Pastilu uzskata par vienu no veselīgākajiem saldumiem, jo tajā ir maz tauku. Ja salīdzina ar zefīru, tad pastilā ir divas reizes mazāk cukura. Tai ir izteikta augļu garša un maigāka konsistence.
Pastilā ir daudz pektīnu, kas izvada no organisma toksīnus, pazemina holesterīna līmeni asinīs un uzlabo gremošanu. Lai arī par saldumiem, kas tik ļoti garšo, parasti teic, ka tajos ir daudz kaloriju un cukura, tomēr jāatceras, ka arī cukurs organismam noteiktā daudzumā ir noderīgs. Pastilu gatavo no dažādiem augļiem, to mīkstumu izberž caur sietu, sajauc ar cukuru, cukura sīrupu vai medu, lai iegūtu putojošu masu. Ja tiek izmantots medus, tad pirms jaukšanas arī to vajag saputot, līdz tiek iegūta balta masa. Pastilas konsistence ir atkarīga no putošanas, to var uzlabot, ja pastilai pievieno olu baltumu. Labu pastilu var iegūt no rudens šķirņu āboliem, īpaši no Antonovkas.
Atliek pievienot dažādas augļu sulas un ogu biezeni. Lai pagatavotu dažādus pastilu veidus, ņem cukura un olu baltumu, taču cukuru vēlams pievienot beigās. Ja cukura ir par daudz, tad pastila ir smaga un viskoza, zaudē irdenumu. Mājas apstākļos pastilu labāk cept papīra kārbiņās vai traukā, bet, ja pastilu gatavo daudzslāņainu, tad pēdējās kārtas jāliek virsū, kad apakšējās ir apžuvušas. Pastilu cep mērenā temperatūrā, taču nepārsniedzot cepšanas laiku, citādi tā kļūst tumšāka un sausa. Tā jāglabā sausā vēsā vietā.
Noderīgi!
* Ja, paņemot pastilas iepakojumu, mīkstie saldumi izrādās cieti, tad katlā jāuzsilda nedaudz ūdens un gabaliņi jāieliek maisiņā, jāaiztaisa un jāieliek katliņā. Siltuma ietekmē pastila kļūs mīksta.
Recepte
Pastila no aivas, persikiem vai aprikozēm
Sastāvdaļas: kilograms augļu izspaidu, 2,25 glāzes cukura, pusotra glāze ābolu biezeņa.
Pagatavošana: sagatavotos augļus savāra, izberž caur sietu, izspiesto sulu nolej. Izspaidas sajauc ar cukuru, nepārtraukti maisot, iegūst mīklas konsistenci. Ieliek formiņās un cep cepeškrāsnī 60 grādos apmēram stundu. Lai pastila būtu skābena un caurspīdīga, izspaidām vēlams pievienot ceturto daļu ābolu biezeņa.