Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 459. diena. Jaunākā informācija [papildināts 19:48]

© AP/Scanpix/LETA

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 28. maijā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

19.48. Svētdien Krievija raidīja pret mērķiem Ukrainā kopumā 54 trieciendronus, kas ir rekordliels skaits valsts mērogā. Ukrainas pretgaisa aizsardzība notrieca 52 no tiem.

17.58. Ukraiņu modele Alīna Baikova piektdien ieradās uz Kannu kinofestivāla pasākumu īsā dzeltenā kleitā ar uzrakstu "F*** YOU PUTIN", bet viņu ātri aplenca apsargi un aizveda, neļaujot ilgāk paust savu protesta vēstījumu pasaulei, ziņo britu laikraksta "Daily Mail" tīmekļa vietne "MailOnline".

34 gadus vecā Baikova ir dzimusi Ukrainā, bet daudzus gadus dzīvojusi ASV, kur strādājusi par modeli lielākajos modes namos. Šī nav pirmā reize, kad viņa apmeklējusi pasākumu, tērpusies Ukrainas simbolikā.

Baikova ieradās uz Kannu kinofestivāla pasākumu bēšā lietusmētelī, zem kura bija dzeltena kleita ar zilu uzrakstu, kas acīmredzami vērsts pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Uzreiz pēc kleitas nodemonstrēšanas viņu aplenca pieci apsargi un aizveda prom.

Baikova sociālajā tīklā "Instagram", kurā viņai ir 3,5 miljoni sekotāju, pēcāk ierakstīja: "Lūk pierādījums "īstajam atbalstam" Ukrainai! Es tiku aizturēta un lūgta pamest paklāju, jo festivāls nevēlas kļūt politisks."

Baikovas gadījums nav vienīgā protesta akcija Ukrainas atbalstam, kas šogad Kannās beigusies ar aizvešanu no sarkanā paklāja.

15.55. Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3797 tankus, 7456 bruņutransportierus, 3425 lielgabalus, 574 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 329 zenītartilērijas iekārtas, 313 lidmašīnas, 298 helikopterus, 2993 bezpilota lidaparātu, 1056 spārnotās raķetes, 6192 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 451 specializētās tehnikas vienību.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

13.20. Krievijas karaspēks naktī uz svētdienu uzbrucis Kijivai ar trieciendroniem "Shahed", kas bijis lielākais šāds uzbrukums kopš kara sākuma, paziņojušas Ukrainas amatpersonas.

Galvaspilsētā uzbrukuma laikā nogalināts vismaz viens cilvēks.

Uzbrukums ilga vairāk nekā piecas stundas, un pretgaisa aizsardzība notrieca vairāk nekā 40 dronus, ziņoja galvaspilsētas kara administrācijas vadītājs Serhijs Popko.

12.12. Latvijas Valsts policijas sniegtais atbalsts nonāks gan Ukrainas armijas, gan vairāku pilsētu policiju rīcībā.

Organizācija "Uzņēmēji mieram" sadarbībā ar Aizsardzības ministrijas un Valsts policiju šonedēļ pavadīja 12 transportlīdzekļu konvoju, iezīmējot līdz šim lielāko tehnisko atbalstu, kuru uz kara skarto Ukrainu nosūtījusi policija.

Kopumā šajā Valsts policijas nodevumā ir iekļauti 50 transportlīdzekļi un aprīkojums: bezpilota lidaparāti, ģeneratori, mobilā elektrostacija, kā arī vecā dizaina formastērpi. Par fonda "Uzņēmēji mieram" ziedotajiem līdzekļiem automašīnas tiek pārbaudītas, sagatavotas ceļam, kā arī nosūtītas konkrētajiem saņēmējiem Ukrainā, tajā skaitā sadarbojoties arī ar "Twitter" konvoju.

Transportlīdzekļu saņēmēji ir gan Ukrainas Aizsardzības ministrijas, gan Nacionālās gvardes un Nacionālās policijas vienības Rubižnē, Odesā, Pokrovskā un Avdijivkā

11.25. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 206 600 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 400 iebrucēji.

10.01. Krievijas karaspēks naktī uz svētdienu uzbrucis Kijivai ar trieciendroniem "Shahed", nogalinot vismaz vienu cilvēku, paziņojušas Ukrainas amatpersonas.

Kijivas mērs Vitālijs Kličko paziņoja, ka kāds vīrietis gājis bojā, kad drona vraks nogāzies netālu no degvielas uzpildes stacijas. Viena sieviete tika ievainota.

09.05. Diplomāti Varšavā, Berlīnē, Parīzē un Briselē neapstiprina medijos izskanējušās ziņas, ka Ķīnas īpašais pārstāvis Li Hui būtu aicinājis atdot Krievijai okupētās teritorijas, sacīja Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.

Reaģējot uz publikāciju laikrakstā "Wall Street Journal" par to, ka Ķīnas īpašais pārstāvis Eiropas galvaspilsētās it kā esot aicinājis nekavējoties panākt uguns pārtraukšanu un atzīt Krievijas okupēto Ukrainas teritoriju piederību Krievijai, Kuleba sazinājies ar partneriem, tomēr nav guvis apstiprinājumu šai informācijai.

"Es nekavējoties sazinājos ar kolēģiem tajās galvaspilsētās, kuras viņš apmeklēja, un neviens no viņiem neapstiprina, ka būtu izteiktas idejas par to, lai atzītu Krievijas piederību attiecībā uz tām teritorijām, kurās Ukrainā šobrīd ir Krievija, vai ka šādas idejas būtu apspriestas," apliecināja ministrs.

00.10. Ukraina ir jāatbalsta tik ilgi, cik nepieciešams, pēc tikšanās Tallinā ar Baltijas valstu premjerministriem paziņoja Vācijas kanclers Olafs Šolcs.

Izsakoties par iespējamām miera sarunām pirms kara beigām, Šolcs pavēstīja, ka nevajadzētu pieļaut iesaldētu konfliktu.

"Tāpēc mums ir jāatbalsta Ukraina tik ilgi, cik nepieciešams, jo Krievijai ir jāizved savs karaspēks no Ukrainas. Lai Ukraina uzvarētu, mēs to atbalstām militāri, politiski un ar ieročiem. Mums ir jāpastiprina sankcijas pret Krieviju, kuras apstiprinājām G7 sanāksmē Japānā," preses konferencē sacīja kanclers.

Šolcs arī atzīmēja Igaunijas, Latvijas un Lietuvas veiksmīgo sadarbību ar Vāciju gan NATO, gan ES.