Pēcsvēt­ku pro­blē­ma – cī­nī­šanās ar pār­ēša­nās se­kām. Kā visu vērst par labu?

© F64

Pēc svēt­kiem pa­ras­ti ak­tu­ālā­kā pro­blē­ma – cī­nī­ties ar pār­ēša­nās se­kām un kā­du lie­ku ki­lo­gra­mu.

Ta­ču tas ne­no­zī­mē, ka jā­krīt pa­ni­kā un jā­ķe­ras pie ra­di­kā­lām di­ētām vai strik­tiem ie­ro­be­žo­ju­miem. Di­ētas auk­stā lai­kā nav īpa­ši labs ri­si­nā­jums, jo tad ne­pie­cie­šams vai­rāk vi­ta­mī­nu, ol­bal­tum­vie­lu un šķiedr­vie­lu ne­kā pa­ras­ti. Tā­pēc šā­du uz­tur­vie­lu ie­ro­be­žo­ša­na var ne­lab­vē­lī­gi ie­tek­mēt ko­pē­jo ve­se­lī­bas stā­vok­li. Jā­cen­šas sa­ba­lan­sēt ēdien­kar­ti un ne­drīkst aiz­mirst arī par fi­zis­kām ak­ti­vi­tā­tēm. Tiem, ku­riem pa­tīk daudz stai­gāt un kus­tē­ties, būs vieg­lāk at­brī­vo­ties no lie­kiem ki­lo­gra­miem. Ie­tei­kums - pēc ie­spē­jas mak­si­mā­li daudz­vei­dot ēdien­kar­ti, kā arī iz­vē­lē­ties - vā­rī­tu zi­vi, sau­tē­tu vai cep­tu ga­ļu, put­ras, sa­lā­tus no dār­ze­ņiem, aug­ļus, mai­zi no rup­ja ma­lu­ma mil­tiem. Ja iz­vē­las ie­vē­rot at­slo­dzes die­nas, tad ša­jā lai­kā jā­at­sa­kās no šķid­ru­ma lie­to­ša­nas lie­lā dau­dzu­mā. At­slo­dzes die­nā at­ļauts ne vai­rāk kā viens litrs. Var lie­tot ne ti­kai ūde­ni un tē­ju bez cu­ku­ra, bet arī su­las, priekš­ro­ku do­dot svai­gi spies­tām. At­slo­dzes die­nā var iz­vā­rīt dār­ze­ņu zu­pu, tai ne­pie­vie­no­jot ga­ļu, sau­sos bul­jo­nus, kā arī sā­li. Zu­pu vē­lams ba­gā­ti­nāt ar da­žā­diem garš­au­giem, ie­tei­cams pie­vie­not pēc ie­spē­jas vai­rāk kā­pos­tu, jo tie­ši tie la­bi at­tī­ra zar­nu trak­tu, kā arī to pār­strā­dei or­ga­nisms iz­tē­rē daudz ener­ģi­jas, tā­pēc ka­lo­ri­jas ātr­i pa­zūd. At­slo­dzes die­nā var iz­vē­lē­ties arī biez­pie­nu, ke­fī­ru, ābo­lus, jo­gur­tu vai gri­ķus ko­pā ar ke­fī­ru. Va­ka­ri­ņās liet­de­rī­gi ēst pro­duk­tus, ku­ros ir daudz balast­vie­lu - šķiedr­vie­lu un pek­tī­na, kas ra­da sā­ta sa­jū­tu, bet sa­tur maz ka­lo­ri­ju.

No­de­rī­gi!

* Pēc svēt­kiem ie­tei­cams ie­vē­rot vieg­lu ol­bal­tum­vie­lu di­ētu, ku­rā ie­tilpst ga­ļas ēdie­ni, pie­na pro­duk­ti, dār­ze­ņi un aug­ļi.

* Or­ga­ni­zēt at­slo­dzes die­nu, ku­rā tiek iz­vē­lēts no­teikts pro­dukts, kas tiek lie­tots die­nas lai­kā. Šīs die­nas pluss - tā ne­no­gur­di­na kā stin­gra un ilg­sto­ša di­ēta un dod la­bu re­zul­tā­tu. Vis­la­bāk at­slo­dzes die­nu ie­vē­rot tad, kad nav jā­do­das uz dar­bu un var pa­likt mā­jās. At­slo­dzes die­nu pa­ras­ti at­kār­to rei­zi vai di­vas ne­dē­ļā.

Re­cep­tes

Sa­lā­ti ar bal­ta­jām pu­pi­ņām un be­ko­nu

Sa­stāv­da­ļas: 200 g be­ko­na, 250 g ķir­što­mā­tu, kas pār­griez­ti uz pus­ēm, 400 g kon­ser­vē­tu bal­to pu­pi­ņu, ce­tur­tda­ļa ta­ses svai­gu pē­ter­sī­ļu, 80 g ru­ko­las, 2 ēdam­ka­ro­tes fran­ču si­nep­ju, ēdam­ka­ro­te me­dus, ēdam­ka­ro­te ūdens.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: be­ko­nu ap­cep, ka­mēr tas kļūst krauk­šķīgs. Liek uz pa­pī­ra dvie­ļa, pēc tam sa­griež ga­ba­li­ņos. Sa­mai­sa si­ne­pes ar me­du, sā­li un ūde­ni. Bļo­dā liek sa­stāv­da­ļas sa­lā­tiem, vir­sū - ap­cep­to be­ko­nu. Pār­lej ar mēr­ci.

Sie­ra zu­pa

Sa­stāv­da­ļas: 4-5 vis­tas stil­bi­ņi, bur­kāns, 4-5 kar­tu­pe­ļi, 140 g kau­sē­tā sie­ra, pus­e sī­po­la, 80 g augu eļ­ļas, sāls.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: no vis­tas stil­bi­ņiem iz­vā­ra bul­jo­nu. No­tī­ra kar­tu­pe­ļus, sī­po­lu un bur­kā­nu. Sa­griež kar­tu­pe­ļus ne­lie­los ku­bi­kos, sa­smal­ci­na sī­po­lus un bur­kā­nus un uz pan­nas ap­cep eļ­ļā. Pie­vie­no kar­tu­pe­ļus. Sa­mai­sa dār­ze­ņus, kau­sē­to sie­ru sa­mai­sa, tam var pie­vie­not ūde­ni. Sie­ru pie­liek pie dār­ze­ņiem. Uz­lej sie­ram un dār­ze­ņiem vis­tas bul­jo­nu. Pie­vie­no sā­li, ļauj, lai ga­ta­vo­jas uz ma­zas uguns, ka­mēr kar­tu­pe­ļi ir ga­ta­vi.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.