"Estonia" katastrofā izdzīvojušais atklāj, ko redzējis pirms prāmja nogrimšanas; neviens cits to, visticamāk, nepamanīja

© Ekrānuzņēmums/Youtube/LTV

Pirms 28 gadiem 28. septembra naktī ceļā no Tallinas uz Stokholmu nogrima prāmis "Estonia". No 989 pasažieri un apkalpes locekļiem izglābās tikai 138 cilvēki, no kuriem viens vēlāk nomira slimnīcā. Pasažieru vidū bija arī 29 Latvijas iedzīvotāji, no kuriem izglābās tikai seši.

LTV raidījuma "Aculiecinieks" žurnāliste Odita Krenberga tikās ar prāmja "Estonia" pasažieri Karlu Ēriku Lāntē-Reintammu. Viņš atceras, ka dzirdējis troksni, kas atgādinājis skaņu, kas varētu rasties, kuģim saduroties ar kaut ko. Pēc tam prāmis sasvēries uz sāniem. Viņš skriešus meties ārā no kajītes, kas atradās uz paša apakšējā klāja, un traucies pa kāpnēm augšup. Nonākot 7. stāvā, viņš mēģinājis atbrīvot glābšanas laivu, lai to nolaistu ūdenī, bet tas viņam nav izdevies. Un tad viņš ieraudzijis, ka gar kuģa bortu kaut kas liels peld garām.

"Kad es skatījos uz leju, redzeju, ka tur ir kaut kas vairākus metrus liels ūdenī. Vispirms es redzēju to labajā pusē, un tas peldēja no labās puses uz kreiso pusi. Tā ļoti lēni. Un es domāju, ka varbūt tas ir tas, kas sadūrās ar kuģi," vīrietis stāstīja.

Iespējams, viņš ir vienīgais dzīvs palikušais, kurš to redzēja, jo citi pasažieri tobrīd atradušies kuģa otrā sānā.

Kad pēc izglābšanās viņam taujāja, vai tā bijusi zemūdene, viņš neesot varējis to ne apstiprināt, ne noliegt. Viņs neesot dienējis armijā un nezina, kā ūdenī izskatās zemūdene.

Portāls NRA jau rakstīja, kan ogrimušā prāmja "Estonia" izpēte šogad atklājusi, ka kuģa labā borta bojājumi ir lielāki nekā uzskatīts iepriekš, trešdien žurnālistiem sacīja Igaunijas Drošības izmeklēšanas biroja direktors Renē Arikass, kurš vada "Estonia" vraka izpētes komandu. Vairāk šeit

Svarīgākais