Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 390. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:00]

© Reuters/Scanpix/Leta

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 20.martā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23:00 Pirmdien, 20. martā, Krievijas okupētās Krimas teritorijā dzirdami sprādzieni.

Krimas "Telegramm" kanāli ziņo par bezpilota lidaparātu uzbrukumu Džankojam. Tīklā publicētajos videoklipos var dzirdēt dronu skaņas, ložmetēju uguni un sprādzienus. Vietējie iedzīvotāji raksta par skaļiem sprādzieniem un šaušanu. Tāpat tiek ziņots, ka daļā pilsētas pazuda elektroapgāde.

22:28 Mikolajevas apgabalā tika notriekti divi Krievijas bezpilota lidaparāti "Supercam S350".

Par to ziņo Gaisa spēku pavēlniecības "Dienvidi" sabiedrisko attiecību dienests.

"Krievijas okupācijas spēki turpina veikt Dienvidukrainas izlūkošanu no gaisa, izmantojot bezpilota lidaparātus. Tātad šodien no 16:00 līdz 16:30 Mikolajavas apgabalā divi Krievijas izlūkošanas bezpilota lidaparāti "Supercam S350" ir notriekti, - teikts paziņojumā.

21:54 Ukrainas izlūkdienestu rīcībā nav informācijas par Ķīnas ieroču piegādi Krievijai. To "Telegramm" sacīja Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direkcijas pārstāvis Andrejs Jusovs.

Pēc viņa teiktā, Ukrainas izlūkdienesti pārbauda ziņojumus par šauteņu un bruņuvestu piegādēm no Ķīnas uz Krieviju, taču līdz šim šādi fakti nav apstiprinājušies.

Tajā pašā laikā ir ticami zināms, ka Krievija civilos bezpilota lidaparātus un citas civilās preces, kuras var izmantot militāriem mērķiem Ķīnā, iepērk atklātos tirgos. Tomēr tas nav starpvalstu atbalsts.

21:01 Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas direktorāts neizslēdz, ka Mariupolē ieradās Krievijas prezidenta Vladimira Putina dubultnieks.

To informācijas "Telegramm" pavēstīja Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direkcijas pārstāvis Andrejs Jusovs. "Mums nav pierādījumu, ka šis vīrietis, kurš ieradās Mariupolē, būtu Putins. Šajās fotogrāfijās patiešām ir iemūžināts cilvēks, kurš izskatās pēc Vladimira Putina. Tagad notiek diskusijas, vai Putins pats tiešām ir dzīvs. Putinam trīc roka." viņš teica.

Pēc Jusova teiktā, video cilvēkam, kurš vakarā staigā pa Mariupoli, sazinās ar pagalmos esošajiem iedzīvotājiem, šādas zīmes nav.

20:29 Pēdējā laikā Krievijas propaganda arvien biežāk sāk runāt par Avdijevkas operatīvo ielenkšanu Doņeckas apgabalā, kuru okupanti mēģina ielenkt jau vairākas nedēļas.

"Nezinu, kur krievu propagandisti redzēja Avdijevkas operatīvo ielenkumu, bet tas nav pat tuvu. Turklāt, lai fiziski nogrieztu šoseju 0542, okupantiem vajadzētu šturmēt vairāk nekā 4 km klaju lauku, kas vispār nav variants . Tāpēc viņi dosies uz pilsētu," telegrammā skaidroja Kovaļenko.

Tomēr, pēc viņa teiktā, šeit ir arī kāda nianse. Eksperts uzsvēra, ka nav tik viegli izlauzties cauri aizsardzības līnijām uz Avdijevkas ziemeļu pusi, "īpaši ņemot vērā vietējo koksa ķīmijas rūpniecību". Tajā pašā laikā, lai iekļūtu dienvidu rajonā, iebrucējiem būs jāiet cauri klajam laukam.

19:54 ASV nosūtīs Ukrainai ieročus un aprīkojumu vēl 350 miljonu dolāru vērtībā, pirmdien paziņojis ASV Valsts departaments.

