Ukrainas kara 926. diena. Jaunākā informācija [20:36]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 7. septembrī. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:36 ASV un Lielbritānijas izlūkdienestu vadītāji Bils Bērnss un Ričards Mūrs uzskata, ka Ukrainas bruņoto spēku operācija Krievijas Federācijas Kurskas apgabalā sēja šaubas Krievijas elitē.

19:32 Saskaņā ar Baltkrievijas monitoringa projektu "Belarusian Gayun" valsts gaisa telpā naktī uz sestdienu iekļuvuši vismaz 8 Krievijas bezpilota lidaparāti, savukārt viens "Šahed" atradās 70 km attālumā no Lietuvas robežas.

19:00 Ukrainas Aizsardzības ministrijas kiberspeciālisti veica īpašu operāciju par godu Ukrainas Militārās izlūkošanas dienai. Viņi apsveica krievus, ievietoja pastkarti ar apsveikumu daudzos Krievijas tīmekļa resursos. "Apsveicam Ukrainas militāro izlūkdienestu - Gudrie valdīs pār zvaigznēm." Pastkarti ar šādu apsveikumu šodien redzēja daudzi interneta lietotāji Krievijas Federācijā,» ziņo UNIAN avoti.

18:03 Prezidents Vladimirs Zelenskis sacīja, ka sadarbojas ar pasaules līderiem, lai atļautu liela attāluma triecienus Krievijas teritorijā, un cer apkopot šo sarunu rezultātus ar ASV prezidentu Džo Baidenu ANO Ģenerālās asamblejas sesijā septembrī.

16:34 Vairāk nekā dienu pēc ienaidnieka raķešu uzbrukuma Pavlogradai upuru skaits turpina pieaugt - jau līdz 82 cilvēkiem.

14:28 Kijevas apgabala gaisa telpā konstatēti bezpilota lidaparāti - strādā pretgaisa aizsardzības spēki

12:55 Ukrainai bez atlīdzības plānots nodot vairāk nekā 800 datorus, pāris simtus monitoru, kā arī specializēto apģērbu, tālskašus, binokļus un citas iekārtas, liecina valdības lēmuma projekti, par kuriem lems 10.septembrī.

Iekšējās drošības birojs radis iespēju Ukrainai nodot 13 "5.11 Tactical" virsjakas un 12 saišu zābakus, 20 flīsa jakas, vienu bezpilota gaisa kuģi ar somu un bateriju, trīs tālskašus, no tiem vienu ar foto režīma funkciju.

Tāpat tai plānots nodot divus binokļus un vienu metāla detektoru.

Savukārt, atsaucoties uz palīdzības lūgumu no Ukrainas valdības institūcijām par nepieciešamo biroja un datortehnikas nodrošinājumu, Iekšlietu ministrijas (IeM) Informācijas centrs radis iespēja tām nodot 845 datorus, tostarp arī portatīvos, 269 monitorus un četrus procesorus.

11:58 Irāna nodevusi Krievijai tuva darbības rādiusa ballistiskās raķetes, atsaucoties uz avotiem, ziņo laikraksts "The Wall Street Journal" (WSJ) un televīzijas kanāls CNN.

Par iespējamo Irānas raķešu nodošanu Krievijai jau pirmdien ziņoja aģentūra "Bloomberg".

Saskaņā ar britu laikraksta "The Times" informāciju Krievija no Irānas saņēmusi vairāk nekā 200 ballistisko raķešu. Saskaņā ar Ukrainas izlūkdienestu datiem, uz kuriem atsaucas izdevums, tās ir raķetes "Fatah-300", kuru darbības rādiuss sasniedz 110 kilometrus. Kāds krievu kuģis raķetes trešdien nogādājis Kaspijas jūras ostā, iztiecies avots Ukrainas armijā.

Kā raksta WSJ, ASV iestādes šonedēļ informējušas sabiedrotos par Irānas piegādēm, tostarp ceturtdien informēti vēstnieki Vašingtonā. ASV iestādes apstiprinājušas, ka raķetes "beidzot ir piegādātas".

ASV Nacionālās drošības padomes pārstāvis Šons Savets atzinis, ka Irānas ballistisko raķešu nodošana Krievijai nozīmē dramatisku Irānas atbalsta palielināšanos Maskavas uzsāktajam agresīvajam karam pret Ukrainu.

Tikmēr Irāna noliedz, ka tā piegādātu Krievijai ballistiskās raķetes. Irāna pati atturas "no šādām darbībām, tajā pašā laikā aicinot citas valstis pārtraukt ieroču piegādi konfliktā iesaistītajām pusēm", paziņojusi Irānas pārstāvniecība ANO Ņujorkā.

Krievijas vēstniecība Vašingtonā nav komentējusi šis mediju ziņas

10:33 Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 623 990 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1270 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 8632 tankus, 16 878 bruņutransportierus, 17 774 lielgabalus un mīnmetējus, 1178 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 942 zenītartilērijas iekārtas, 368 lidmašīnas, 328 helikopterus, 14 784 bezpilota lidaparātus, 2588 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 24 171 automobili un autocisternu, kā arī 3037 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

10:06 Naktī uz sestdienu krievi uz Ukrainu raidījuši 67 uzbrukuma lidrobotus "Shahed", no kuriem 58 ukraiņu zenītartilēristi notriekuši, ziņo Ukrainas Gaisa spēki.

Vēl trīs lidroboti nokrituši paši, bet seši atstājuši Ukrainas kontrolēto gaisa telpu, vai nu atgriežoties Krievijā, vai arī aizlidojot uz Baltkrieviju vai uz krievu okupētu Luhanskas apgabalu.

Lidroboti tika palaisti no Kurskas, Jeiskas un no krievu okupētās Krimas pussalas.

09:34 Naktī uz sestdienu ukraiņu lidrobotu uzbrukumā Krievijas armijas munīcijas noliktavai Voroņežas apgabalā izcēlies ugunsgrēks.

Uzbrukumam pakļauta noliktava, kas atrodas Ostrogožskas rajona Soldastskas ciematā.

Tiek ziņots, ka apkārtnē dzirdami sprādzieni, ko, domājams, izraisa detonējošā munīcija.

Daļā Voroņežas apgabala izsludināts ārkārtējais stāvoklis un sākusies iedzīvotāju evakuācija.

Krievijas varasiestādes apgalvo, ka neviena civilpersona nav cietusi.

09:05 Naktī uz sestdienu, 7.septembri, krievi uzbruka Kijevai ar uzbrukuma bezpilota lidaparātiem. Nakts uzbrukums bija masīvs, bet neviens ienaidnieka drons nesasniedza mērķi, ziņo Kijevas pilsētas militārā pārvalde. Galvaspilsētas varas iestādes uzsvēra, ka visi bezpilota lidaparāti, kas apdraudēja pilsētu, ir likvidēti.

00:10 Lietuva no Ukraina spar 10 miljoniem iegādāsies Ukrainā ražotos dronus "Palyanitsa" . Par to pēc darba grupas sanāksmes Ramšteinas militārajā bāzē paziņoja Aleksandrs Kamišins. "Mēs esam saņēmuši jaunu Lietuvas aizsardzības ministra apstiprinājumu par 10 miljonu eiro piešķiršanu Ukrainas bezpilota raķetes "Palyanitsa" iegādei," viņš sacīja.

Svarīgākais