Par Aļaskas atdošanu Krievijai parakstījušies vismaz 22 400 cilvēku

ASV prezidenta administrācijas tīmekļa vietnē petīciju par Aļaskas atdošanu atpakaļ Krievijai parakstījuši vairāk nekā 22 400 cilvēku, otrdien vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Petīciju Baltā nama mājaslapā publicējis cilvēks ar iniciāļiem S.V., kurš sevi dēvē par Aļaskas štata Ankoridžas pilsētas iedzīvotāju. Petīcijas autors patiesībā esot Volgogradas aktīvists Sergejs Voropajevs.

Ja dokuments mēneša laikā - tas ir, līdz 20.aprīlim - savāks vairāk nekā 100 000 parakstu, Vašingtonas administrācijai tas būs jāizskata un jāsniedz uz to atbilde pēc būtības.

Pirms gada Baltā nama tīmekļa vietnē jau tika publicēta petīcija par Teksasas izstāšanos no ASV sastāva. Šo dokumentu parakstīja vairāk nekā 120 000 cilvēku.

Administrācijā toreiz paskaidroja, ka ASV konstitūcijā nav paredzēta štatu izstāšanās no ASV.

Krievijas pastāvīgais pārstāvis Eiropas Savienībā Vladimirs Čižovs svētdien BBC pārraidē «Endrū Marra šovs» jokodamies ieteica ASV senatoram Džonam Makeinam «sekot Aļaskai».

1867.gada 30.martā Vašingtonā tika parakstīts līgums, ar kuru Krievija pārdeva Aļasku ASV par 7,2 miljoniem dolāru zeltā. Pretēji Krievijā populārai leģendai, Aļaska tika tieši pārdota, nevis iznomāta uz 99 gadiem.

1959.gadā Aļaska kļuva par ASV štatu.

Daži krievi mūsdienās uzskata, ka Krievijas cara Aleksandra II lēmums par Aļaskas pārdošanu nav bijis tālredzīgs. Citi savukārt norāda, ka Krievijai nav bijis resursu, lai līdzās bezgalīgajiem Sibīrijas un Tālo Austrumu plašumiem apgūtu vēl arī Aļasku.

Krievu skaits pārdošanas brīdī Aļaskā bijis aptuveni 300.

Pasaulē

Satiksmes ministrija (SM), Igaunijas Klimata ministrija un Lietuvas Transporta un sakaru ministrija sadarbībā ar Eiropas Komisijas Strukturālo reformu atbalsta ģenerāldirektorātu ("DG Reform") un ar Tehniskā atbalsta instrumenta (TSI) atbalstu veidos vienotu pieeju efektīvākai "Rail Baltica" projekta īstenošanai un dzelzceļa infrastruktūras pārvaldībai, aģentūru LETA informēja SM pārstāvji.

Svarīgākais