Ukrainai tiks nosūtīta dažādu veidu munīcija, tai skaitā HIMARS raķetes un degvielas cisternas un laivas.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens paziņoja, ka šī palīdzības pakete ietvers arī munīciju haubicēm, kaujas mašīnas "M2/M3 Bradley" un raķetes HARM, kā arī prettanku ieročus.

Ieroči tiks ņemti no ASV Aizsardzības ministrijas krājumiem, pamatojoties uz prezidenta rīkojumu, tādēļ tos būs iespējams ātri piegādāt Ukrainai.

"Krievija viena pati varētu pārtraukt savu karu šodien. Kamēr Krievija to nedarīs, mēs būsim vienoti ar Ukrainu tik ilgi, cik nepieciešams," paziņoja Blinkens.

ASV līdz šim piegādājusi Ukrainai militāro palīdzību vairāk nekā 32,5 miljardu dolāru apmērā.

18:57 Aizvadītajā diennaktī notika kauja starp Aizsardzības spēkiem un okupantiem Zaporožjes virzienā.

Ukrainas karavīri iznīcināja daļu iebrucēju personāla, četrus tankus, deviņas kājnieku kaujas tehnikas vienības un citu tehniku ​​(kopā 24 vienības). Tajā pašā laikā mūsu aizsargi spēja atgūt dažas pozīcijas, lai ieņemtu izdevīgākas pozīcijas nākotnes pretuzbrukumam.

18:00. Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins ticies Kremlī, vēsta pravda.com.ua. Tikšanās laikā Putins vispirms sacīja, ka ir priecīgs personīgi apsveikt Sji Dzjiņpinu ar viņa pārvēlēšanu Ķīnas Tautas Republikas prezidenta amatā. Agresorvalsts prezidents arī sacīja, ka rūpīgi izlasījis Ķīnas plānu attiecībā uz Ukrainu.Pēc viņa teiktā, Pekinas plāns var tikt apspriests, jo "Krievija vienmēr ir atvērta sarunu procesam".

16:52. Parakstīts rīkojums par komandantstundas samazināšanu Kijivā. Saskaņā ar dokumentu komandantstunda būs spēkā katru dienu no pulksten 00:00 līdz 5:00, vēsta pravda.com.ua.

16:00. Eiropas Savienības (ES) valstis nākamo 12 mēnešu laikā plāno piegādāt Ukrainai miljonu artilērijas šāviņu, pirmdien atklājuši ES diplomāti.

ES valstis sāks nekavējoties piegādāt munīciju Ukrainai no saviem krājumiem. Papildus tam ES dalībvalstis nākamajos sešos mēnešos kopīgi iepirks 155 milimetru kalibra šāviņus, ko piegādāt Ukrainai.

15:15. Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) ar Ukrainas valdības pārstāvjiem šonedēļ pārrunās ekonomiskās sadarbības jautājumus, aģentūrai LETA pavēstīja Ekonomikas ministrijā. Ministrijā informē, ka trešdien, 22.martā, un ceturtdien, 23.martā, Rīgā darba vizītē ieradīsies Ukrainas valdības pārstāvju un uzņēmēju delegācija Ukrainas Ministru kabineta ministra Oleha Nemčinova vadībā un vizītes laikā paredzētas vairāku formātu tikšanās ar ekonomikas ministri un Latvijas uzņēmējiem, lai pārrunātu Ukrainas atjaunošanas jautājumus, kā arī divpusējās ekonomiskās sadarbības stiprināšanas un paplašināšanas potenciālu.

14:33. Avdijivka tuvākajā laikā var kļūt par otro Bahmutu, norāda Ukrainas aizsardzības spēki. Ienaidnieks tagad nepārtraukti cenšas ielenkt Avdijivku, vēsta pravda.com.ua.

12.45. Ņižņijnovgorodas apgabala arbitrāžas tiesa arestējusi Vācijas autobūves uzņēmuma "Volkswagen" aktīvus Krievijā. Šādu lēmumu tiesa pieņēmusi, sākot izskatīt "Volkswagen" bijušā partnera Krievijā GAZ iesniegto prasību.

