Šodien Parīzē cīņu sāk mūsējie - Agate Rašmane un Lauris Strautmanis [papildināts 13:55]

© Kaspars Krafts/F64

Šodien jātur īkšķis par diviem mūsu sportistiem Parīzes olimpiskajās spēlēs. Šodien priekšsacīkstes šaušanā vīriešiem un sievietēm.

13:55 Latvijas šāvējam Laurim Strautmanim olimpisko spēļu debijā neizdevās sasniegt finālu mazo kļūdu dēļ, sarunā ar Latvijas Olimpisko komiteju (LOK) atzina sportists.

Strautmanis sestdien Šatorū Parīzes olimpiskajās spēlēs ieņēma 21.vietu šaušanā ar pneimatisko pistoli desmit metru distancē. Latvijas sportists sašāva 572 punktus, atsevišķās sērijās sasniedzot rezultātu 96, 93, 96, 95, 96 un 96 punkti un ierindojoties 21.vietā 33 šāvēju konkurencē.

"Līdz finālam pietrūka vismaz piecu punktu. Koncentrēšanās nebija pati labākā un atbildības sajūta lika par sevi manīt. Ļoti daudz bija tuvo desmitnieku - 9,9. Mazās kļūdas šoreiz iegāza," secināja šāvējs.

"Visi gaida rezultātu, jo zina, ka vari. Taču daudz ko nosaka psiholoģiskais stāvoklis. Pēc sajūtām viss bija labi, bet kaut kur pazuda koncentrēšanās un nevarēju savākties," turpināja Strautmanis.

Kopā ar Agati Rašmani viņš startēs arī duetu sacensībās.

"Tas ir svarīgs starts. Ar Agati pārrunāsim, kas un kā. Nespiedīšu viņai maksimāli no sevis visu parādīt. Startēsim noteikti, bet tad redzēs, kā mums kritīs," stāstīja Strautmanis.

Olimpiskās spēles Francijas galvaspilsētā norisināsies līdz 11.augustam.

13:32 Latvijas sportists Lauris Strautmanis sestdien Šatorū Parīzes olimpiskajās spēlēs ieņēma 21.vietu šaušanā ar pneimatisko pistoli desmit metru distancē.

Latvijas sportists sašāva 572 punktus, atsevišķās sērijās sasniedzot rezultātu 96, 93, 96, 95, 96 un 96 punkti un ierindojoties 21.vietā 33 šāvēju konkurencē.

Labāko rezultātu 584 punkti sasniedza serbu sportists Damirs Mikecs, kurš Tokijas spēlēs šajā disciplīnā bija otrais.

Strautmanis ir olimpisko spēļu debitants.

Plkst.13.30 pēc Latvijas laika šajā disciplīnā sieviešu sacensības uzsāks Agate Rašmane.

Fināliem svētdien kvalificējas pa astoņiem labāko rezultātu īpašniekiem.

Olimpiskās spēles Francijas galvaspilsētā norisināsies līdz 11.augustam, turklāt ne tikai Francijas galvaspilsētā, bet arī 16 citās vietās, ieskaitot Francijas aizjūras teritoriju Franču Polinēziju. Spēļu programmā ir iekļauti 32 sporta veidi, un tiks sadalīti 329 medaļu komplekti.

Parīzes spēlēs Latviju pārstāv 29 sportisti 14 sporta veidos: 3x3 basketbolā, BMX superkrosā un frīstailā, daiļlēkšanā, jāšanas sportā, kalnu riteņbraukšanā, ložu šaušanā, modernajā pieccīņā, peldēšanā, pludmales volejbolā, svarcelšanā, šosejas riteņbraukšanā, tenisā un vieglatlētikā.

Par aktualitātēm no Parīzes informē ziņu aģentūras LETA sporta ziņu reportiere Paula Vucena. Olimpiskajām spēlēm veltītajā LETA sadaļā ("https://www.leta.lv/themes/paris_2024/") pieejama jaunākā informācija ne tikai par Latvijas sportistu gaitām un panākumiem, bet arī citām aktualitātēm.

