Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Pasaulē

2009. gads Pasaulē

Pēc tam, kad 2. oktobrī vairāk nekā 67% Īrijas iedzīvotāju referendumā nobalsoja par Lisabonas līgumu, Briselē un vēl 26 Eiropas Savienības (ES) valstu galvaspilsētās varēja atviegloti uzelpot – jaunais ES līgums bija glābts.

Eiropa tiek pie Lisabonas līguma

Kaut gan nav īsti skaidrs, kā gada laikā eirooptimistu skaits Īrijā varēja pieaugt par 20% (māc bažas, ka nav svarīgi, kā balso, ir svarīgi, kā skaita balsis), pēc īru jā ar nelielu tielēšanos savu parakstu uz līguma lika arī Čehija, kas pēdējā brīdī iztirgoja no Briseles indulgenci par Sudetu vāciešu izraidīšanu pēc Otrā pasaules kara.

1. decembrī Lisabonas līgums stājās spēkā, turklāt ES tika arī pie jauniem līderiem – prezidenta Hermana van Rompeja un ārlietu ministres Ketijas Eštones. Abus gan mediji paguvuši nodēvēt par pelēcīgām personām, prognozējot, ka lielāko teikšanu saglabās Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu.

Cūku gripa rada paniku

Aprīlī satraucošas ziņas pienāca no Meksikas – slimība, kas sākotnēji tika nodēvēta par cūku gripu, bet vēlāk nosaukta par jauno gripu (A(H1N1)), prasīja vairāku desmitu cilvēku dzīvības, bet vēl simtiem cilvēku bija spiesti meklēt palīdzību slimnīcās. Vīrusam pakāpeniski izplatoties uz Ziemeļameriku, Kanādu, bet pēc tam arī citiem pasaules reģioniem, Pasaules veselības organizācija 11. jūnijā pasludināja 6. (augstākā) līmeņa pandēmijas trauksmi – pirmo reizi pēdējos 40 gados. Kaut gan sazvērestības teoriju cienītāji cūku gripas paniku skaidro ar farmācijas kompāniju interesēm un noskaidrojies, ka arī mirstības līmenis no šīs slimības nav tik augsts, daudzās pasaules valstīs ieviesti īpaši pasākumi cīņai pret jauno gripu. Līdz decembra vidum tā visā pasaulē bija prasījusi nedaudz mazāk nekā 10 000 dzīvību.

Pilsoņu karš Šrilankā beidzies

18. maijā Šrilankas valdība triumfējoši paziņoja, ka sekmīgi beigusies militārā operācija pret tamilu separātistu grupējumu Tamilīlemas atbrīvošanas tīģeri un 26 gadus ilgušais pilsoņu karš ir beidzies. Kaut gan starptautiskā sabiedrība, kas neskaitāmas reizes bija nesekmīgi centusies uzņemties vidutājas lomu, pret šo paziņojumu izturējās ar zināmu skepsi, līdz pat gada beigām par tīģeru aktivitātēm patiešām nekas vairs nav bijis dzirdams. Var, protams, diskutēt par to, ar kādiem līdzekļiem panākta šī uzvara, kādus civiliedzīvotāju upurus tā prasījusi, taču fakts paliek fakts – pilsoņu karam, kas kopš 1983. gada aiznesis vismaz 80 000 cilvēku dzīvību, ir pielikts punkts.