Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Paaugstināto Nekustamā īpašuma nodokli Valmieras un Ķekavas novads sāks iekasēt 2024. gadā

© Pixabay.com

Būvdarbu paveikšanai un ēkas nodošanai ekspluatācijā paredzēti astoņi gadi. Ja tas nav izdarīts, pašvaldība var piemērot ēkai paaugstināto Nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmi – 3% no kadastrālās vērtības, vēsta ReTV.

Šādus noteikumus Ministru kabinets pieņēma 2014. gadā.

No ReTV aptaujātajām sešām pašvaldībām pašlaik to jau piemēro tikai Mārupes novads, bet no nākamā gada plāno arī Valmieras un Ķekavas novads.

Ādažu novads paaugstināto likmi 3% paredzējis ieviest no 2025. gada, bet Jūrmalas valstspilsēta tikai no 2026. gadā.

Gan Jūrmala, gan arī citas pašvaldības norāda, ka arī dokumentu sakārtošana prasa ilgu laiku. Valsts zemes dienestā piekrīt, ka rindas, kas gandrīz lavīnveidīgi parādījušās 2022. gada rudenī, kad beidzās astoņu gadu termiņš ēkām, kam būvatļauja bija izsniegt līdz 2014. gadam, vēl neesot pavisam izzudušas.

Pašvaldībām gan esot vēl kāds iemesls nesteigties piemērot paaugstināto likmi. Piemēram, Jūrmalā paaugstinātās likmes nodoklis vienai ēkai varētu pārsniegt pat 10 000 eiro. Uzliekot šādu nodokli, pastāv risks, ka cilvēki izdeklarēsies un pilsētā parādīsies vairāk graustu. Tikmēr ieņēmumi no NĪN ir vien 10% no budžeta, bet ieņēmumi no IIN - 60%.