PATIESS STĀSTS: Grūtniece smēķē – ārsts neiebilst

© Scanpix/AFP

«Ja ārsts būtu man stingri pateicis – smēķēšana jāatmet, es to būtu izdarījusi. Smēķēju diezgan daudz, apmēram 15 cigaretes dienā, un ārsta padoms bija izsmēķēto cigarešu daudzumu vien samazināt,» stāsta jaunā māmiņa Anete (vārds mainīts), kura, savu meitiņu iznēsājot, smēķēšanu neatmeta.

«Ir dzirdēti stāsti par to, ka ārsts esot grūtniecei ieteicis smēķēšanu neatmest, tomēr nespēju noticēt, ka tā ir patiesība. Esmu informēta par gadījumiem, kad ārsts smēķēšanu atmest nav mudinājis 70 gadu vecu pīpmani, bet, ka tāpat būtu teikts topošajai mātei, es šaubos. Šie nostāsti, manuprāt, radušies tāpēc, ka sievietes vienkārši dzird to, ko grib dzirdēt,» bažas pauž Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pneimonoloģe Renāte Snipe.

Tomēr mazās Annas (vārds mainīts) māmiņai Anetei ir cits viedoklis. Viņai bērns pieteicies 19 gadu vecumā. «Es biju ļoti jauna un bērnu tobrīd neplānoju. Stress, kas parādījās ar bērna ienākšanu manā dzīvē, bija milzīgs. Finansiālā situācija skumja, dzīvoju ar tuviniekiem, kuri gaidīto atbalstu tā arī nesniedza,» atmiņās dalās Anete. Arī pieredzes ar grūtniecēm, kuras smēķēšanu, paliekot stāvoklī, bija atmetušas, jaunajai meitenei nebija. «Tobrīd tuva draudzene, kura, sākoties grūtniecībai, atmeta smēķēšanu, tika ievietota slimnīcā, un neviens nezināja, kas viņai kaiš. Gan draudzenei, gan viņas ārstējošajam ārstam bija aizdomas, ka šīs komplikācijas sākušās smēķēšanas atmešanas rezultātā,» skaidro Anete. Tā nu arī Anete smēķēšanu grūtniecības laikā turpināja, samazinot to līdz trīs cigaretēm dienā.

«Liela daļa radu un draugu nezināja, ka smēķēšanu neesmu atmetusi, smēķēju vien mājās. Cigaretes veikalā ar lielu punci pirkt neuzdrīkstējos, tās man atnesa vīrs. Pati esmu nosodījusi grūtnieces, kuras atklāti smēķē, bet katram ir savi apstākļi un stress, bet publiski to darīt un rādīt sliktu piemēru nevajag,» atzīst Anete. Vai tagad viņa rīkotos citādi? Anete atbild pozitīvi: «Ja būtu iespējams izdzīvot šo situāciju vēlreiz, es, pirmkārt, bērniņu plānotu un, otrkārt, smēķēšanu atmestu, jo risks ir pārāk liels. Meitai, par laimi, viss ir kārtībā, viņai ir septiņi gadi, un šogad meitene mācīsies otrajā klasē. Viņa ir ļoti gudra un kārtīga, un viņu, par laimi, mana smēķēšana nav iespaidojusi.»

Arī Ilze, kuras mazajam zēnam ir deviņi mēneši, pirms grūtniecības iestāšanās smēķēja. «To, ka gaidu bērnu, uzzināju jau agri, trešajā grūtniecības nedēļā. Lēmumu atmest smēķēšanu pieņēmu nekavējoties. Ne es, ne mans draugs pat nepieļāvām iespēju, ka es varētu turpināt smēķēt. Draugs pat mēģināja atmest smēķēšanu reizē ar mani, tomēr viņš izturēja vien divas dienas,» smejas Ilze. Ilzes grūtniecību uzraudzīja ginekoloģe, kura zināja, ka sieviete ir bijusi smēķētāja. «Smēķēšanu atmetu, bet, apmeklējot ārsti, biju atzīmējusi, ka smēķēju, tomēr ginekoloģe šo aspektu nekomentēja,» atzīst Ilze.

Smēķēšanu atmest neesot nemaz tik grūti. «Pirmās trīs nedēļas bija nepatīkamas, tomēr pēc tam to darīt pat vairs neprasījās. Es daudz laika pavadīju mājās un centos nedoties uz vietām vai pasākumiem, kas varētu provocēt uz smēķēšanu,» stāsta Ilze. Pati jaunā māmiņa arī tagad nesmēķē, tomēr viņas civilvīrs to turpina darīt. «Draugs turpina smēķēt, tomēr ne manā vai bērna tuvumā. Ja pastaigājamies, viņš dodas uzsmēķēt kādu gabaliņu aiz mums, mašīnā smēķēšana nav pieļaujama, un mājās viņš smēķēt dodas ārā. Arī kad viņš pēc smēķēšanas atgriežas telpās, es viņu pie bērna uzreiz nelaižu, jo nevēlos, lai mazajam pirmās atmiņas par tēti saistītos ar cigarešu dūmiem,» uzsver Ilze.

Sabiedrībai ir jābūt aktīvai un jāaizrāda smēķētājiem sabiedriskās vietās un citviet, kur smēķētājs pakļauj apkārtējos tabakas dūmiem, bet, ja aizrādīšana nedarbojas, ir jāziņo policijai, diskusijā Ja smēķē Tu – smēķē Tavs bērns! norādījuši vairāki veselības nozares speciālisti. Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) veiktie pētījumi liecina, ka gandrīz 70% bērnu 13 līdz 15 gadu vecumā uzskata, ka tiek apsmēķēti jeb ikdienā pakļauti pasīvajai smēķēšanai sabiedriskās vietās, piemēram, koncertos, sporta pasākumos un pieturvietās, ziņo LETA.

Ar likumu smēķēšana ir aizliegta virknē sabiedrisku vietu. Savukārt smēķēšana bērna klātbūtnē ir definēta kā fiziska vardarbība.

Veselība

Ģimenes ēšanas paradumi būtiski ietekmē bērna izpratni par veselīgu un sabalansētu uzturu, jo vecāki ir tie, kuri rāda bērnam piemēru un iemāca uztura pamatvērtības. Jaunākās aptaujas dati atklāj, ka lielākie izaicinājumi veselīga uztura ievērošanā Latvijas ģimenēs ir saistīti ar laika trūkumu.

Svarīgākais