12:49 Lauris Strautmanis šaušanas disciplīnā 10 m attālumā ar pneimatisko pistoli ieguva 572 punktus un ierindojās 21.vietā. Tas nozīmē, ka L.Strautmanis nekvalificējās finālam. Kopumā šajā disciplīnā startēja 33 sportisti.

09:28. Īsi pirms starta Olimpiskajās spēlēs portāls nra.lv sazinājās ar vienu no Latvijas delegācijas sportistiem - šāvēju Lauri Strautmani, kuram starts paredzēts jau šodien.

Vai piedalījies spēļu atklāšanas ceremonijā?

Nē, aizsūtīju savu treneri pārstāvēs visus šāvējus. Mēs dzīvojam 270 kilometrus no Parīzes militārās aviācijas bāzē, tāpēc brauciens uz Parīzi īsi pirms starta nebūtu pareizs lēmums. Kopā ar mani palika arī Agate Rašmane un viņas treneris Vilnis Celmiņš. Turklāt Agate ir bērniņa gaidībās, tāpēc viņai it īpaši nepieciešams miers un atbalsts no komandas, kas atrodas Francijā.

Vai arī jūsu dzīvesvietā ir spēcīga apsardze un jūtaties droši?

Ciematu, kur atrodamies ir bloķējusi policija un tajā var iekļūt tikai vietējie iedzīvotāji ar attiecīgiem kodiem, kā arī sportisti un komandas atbalsta personāls. Arī teritorijā ir daudz apsardzes cilvēku zaļās vestēs. No dzīvesvietas līdz šautuvei ir 10 minūšu gājiens - es eju ar kājām, bet daudzi izmanto autobusu, ceļā pavadot vien 2 minūtes.

Līdz ar to, ka nu jau daudzus gadus esmu NBS un mana sportista karjera saistās ar ieročiem, nejūtu nekādu apdraudējumu, tomēr no citiem sportistiem esmu dzirdējis, ka jūtas neomulīgi, visapkārt redzot bruņotus vīrus.

Kādas ir sajūtas, gaidot atbildīgo startu?

Trauksmainas - stresa līmenis ir ļoti augsts un es no līdzjutējiem un draugiem jūtu milzīgu spiedienu. It kā pa jokam pateikti vārdi: bez medaļas mājās nebrauc, iedzen stresā vēl vairāk. Protams, pats sevi arī uzkurinu, jo zinu savu spēju robežas, bet vienmēr jau gribas visu izdarīt vēl labāk.

Gaidu, kad nostartēšu un varēšu doties mājās pie sievas un meitiņas. Es apzinos, ka iekļūstot pasaules 32 labāko šāvēju vidū, jau esmu sasniedzis ļoti daudz.

Vai pirms starta ir kādas īpašas metodes, kā nomierināties, lai roka nenotrīc?

Diemžēl mums nav psihologu un cita veida atbalsta personāla, kas varētu palīdzēt pārvarēt stresu - cik nu paši mācāmies, cik treneris pamāca, tik arī ir. Paskaidrošu, ka starta brīdī pulss sasniedz 140 - 150 sitienus minūtē. Šaut tādā stāvoklī nav vienkārši. Nedrīkst lietot nekādas nomierinošas zāles, pat ne bulderjāņus vai alkohola glāzi, jo arī šie līdzekļi statiskajos sporta veidos tiek traktēti kā dopings. Citos sporta veidos alkohola klātbūtne asinīs par dopingu netiek uzskatīta.

Paldies par sarunu! Lai notiek tā, kā jānotiek!

11.30-12.45. Šaušana. Priekšsacīkstes vīriešiem 10 m ar gaisa pistoli

Startē Lauris Strautmanis

13.30-14.45. Šaušana. Priekšsacīkstes sievietēm 10 m ar gaisa pistoli

Startē Agate Rašmane

Svarīgākais