Ukrainas kara 927. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:30]

© pixabay.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 8. septembrī. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:30 Prezidents Volodimirs Zelenskis sacīja, ka, tiekoties ar ASV Kongresa delegāciju Itālijā, viņš pārrunāja "dažas detaļas" par Ukrainas uzvaras plānu, ar kuru pilnībā tiks iepazīstināts ASV prezidents Džo Baidens, kā arī prezidenta amata kandidāti Donalds Tramps un Kamala Herisa.

19:50 Viens no galvenajiem Krievijas armijas trumpjiem Ukrainas karā ir agresora priekšrocības gaisa uzbrukuma ieroču - lidmašīnu, raķešu, tāla darbības rādiusa dronu - skaitā. Pēdējie, iespējams, rada vislielākās nepatikšanas. Tagad Ukraina izstrādā vairākus jaunus pretdronu ieročus, lai neitralizētu krievu priekšrocības, raksta Bild.

18:38 Ukrainas ārlietu ministrs Andrejs Sibiga pēc incidentiem, kas saistīti ar Krievijas bezpilota lidaparātu nokrišanu NATO valstu teritorijā, aicināja Rietumus izmantot pretgaisa aizsardzību Krievijas raķešu un bezpilota lidaparātu notriekšanai virs Ukrainas, kā arī atcelt Kijevas ieroču lietošanas ierobežojumus.

17:23 Ukrainas aizsardzības spēki iebrukumu Krievijas Kurskas apgabalā sāka 6.augustā, un šī mēneša laikā operācija Kurskas būtiski mainīja situāciju frontes līnijā. Kā komentārā 24.kanālam atzīmēja militārais eksperts, Ukrainas Bruņoto spēku rezerves pulkvedis Romāns Svitans, Ukrainas militārpersonām tagad ir iespēja vēl vairāk savaldīt krievus. Pēc viņa teiktā, Kurskas operācija mainīja militāro operāciju arhitektūru, izveidojot jaunu Ziemeļu fronti.

16:16 Prezidenta biroja vadītājs Andrejs Jermaks aicināja sabiedrotos ļaut Ukrainai ar Rietumu ieročiem iznīcināt noliktavas ar Irānas raķetēm Krievijas teritorijā.

15:57 Dņepras rajonā Hersonā 8. septembra pēcpusdienā Krievijas bezpilota lidaparātu uzbrukuma rezultātā ievainoti seši cilvēki.

14:57 Ukrainas vēstnieks Itālijā Jaroslavs Meļņiks nosodīja Krievijas režisores Anastasijas Trofimovas filmas “Krievi karā” demonstrēšanu Venēcijas kinofestivālā un aicināja tās rīkotājus nepieļaut Krievijas propagandu.

14:54 Krievijas raķešu triecienā Poltavā nogalināto cilvēku skaits pieaudzis līdz 58, svētdien pavēstīja apgabala kara administrācijas vadītājs Filips Proņins.

"Diemžēl slimnīcās ir miruši vēl trīs cilvēki, kas bija cietuši Krievijas triecienā Poltavai 3.septembrī," platformā "Telegram" pavēstīja apgabala vadītājs.

Jau ziņots, ka 3.septembrī krievi uz pilsētu izšāva divas ballistiskās raķetes. Viena no tām daļēji sagrāva ēku, kuru izmantoja Poltavas Militārais Sakaru institūts, bet otra raķete trāpīja blakus esošajai slimnīcai.

5.septembrī tika ziņots par 55 bojāgājušajiem un 328 ievainotajiem.

12:21 8.septembrī prezidents Volodimirs Zeļenskis iecēla sev divus padomniekus un divus prezidenta kancelejas vadītāja Andreja Jermaka vietniekus. Dmitrijs Litvins kļuva par prezidenta padomnieku komunikāciju jautājumos, bet Aleksandrs Kamišins - stratēģiskos jautājumos.

11:09 Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 625 260 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1270 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 8636 tankus, 16 897 bruņutransportierus, 17 804 lielgabalus un mīnmetējus, 1180 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 942 zenītartilērijas iekārtas, 368 lidmašīnas, 328 helikopterus, 14 864 bezpilota lidaparātus, 2588 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 24 218 automobiļus un autocisternas, kā arī 3047 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

10:12 Gaisa aizsardzības spēku pretgaisa kaujas rezultātā naktī uz 8.septembri tika notriekta viena vadāma gaisa raķete Kh-59 un 15 trieciena šahed tipa bezpilota lidaparāti.

08:52 8.septembra naktī krievi veica gaisa triecienu Sumi pilsētai, kā rezultātā gāja bojā divi cilvēki, starp ievainotajiem ir divi bērni.

00:10 Nīderlandes aizsardzības ministrs Rubens Brekelmans uzskata, ka NATO valstis, kas notriec Krievijas raķetes un bezpilota lidaparātus virs Ukrainas rietumiem, var nebūt "efektīvākais problēmas risināšanas veids" un ieguvumi neatsver riskus, ko rada šāds lēmums.

Svarīgākais