Āfrikā reģistrēts nāvējošs Marburgas vīruss – ir nāves gadījumi un eksperti brīdina par globāliem draudiem

© Pixabay.com

Marburgas vīruss, kas izraisa smagu asiņošanu, Āfrikā, Ruandā ir nāvējoši inficējis jau deviņus cilvēkus. Varas iestādes ievieš pasākumus, lai ierobežotu tā izplatību, vēsta “BNN Bloomberg”.

Ruandas varas iestādes ziņo par Marburgas vīrusa uzliesmojumu, kas jau ir nogalinājis deviņus cilvēkus, - saskaņā ar Ruandas Veselības ministrijas datiem šobrīd izolēti vēl 18 cilvēki, no kuriem lielākā daļa ir veselības aprūpes darbinieki galvaspilsētā Kigali. Lai apturētu slimības izplatību, varas iestādes ierobežojušas bēru dalībnieku skaitu līdz 50 cilvēkiem.

Marburgas vīruss izraisa drudzi, kas skar līdz 88% inficēto. Simptomi ir liels drudzis, galvassāpes, vemšana un caureja, kam seko plaša asiņošana, tostarp asiņošana no deguna, acīm un smaganām. Īpaši smagos gadījumos tiek novērota iekšēja asiņošana, ko apstiprina asiņu klātbūtne vemšanā un citos izdalījumos.

Par vīrusa uzliesmojumiem jau ziņots Ugandā, Ganā un Tanzānijā. Vīruss pirmo reizi tika atklāts Vācijas laboratorijās pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados. Speciālisti brīdina, ka slimības izplatība var kļūt par globālu draudu.

Pasaulē

Ja bērns ilgstoši slimo un nevar apmeklēt skolu, ne tikai slimība var būt novājinoša - arī šķirtība no klases un draugiem var būt smaga. Bērniem, kuri ilgstoši ārstējas vai kuri cīnās ar garīgās veselības problēmām, Norvēģijas uzņēmums No Isolation izstrādājis robotu AV1, kas var ieņemt bērna vietu klasē, kalpojot par viņu acīm, ausīm un balsi un palīdzot uzturēt saikni ar saviem klasesbiedriem, raksta “CNN”.

Svarīgākais