Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Covid-19 pasaulē: skaidro, kāpēc vīriešu mirstības rādītāji ir augstāki nekā sievietēm

© Postimees Grupp/Scanpix Baltics/SCANPIX/LETA

Jau pirmajās nedēļās kopš koronavīrusa Covid-19 pandēmijas sākšanās zinātnieki nāca klajā ar kādu secinājumu par mirsītbas rādītājiem Ķīnā. Izrādās, ka no Covid-19 radītās infekcijas mirst vairāk vīriešu nekā sieviešu.

Ķīnas Slimību kontroles un prevencijas centrs veicis pētījumu, kurā analizēti 44 000 pacientu dati. Tajā noskaidrots, ka 2.8% vīriešu, kuriem diagnosticēts vīruss, nomiruši līdz 11. februārim. Tikmēr sieviešu mirstības rādītājs bijis 1.7%, raksta "Business Insider".

Kā izrādījies, tad Ķīna nav vienīgā valsts, kur izdarīts līdzīgs secinājums. Dati par augstākiem mirstības rādītājiem tieši vīriešiem pieejami arī Itālijā, Vācijā, Irānā, Francijā un Dienvidkorejā.

Datu analīzē noskaidrot, ka šo visu valstu vidū tieši vīriešiem 50% gadījumu ir letāla iznākuma iespējas tad, ja tie inficējušies ar Covid-19, raksta portāls.

Rietumeiropā mirst vairāk vīriešu nekā sieviešu

Pasaules Veselības organizācijas 20.marta ziņojumā teikts, ka 70% no koronavīrusa Rietumeiropā mirušajiem ir vīrieši. Līdzīgu procentuālo sadalījumu letālajos iznākumos sniedzis arī Itālijas Nacionālais veselības dienests.

Analizējot 25 000 saslimšanas gadījumu Romas Augstākās Veselības institūts secinājis, ka Itālijā mirst 8% ar koronavīrusu saslimušo vīriešu, kamēr sieviešu vidū mirstības rādītājs ir 5%.

Šajā pašā datu apskatā arī secināts, ka kopumā 58% no saslimšanas gadījumiem ar Covid-19 slimi ir tieši vīrieši.

Tikmēr Spānijas Karlosa III Veselības Institūts ziņo, ka 52% no visiem saslimšanas gadījumiem šajā valstī koronavīruss Covid-19 konstatēts vīriešiem. 66% procenti no mirušajiem ir vīrieši.

Dienvidkorejā ar koronavīrusu Covid-19 vīrieši slimo mazāk

"Business Insider" vēsta, ka rādītāji Dienvidkorejā parāda citu ainu. Proti, šeit no visiem saslimušajiem ar Covid-19 tikai 40% ir vīrieši, tomēr mirstības rādītājs tieši šo cilvēku vidū saglabājas nemainīgi augsts- tie ir 52%.

Dienvidkorejā vīriešu mirstības rādītājs no koronavīrusa Covid-19 ir 1.9%, kamēr sieviešu 1.1 %.

ASV dati pagaidām nepilnīgi, tomēr vismaz pagaidām rāda, ka mirstības rādītājs vīriešu vidū ir augstāks

ASV Slimību un Profilakses centrs pagaidām nav publiskojis apkopotos datus par visu valsti, tomēr zināmas iezīmes redzamas atsevišķu pilsētu sniegtajā informācijā.

Otrdien Ņujorkas veselības departaments ziņoja, ka 56% no visiem pilsētā saslimušajiem ir vīrieši. 61% no visiem nāves gadījumiem miruši vīrieši. Ņujorka pašlaik tiek dēvēta par Covid-19 epicentru ASV.

Liela loma vīriešu paradumiem

Viens no iespējamiem skaidrojumiem, kāpēc mirstības rādītāji ir augstāki tieši vīriešiem varētu būt tas, ka tieši viņi biežāk smēķē nekā sievietes, skaidro "Business Insider". Smēķēšana palielina respiratoru saslimšanu risku. Piemēram, Ķīnā smēķē 50% vīriešu, kamēr šim netikumam ļāvušās vien 3% sievietes.

Arī Itālijas dati parāda līdzīgu ainu- šajā valstī smēķē 7 miljoni vīriešu, kamēr sieviešu, kuras smēķē ir 4.5 miljoni.

Itālijas Veselības Institūts norāda, ka iespējas, ka smēķētājiem Covid-19 gadījumā būs nepieciešama plaušu ventilācija ir uz pusi lielākas nekā nesmēķētājiem.

Daži pētnieki norāda, ka saslimšanas rādītājos lielu lomu spēlē arī bioloģiskie faktori. Eksperimenti, kas veikti pelēm pierādot, ka X hromasomas gēni un hormoni sieviešu dzimtas īpatņus padara mazāk uzņēmīgus pret cita tipa koronavīrusiem, piemēram, SARS.

Tāpat noskaidrots, ka koronavīruss Covid-19 var izrādīties bīstamāks cilvēkiem ar augstu asinsspiedienu. CNN vēsta, ka arī šajā rādītājā redzams, ka, piemēram, Ķīnā un Itālijā tieši vīrieši biežāk cieš no šādām veselības problēmām.