Eiropu sasniedzis ārkārtīgi bīstams vīruss - eksperti baidās no tā neapturamas izplatības

© Pixabay.com

“Oropouche” drudzis, kas Brazīlijā jau prasījis divas dzīvības, Eiropā ticis fiksēts pirmo reizi, vēsta portāls "Mirror".

Divi cilvēki, kuri apmeklējuši Kubu un kuriem parādījās slimības simptomi pēc atgriešanās, tikušie ievietoti Itālijas slimnīcās. Eksperti baidās no "neapturama" slimības uzliesmojuma.

“Oropouche” vīrusa slimība izpaužas kā drudzis ar galvassāpēm, sliktu dūšu, vemšanu, muskuļu un locītavu sāpēm. Lai arī letāls iznākums šai slimībai ir diezgan rets, tai nav specifiskas ārstēšanas, vakcīnu vai zāļu.

26 gadus vecā sieviete atgriezās Veronā 26. maijā ar drudzi un drebuļiem pēc ceļojuma uz Kubu Ciego de Ávila provincē. 45 gadus vecā vīrieša simptomi parādījās neilgi pēc vasaras ceļojuma uz Havanu.

Vīrusa apdraudējumu pastiprina globālās sasilšanas iespējamās sekas, kas var palielināt cilvēku pakļaušanu vīrusiem. Smagos gadījumos šī slimība var izraisīt arī neiroloģiskus traucējumus, piemēram, meningītu.

Doktore Konseta Kastiljeti, Virusoloģijas un jauno patogēnu nodaļas vadītāja slimnīcā netālu no Veronas, sacīja: "Tādi vīrusi, kā, iemēram, Oropouche, Denges, Zika vai Chikungunya, ir viena no sabiedrības veselības krīzēm, ar ko mums jātiek galā."

Viņa brīdina: "Klimata pārmaiņas un cilvēku migrācijas pieaugums var radīt risku, ka vīrusi, kas agrāk bija sastopami tikai tropos, kļūs endēmiski arī mūsu platuma grādos."

Brazīlija jau ir ziņojusi par pirmajiem nāves gadījumiem no vīrusa - no vīrusa mirušas divas jaunas sievietes, 21 un 24 gadus vecas.

Pasaulē

Šobrīd tikai četras valstis nodrošina vai spēj nodrošināt Ukrainai tieši tādus liela darbības rādiusa ieročus, kas var palīdzēt izdzīt Krieviju no Ukrainas teritorijas un glābt civiliedzīvotāju dzīvības, ir pārliecināts Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, raksta “unian.net”.

Svarīgākais