Ukrainas kara 493. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:50]

© SCANPIX/REUTERS

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 1. jūlijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:50. Krievi apšaudījuši Zaporižjas apgabalu: viens cilvēks gājis bojā, vairāki ievainoti, vēsta pravda.com.ua.

20:31. Krievi neveiksmīgi šodien uzbruka 3 virzienos, kopumā notikušas vairāk nekā 30 sadursmes, vēsta Ukrainas Bruņotie spēki.

19:41. Pretuzbrukums virzās lēnā tempā, jo Ukraina nevēlas veltīgi riskēt ar savu karavīru dzīvībām, paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Cilvēki ir nevis resurss, kā Krievijai, bet gan vislielākā bagātība, intervijā Spānijas laikrakstam "El Mundo" norādīja Zelenskis. "Ko nozīmē sasniegt ievērojamus rezultātus? Katrs noietais kilometrs maksā dzīvības. Mums vēlamākais rezultāts ir mūsu teritorijas atbrīvošana, kā arī mūsu tautas glābšana. Ja lauki ir mīnēti, mēs nevaram sūtīt savus karavīrus mirt. Reālajā dzīvē diemžēl izmaksas ir ļoti augstas, un mūsu karavīru dzīvības ir ļoti dārgas," sacīja Zelenskis.

18:19. Spānijas premjerministrs Pedro Sančess, sestdien sakot runu Ukrainas parlamentā, paziņoja par jaunu atbalstu Ukrainai 55 miljonu eiro apmērā - mazo un vidējo uzņēmumu attīstībai un skolu modernizācijai. "Ukraina maksā lielu cenu pilsētu un infrastruktūras iznīcināšanas ziņā. Tāpēc mums ir jānodrošina, lai valsts tiktu atjaunota. Tādējādi tiks radīti apstākļi tās izaugsmei un labklājībai. Un mēs to jau esam sākuši," sacīja Sančes

17:12. ASV vēl nav pieņēmušas lēmumu par to, vai sūtīt Ukrainai tāla darbības rādiusa raķetes ATACMS vai kasešu munīciju, paziņoja ASV apvienotās štābu priekšnieku komitejas priekšsēdētājs ģenerālis Marks Milijs. "Tas būs prezidenta lēmums," norādīja Milijs. "Kamēr tiek pieņemti lēmumi, procesa ietvaros mēs izskatām visas iespējas. Man vēl nav zināms par kādu lēmumu."

16:12. Pēc Kahovkas HES uzspridzināšanas Ukrainas Hersonas apgabalā joprojām applūdušas 18 apdzīvotas vietas, sestdien informēja Ukrainas valsts ārkārtas situāciju dienests. Dienesta jaunākā informācija liecina, ka Dņepras labajā krastā Hersonas apgabalā joprojām applūdusi viena māja vienā apdzīvotā vietā, bet pagaidu okupētajās teritorijās kreisajā krastā ūdens joprojām pārņēmis 17 apdzīvotas vietas. 1.jūlija plkst.9 ūdens līmenis Dņepras upē pie Hersonas ir atgriezies savā dabiskajā gultnē, līmeņa svārstības atbilst dabiskajām svārstībām šajā gadalaikā, ziņo dienests.

15:12. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sestdien uz desmit gadiem noteicis sankcijas Gruzijas aviokompānijai "Georgian Airways", kas atsākusi tiešos lidojumus uz Krieviju.

14:05. Darbu pārtraukuši krievu algotņu bandas "Vagner" dibinātājam Jevgēņijam Prigožinam piederošā mediju holdinga "Patriot" izdevumi. Darbību pārtrauc izdevumi "Nevskie Novosti" un "Ekonomika Segodnja", paziņoja tā pārstāvji. Tāpat darbību pārtrauc interneta izdevums "Federālā ziņu aģentūra" (RIA FAN), kam aprīlī tika noteiktas Eiropas Savienības (ES) sankcijas. "RIA FAN" tika vainota par līdzdalību Krievijas valdības propagandas un dezinformācijas izplatīšanā par Krievijas iebrukumu Ukrainā.

13:05. Baltkrievija savā teritorijā varētu izvietot līdz pat 8000 Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" karotāju, paziņojis Ukrainas robežsardzes pārstāvis pulkvedis Andrijs Demčenko. Pagaidām situācija uz robežas ir pilnībā kontrolējama. Pašlaik Baltkrievijas teritorijā nav Krievijas uzbrukuma grupu, tomēr Krievija izmanto to kā bāzi savu vienību apmācībai, sacīja Demčenko.

12:05. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 228 870 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 530 iebrucēji.

11:00. ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Viljams Bērnss nesen slepeni apmeklējis Ukrainu, kur viņš tikās ar izlūkdienestu pārstāvjiem un prezidentu Volodimiru Zelenski, apstiprināja ASV amatpersona. Vizītes laikā Bērnss atkārtoti apstiprināja ASV apņemšanos dalīties ar izlūkdatiem, lai palīdzētu Ukrainai aizsargāties pret Krievijas agresiju, sacīja ASV amatpersona.

10:00. Krievijas Tieslietu ministrija iekļāvusi rokgrupas "Akvarium" līderi Borisu Grebenščikovu "ārvalstu aģentu" reģistrā. Šādu lēmumu ministrija pamatoja ar to, ka Grebenščikovs uzstājies ārvalstīs "ar mērķi sniegt finansiālu palīdzību Ukrainai", kā arī iestājies pret Krievijas iebrukumu Ukrainā.

09:10. Kopš algotņu grupējuma "Vagner" iesaistīšanās karā Ukrainas bruņotie spēki nogalinājuši 21 000 un ievainojuši vēl 80 000 šī grupējuma kaujinieku, intervijā Spānijas laikrakstam "El Mundo" paziņojis Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis. "Vagneriešiem bija divas kategorijas - profesionālie algotņi un no cietumiem mobilizētie, viņu lielgabalu gaļa. Mūsu karaspēks 21 000 no viņiem nogalināja un 80 000 ievainoja," sacīja Zelenskis.

00.10. Lietuvas Aizsardzības ministrija informēja, ka Lietuvas militārās palīdzība Ukrainai kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā sākuma drīzumā sasniegs pusmiljardu eiro.

Lietuvas prezidents Gitanas Nausēda trešdien apmeklēja Kijivu, paziņojot, ka Lietuva pērk Ukrainai divas NASAMS palaišanas iekārtas.

Svarīgākais