. Ikviena kustība veicina olbaltumvielu patēriņu, tāpēc pēc treniņa ir jāēd un jāatjauno tā laikā iztērētā enerģija un olbaltumvielas. Ja mēs neatjaunosim olbaltumvielu daudzumu, mēs principā «apēdam» savu ķermeni. Protams, būtiski ir saprast, ko ēst pēc treniņa. Ideāls variants ir mazkaloriju olbaltumvielu kokteilis, piemēram, Formula 1. Sportojot tiek tērētas kalorijas, kā arī mazinās cukura līmenis asinīs, kas rada izsalkuma sajūtu. Izsalkuma sajūta pēc treniņa var kļūt neizturama, un sieviete, kas apņēmīgi izturējusi izsalkumu divas stundas, atnāks mājās un izēdīs pusi ledusskapja.

– Ko iesākt tām sievietēm, kurām sporta zāle un personīgais treneris nav pieejami?

– Protams, sporta zāle ir vieta, kur iespējams variēt ar dažādiem vingrinājumiem, izvēlēties vēlamos smagumus u.tml. Tomēr, lai būtu formā un saglabātu rezultātu, pietiek ar diviem kvadrātmetriem telpas, vienu stundu dienā un savu ķermeņa svaru. Es zinu neskaitāmus vingrinājumus, kuros tiek izmantots savs ķermeņa svars un ar kuru palīdzību efektīvi iespējams sasniegt rezultātu, ja vien ir vēlme un motivācija trenēties. Arī grāmatās un internetā pieejama ļoti plaša informācija gan par dažādiem mājas apstākļos veicamiem vingrinājumiem, gan sabalansētu uzturu.



Svarīgākais