11.24. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 165 610 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 700 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 3537 tankus, 6869 bruņutransportierus, 2577 lielgabalus, 507 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 270 zenītartilērijas iekārtas, 305 lidmašīnas, 290 helikopterus, 2160 bezpilota lidaparātus, 907 spārnotās raķetes, 5416 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 265 specializētās tehnikas vienības.

10.55. Maskavā tiesa piespriedusi 14 dienu administratīvo arestu 40 gadus vecajam Jurijam Samoilovam pēc panta par "armijas diskreditāciju", jo kāds metro pasažieris viņa telefona ekrānā pamanījis "armiju diskreditējošus" attēlus un izsaucis policiju, laikrakstam "Novaja gazeta" pavēstīja aizturētā brālis Nikolajs Lučenkovs.

10.35. Trešās akcijas "Adījumi Ukrainas atbalstam" laikā iedzīvotāji VAS "Latvijas pasts" nodaļās nodevuši 9600 kilogramu dažādu adījumu.

09.21. Sanktpēterburgas Pils laukumā nedēļas nogalē aizturēts šīs pilsētas iedzīvotājs Ļevs Sokolovs, kas tur bija ieradies ar plakātu, kurā attēlots pazīstamais padomju animācijas filmas varonis runcis Leopolds un uzrakstīts runča iecienītais teiciens "Dzīvosim draudzīgi", vēsta cilvēktiesību medijs "OVD-Info". Piketētājs nogādāts policijas nodaļā. Policijas auto viņš iztaujāts par darba vietu un attieksmi pret karu.

08.24. Dienvidāfrikas Republika (DĀR) "zina par savām tiesiskajām saistībām", kas izriet no valsts dalības Romas statūtos, kas reglamentē Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) darbību, svētdien apliecināja DĀR prezidenta Sirila Ramafosas pārstāvis, komentējot Hāgas tiesas izdoto orderi Krievijas prezidenta Vladimira Putina aizturēšanai.

Augustā DĀR plānots piecu lielo jaunietekmes valstu - Brazīlijas, Krievijas, Indijas, Ķīnas un DĀR - jeb BRICS samits. Sagaidāms, ka samitā varētu piedalīties arī Putins. Kā valstij, kas atzīst SKT jurisdikciju, DĀR, ja tā seko likuma burtam, Putins būtu jāaiztur.

07.10. Krievijas uzbrukuma operāciju temps pēdējo nedēļu laikā Ukrainas austrumos kļuvis lēnāks, kas var liecināt par to, ka Krievijas karaspēka pavasara uzbrukums tuvojas noslēgumam, uzskata ASV Kara studiju institūta analītiķi.

06.33. Sarežģītām problēmām nav vienkāršu risinājumu, publikācijā Krievijas medijos īsi pirms savas vizītes Maskavā norādījis Ķīnas prezidents Sji Dziņpins, izsakoties par Krievijas-Ukrainas kara izbeigšanu. Kā rakstā apgalvo Ķīnas līderis, Ķīna ieņem objektīvu un bezkaislīgu pozīciju Krievijas-Ukrainas konflikta sakarā, kā arī pieliek aktīvas pūles miera sarunu labā.

03.15. Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomē šodien ārlietu ministri apspriedīs Krievijas agresiju pret Ukrainu, liecina informācija ES Padomes tīmekļvietnē. ES Ārlietu padomi vadīs ES Augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels. Savukārt pēcpusdienā ES ārlietu ministri rīkos kopīgu sanāksmi ar ES aizsardzības ministriem, lai apspriestu ES Stratēģiskā kompasa īstenošanu gadu pēc tā apstiprināšanas un ES atbalstu Ukrainai.

00.10. Moldovas ārlietu un Eiropas integrācijas lietu ministru Niku Popesku paziņojis, ka Moldova pakāpeniski sekos Eiropas piemēram un arī izveidos savu sankciju sarakstu, kurā, saistībā ar karu Ukrainā, tiks iekļautas vairākas Krievijas personas, vēsta pravda.com.ua.