Pavasara labsajūtas kūre zālienam

Koši zaļš, glīts zāliens priecē acis un rada sakoptu kopskatu. Lai panāktu šo iespaidu, nepieciešama regulāra un rūpīga zāliena kopšana. Pavasarī, kad nokūst sniegs, var novērtēt, kā zāliens pārziemojis.

 Ja redzami pelēkbrūni plankumi, iespējams, ka tas ir sniega pelējums, ko izraisa sēnīte. Lai tiktu galā ar sniega pelējumu, jālikvidē sēnītes vairošanās iespēja, nogrābjot inficētās vietas un iznīcinot augu atliekas.

Pavasarī zālienu vajadzētu nogrābt ar asu grābekli. Grābjot zāliens tiek atbrīvots no atmirušajām augu daļām, kas ir sablīvējušās un apgrūtina gaisa piekļūšanu augu saknēm, kā arī no sūnas, ja tāda ir izveidojusies. Tā tiek uzirdināta augsnes virskārta, kas atvieglo gaisa un barības vielu piekļūšanu augu saknēm. Lai šo procesu veiktu efektīvāk, ieteicams veikt zāliena aerāciju – nopērkami dažādi aeratori (vertkulieri) gan ar drāšu mehānismu, kas piemēroti zālienam, kurā nav izveidojies biezs vecās zāles sablīvējums (līdz 1 centimetram), gan ar metāla nazīšiem, kas ir piemērots blīvi saaugušam zālienam, jo tas spēj sagriezt biezi saaugušo slāni. Pēc aerācijas visus atkritumus no zāliena jāaizvāc. Lai uzlabotu zāliena kvalitāti, pēc aerācijas ieteicams to piesēt – tā kā zāliens ir atbrīvots no vecās zāles atliekām un augsnes virskārta ir uzirdināta, svaigi piesētās sēklas viegli nonāk augsnē un ātri sadīgst.

Mēslošana un laistīšana

Lai zāliens augtu spēcīgs un zelmenis veidotos blīvs un košs, to ir nepieciešams mēslot un nodrošināt tam pietiekami daudz mitruma. Veģetācijas sezonā zālienu ieteicams mēslot trīs reizes. Ja to nevar nodrošināt, tad vismaz pavasarī zāliens ir jāsamēslo. Ja zālienam trūkst barības vielu, stiebri paliek bāli un sīki, kā rezultātā arī viss zāliens kļūs bāls un vārgs. Pavasarī un vasaras sākumā ieteicams mēslojums ar palielinātu slāpekļa saturu, kas nodrošina zāliena košumu un sulīgumu, savukārt rudens mēslojumam piemērotāks ir sastāvs, kurā ir fosfors un kālijs, jo tie palielina zāliena pārziemošanas spējas. Mēslojumu zālienam dod pēc pļaušanas, vienmērīgi izkaisot un pēc tam aplaistot.

Saulainā un sausā laikā zāliens regulāri ir jālaista. Ar augsnes virskārtas samitrināšanu nebūs gana, augsne ir jālaista kārtīgi, vismaz 10 līdz 12 centimetru dziļumā. Optimālu laistīšanas režīmu var panākt, ierīkojot automātisko laistīšanas sistēmu. Tā nodrošina vienmērīgu teritorijas aplaistīšanu. Turklāt optimālā laikā – agri no rīta un/vai vakara stundās, kad saule tik stipri nekarsē.

Zāliena pļaušana

Bieža un pareiza pļaušana veicina zāliena cerošanos, kas ir galvenais priekšnosacījums tam, lai tas būtu blīvs un kvalitatīvs. Pirmo reizi pļauj, kad zāliens izaudzis 6 līdz 8 centimetrus augsts. Regulārās pļaušanas augstums parasti ir 3 līdz 5 centimetri. Pļaušanas augstumu izvēlas atkarībā no zāliena veida, meteoroloģiskajiem apstākļiem un zāliena izmantošanas intensitātes. Labvēlīgos apstākļos, kad nav pārāk karsts, ir pietiekams mitrums, zema pļaušana palielina velēnas blīvumu. Ja ir ilgstošs sausums, pļaušanas augstumu nepieciešams palielināt. Arī noēnotās vietās zāle ir jāatstāj garāka nekā saulainās – tas ir saistīts ar to, ka zāles augšanai un fotosintēzei ir nepieciešama gaisma, ko ēnainā vietā augi saņem mazāk, tāpēc, lai kompensētu gaismas trūkumu, ir jānodrošina lielāka lapu virsma. Ēnā zeme parasti ir mitrāka un spēcīgi saīsināti augi nespēj šo mitrumu uzņemt, un tas arī mazāk no zāliena izgaro, tāpēc zālienā mēdz parādīties sūna. Ideālais pļaušanas augstums ēnainā vietā ir apmēram 4 līdz 5 centimetri.

Vienā pļaušanas reizē nav ieteicams nopļaut vairāk par 1/3 no zāles garuma. Pļaušanu veic sausā laikā, kad nelīst un rasa ir nožuvusi. Ļoti karstā vasarā nav ieteicams pļaut pašā karstākajā dienvidū – labāk nogaidīt pēcpusdienu. Pēc nopļaušanas vajadzētu zālienu aplaistīt.

