VK skaidro galma fotogrāfa izmaksas Kariņa privātājos lidojumos

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Pixabay.com

Saeimas Pieprasījumu komisija vakar skatīja "Apvienotā saraksta" (AS) pieprasījumu Ministru prezidentei Evikai Siliņai (JV) par bijušā premjerministra, tagadējā ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa (JV) specreisu izmaksām.

Jautājumu vidū bijā arī lūgums izskaidrot nepieciešamību oficiālās delegācijas fotogrāfam pārvietoties ar privātajām lidmašīnām, tostarp norādīt arī to, cik izmaksāja fotogrāfa pakalpojumi katrā lidojumā.

Valsts kanceleja, atbildot uz šo deputātu jautājumu, skaidroja, ka valsti pārstāvošās delegācijas sastāvā iekļaut fotogrāfu ir ierasta starptautiskā protokolārā prakse. Tas ir nepieciešams, lai fiksētu starpvalstu un starptautiskus notikumus, tostarp kā vēsturisku liecību, un šādas fotogrāfijas ir pienākums nodot Latvijas Nacionālajā arhīvā.

"Saskaņā ar Ministru kabineta 2010. gada 12. oktobra noteikumu Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi” 2. punktu un pamatojoties uz Ministru prezidenta biroja iesniegumu, Valsts kanceleja izdod rīkojumu par citas fiziskas personas, kura nav darba attiecībās ar Valsts kanceleju, iekļaušanu Ministru prezidenta delegācijas sastāvā uz katru konkrētu komandējumu, norādot apmaksājamās komandējuma izdevumu pozīcijas.

2022. gadā Gatim Rozenfeldam Valsts kanceleja sedza visus ar komandējumu saistītos izdevumus, taču fotogrāfa pakalpojumi katrā 2022. gada braucienā netika apmaksāti. Savukārt ar 2023. gada 9. janvāri Valsts kanceleja nodibināja darba tiesiskās attiecības ar Gati Rozenfeldu, nosakot mēnešalgu 1291 eiro apmērā".

Portāls NRA jau rakstīja, ka vairākos specreisos Kariņam līdzi devās Gatis Rozenfelds.

  • 2021.gada 1.decembrī Kariņš devās uz Parīzi, lai tiktos ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu. Kariņam līdzi devās Gatis Rozenfelds.
  • 2022.gada 19.janvārī Kariņš no Rīgas devās uz Varšavu, kur tikās ar Polijas premjerministru Mateušu Moravecki. Kariņam līdzi devās Gatis Rozenfelds.
  • Bijušais premjers pērn 10.februārī no Rīgas devās uz Berlīni, lai tiktos Vācijas kancleru Olafu Šolcu. Kariņam līdzi devās Gatis Rozenfelds.
  • Bijušais premjers 2022.gada 10.martā no Rīgas devās uz Parīzi, kur no 10.marta līdz 11.martam norisinājās neformālā Eiropadome. Kariņam līdzi devās Gatis Rozenfelds.
  • Pērn 14.martā Kariņš no Rīgas devās uz Londonu, kur 14.martā un 15.martā piedalījās Apvienoto reaģēšanas spēku (JEF) dalībvalstu līderu sanāksmē un tikās ar Lielbritānijas premjerministru Borisu Džonsonu. Kariņam līdzi devās Gatis Rozenfelds.
  • Savukārt pagājušā gada 2.jūnijā Kariņš tikās ar Slovākijas premjerministru Edvardu Hēgeru un piedalījās augsta līmeņa konferencē "Globsec 2022 Bratislava Forum". Kariņam līdzi devās Gatis Rozenfelds.
  • Kādreizējais Ministru prezidents pagājušā gada 14.jūnjā atgriezās Rīgā no Hāgas, uz ko savukārt ar komercreisu bija ieradies no vizītes Spānijā, uz kuru došanās arī bija komercreisā. Kariņam līdzi devās Gatis Rozenfelds.
  • Pagājušā gada 30.augustā Kariņš no Rīgas devās uz Kopenhāgenu, kur piedalījās Baltijas jūras valstu samitā. Kariņam līdzi devās Gatis Rozenfelds.
  • Kariņš 2022.gada 4.septembrī no Rīgas devās uz Berlīni, lai tur piedalītos Baltijas valstu premjerministru sanāksmē, tiktos ar Vācijas politiķiem un Frīdriha Hajeka fonda starptautiskās balvas pasniegšanas ceremonijā saņemtu fonda piešķirto starptautisko balvu par brīvā tirgus ekonomikas konsekventu aizstāvību, īstenojot uz tirgu orientētu ekonomikas un budžeta politiku. Kariņam līdzi devās Gatis Rozenfelds.
  • Bijušais Ministru prezidents pagājušā gada 6.oktobrī no Rīgas devās uz Prāgu, kur piedalījās Eiropas politiskās kopienas sanāksmē un tikās ar Ukrainas premjerministru Denisu Šmihaļu. 7.oktobrī Prāgā notika neformālā Eiropadome. Kariņam līdzi devās Gatis Rozenfelds.
  • Kariņš 20.jūnijā pēc valdības sēdes vadības devās uz Londonu, kur piedalījās divpusējās tikšanās un 21.jūnijā - Ukrainas atjaunošanai veltītā konferencē. Kariņam līdzi devās Gatis Rozenfelds.
  • Bijušais Ministru prezidents 17.jūlijā devās uz ES-Latīņamerikas un Karību valstu kopienas (ES-CELAC) trešo samitu, kas norisinājās 17.jūlijā un 18.jūlijā Briselē. Kariņam līdzi devās Gatis Rozenfelds.

Svarīgākais