Ukrainas pamieru apdraud situācija Debaļcevē

© Scanpix

Pamiers, kas Ukrainas austrumos stājies spēkā naktī uz svētdienu, lielākoties tiekot ievērots, tomēr apšaudes joprojām turpinājušās Debaļceves pilsētas apkaimē.

Prokrieviskie separātisti uzskata, ka šī pilsēta, kur esot ielenkti aptuveni 8000 Ukrainas valdības spēku karavīru, atrodoties viņu kontrolētajā teritorijā, tādēļ vakar tajā neesot ielaisti arī EDSO novērotāji. Ukrainas prezidents Petro Porošenko jau brīdinājis, ka gadījumā, ja uguns pārtraukšanu neizdosies ievērot, visā Ukrainā tiks izsludināts karastāvoklis.

Vienošanās par pamieru tika panākta sarunās Minskā, kurās piedalījās gan Ukrainas un Krievijas, gan Vācijas un Francijas līderi. Vakar viņi bija iecerējuši telefonsarunās apspriest, vai izdevies panākt situācijas uzlabošanos Ukrainas austrumos. BBC atgādina, ka uguns pārtraukšana ir tikai pirmais solis, ko paredz Minskas vienošanās, – ja pamiers kļūs stabils, jau 17. februārī, tātad rīt, abām pusēm būs jāatsāk savu spēku un smagā bruņojuma atvilkšana no frontes līnijas. Pagaidām pamieru var nodēvēt par trauslu, vēsta BBC. Tā to vakar raksturojuši gan abu konfliktā iesaistīto pušu pārstāvji, gan EDSO misijas vadītājs Ertugruls Apakans. «Analītiķi norāda, ka iepriekšējās reizēs, kad panāktas vienošanās par uguns pārtraukšanu, sākotnēji šķitis, ka tā tiek ievērota, taču vēlāk pamiers pārkāpts. Tādēļ kritiski svarīgi būs, kas notiks nākamajās 48 stundās,» norāda BBC. «Ja uguns pārtraukšana tiks ievērota un smago bruņojumu atvilks, tas būs ļoti liels solis ceļā uz mieru,» vakar televīzijas kanālam iTele sacījis Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiū.

P. Porošenko pavēli par uguns pārtraukšanu deva televīzijas tiešraidē, turklāt bija ģērbies armijas virspavēlnieka formas tērpā. Savā uzrunā viņš norādīja, ka šī ir pēdējā iespēja uzsākt ilgu un sarežģītu procesu, kas var novest pie politiska noregulējuma, un to nevajadzētu izniekot. Vienlaikus P. Porošenko uzsvēra, ka Ukrainas spēki «negrasās pagriezt otru vaigu», ja tiem uzbruks. Viņš īpaši norādījis, ka pamiers var tikt izjaukts situācijas Debaļceves apkaimē dēļ. Reuters atgādina, ka saskaņā ar separātistu apgalvojumiem, kurus apstiprina arī Krievija, pie Debaļceves ielenktas tūkstošiem Ukrainas militārpersonu. Pagājušonedēļ, rezumējot Minskas sarunās panākto, Krievijas prezidents Vladimirs Putins pat mudināja viņus padoties. Kijeva noraida, ka tās spēki atrastos aplenkumā, uzsverot, ka beidzamo dienu laikā tiem izdevies piegādāt pārtiku un bruņojumu. Dienās pirms pamiera sākšanās separātisti neveiksmīgi mēģinājuši ieņemt Debaļcevi, turklāt ASV amatpersonas apgalvojušas, ka tas noticis ar būtisku Krievijas militāro atbalstu. Vakar pašpasludinātās Doņeckas tautas republikas bruņoto spēku komandieris Eduards Basurins sarunā ar Reuters pavēstījis, ka šie uzbrukumi turpināsies, jo Minskas vienošanās par pamieru uz Debaļcevi neattiecas. «Tā ir mūsu teritorija, bet uguns pārtraukšana ir spēkā tikai attiecībā uz frontes līniju,» viņš skaidrojis.

Pasaulē

ASV eksprezidents un prezidenta kandidāts Donalds Tramps piektdien apsūdzēja kompāniju "Google", ka tās interneta meklētājprogramma rāda tikai "sliktus stāstus" par viņu, un solīja iesūdzēt kompāniju tiesā, ja viņš atgrieztos Baltajā namā.