Cīņa ar nezālēm

Nezāles zālienā dažkārt kļūst par īstu dārznieka pārbaudījumu. Ar viengadīgajām nezālēm cīņa ir vienkārša – tās iznīkst, ja zālienu regulāri pļauj un neļauj tām pašizsēties. Grūtāk ir atbrīvoties no daudzgadīgām nezālēm. Vienkāršākā, bet samērā darbietilpīga cīņas metode ir nezāļu izduršana, kad ar speciālu mehānisku ierīci nezāles izdur no augsnes. Diemžēl ne vienmēr nezālēm ar to ir pielikts punkts, dažkārt to augšana atjaunojas. Ja daudzgadīgās nezāles ir stipri savairojušās, visbiežāk tās ir platlapu nezāles – pienenes un ceļtekas. Šajā gadījumā zālienu varēs glābt, nomiglojot ar atbilstošu herbicīdu, kas iedarbojas uz šīm nezālēm, vai arī nāksies zālienu ierīkot no jauna. Piemērotāko herbicīdu un pareizo tā daudzumu vislabāk ieteiks speciālisti dārzkopības veikalos, kas arī pastāstīs, kā to pareizi lietot un kādi piesardzības pasākumi jāievēro.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar Green OK

***

SNIEGA PELĒJUMS. Ja pavasarī, pēc sniega nokušanas, uz zāliena ir redzami pelēkbrūni plankumi, iespējams, ka tas ir sniega pelējums, ko izraisa sēnīte, – lai to novērstu, jālikvidē sēnes vairošanās iespēja, nogrābjot inficētās vietas un iznīcinot augu atliekas

ĒRTI LIETOT. Pie organominerāliem mēslojumiem pieder arī Humate Green OK humusvielu koncentrāts & NPK ZĀLIENAM. Šā mēslojuma pamatā ir no kūdras iegūtu humusvielu koncentrāts, kam ir pievienoti minerālmēsli, kurus augi uzņem caur lapām (tas nodrošina ātru iedarbību) – tāpēc šo šķidro mēslojumu ir nepieciešams atšķaidīt ar ūdeni un izsmidzināt uz zāliena. Mēslojuma iepakojums ir izveidots tā, lai to būtu ērti lietot. Paciņas saturu ielej smidzinātājā, pievieno 5 litrus ūdens, samaisa un izsmidzina uz 40–50 kvadrātmetriem – tātad ir vienkārši sagatavot pareizas koncentrācijas mēslojumu un nav jādomā, kur glabāt atlikušo un cik ilgi tas vēl būs derīgs

VEICINA ZĀLIENA BLĪVUMU. Humate Green OK humusvielu koncentrāts & NPK ZĀLIENAM iedarbojas gan uz tikko sētu, gan jau daudzgadīgu zālienu. Tikko sētam zālienam uzlabo sēklu dīgtspēju un iesakņošanos, sekmē spēcīgas sakņu sistēmas attīstību. Vairākus gadus augušam zālienam palielina blīvumu, veicina ziemas rezultātā izveidojušos kailo laukumu aizaugšanu un rosina košākas un sulīgākas zāles augšanu. Paaugstina zāliena noturību pret nelabvēlīgiem augšanas apstākļiem – sausumu, karstumu, slimībām u. c., kā arī veicina labvēlīgās augsnes mikrofloras attīstību.

***

Iegādāties var  Green OK firmas veikalos Rīgā, Brīvības 144 un Slokas 12, Agrimatco Latvia veikalos,Rīgā, Tīraines 5c; Iecavā, Rīgas 49;Bauskā, Kalna 12; Valmierā, Rīgas 76a, veikalos DEPO, DOMO, PRIZMA, Cenu Klubs, RIMI hipermārketos un dārzkopības veikalos visā Latvijā.

Latvijas humusvielu institūts Tālr. 67370879 info@greenok.lv, www.greenok.lv

Līga BĀLIŅA, Green OK produktu attīstības vadītāja:

– Mēslojot jāsaprot, ka katram barības elementam ir sava nozīme auga dzīvē un arī sezonas gājumā. Parasti kompleksajos mēslojumos ir visi pamatelementi – slāpeklis, fosfors un kālijs, vienīgi to savstarpējās attiecības ir dažādas atkarībā no tā, kuriem augiem un kurā periodā tos paredzēts lietot. Pavasarī un vasaras sākumā ļoti svarīgi ir augus piebarot ar slāpekli saturošu mēslojumu, jo pēc ziemas augam jāsāk strauji augt un jāveido zaļā masa. Rudenī ļoti nepieciešams ir kālijs, kas palīdz augiem nobriest un sagatavoties ziemas miera periodam.

Izvēloties mēslojumu zālienam, jāņem vērā uz tā iepakojuma norādītā informācija par sastāvu un lietošanu. Norāde NPK un trīs skaitļu kombinācija rāda pamatelementu slāpekļa (N), fosfora (P) un kālija (K) daudzumu procentos, piemēram, NPK 221015. Biežāk tiek lietoti minerālmēslojumi, kas ir ķīmiski ražoti, toties to iedarbība ir ātrāka, un/vai organiski mēslojumi, kuri ir augu vai dzīvnieku izcelsmes un kam ir ilgstoša iedarbība, bet grūti panākt tūlītēju efektu. Kā abu mēslojumu veidu labo īpašību apvienojums ir organominerālie mēslojumi, kas sastāv no organiskajiem – dabiskas izcelsmes mēslojumiem ar tiem piemītošo lēno, bet dabisko iedarbību un ķīmiskajiem minerālmēsliem, kas nodrošina ātrāku efektu.

Mēslojot ir jāatceras zelta likums, ja nav pārliecības par nepieciešamo mēslojuma daudzumu, tad labāk ir mazāk nekā par daudz.

Svarīgākais