KNAB saņēmis 74 iesniegumus par iespējamiem pārkāpumiem priekšvēlēšanu un vēlēšanu procesā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) saņēmis 74 iesniegumus par iespējamiem pārkāpumiem priekšvēlēšanu un vēlēšanu procesā. KNAB iesniegumos minēto informāciju izvērtē.

KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs norāda, ka saistībā ar aģitācijas veikšanu likums nosaka priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumus tikai noteiktiem vēlēšanu kampaņu tēriņiem – reklāmas izvietošanai, pasta pakalpojumiem un labdarībai.

Kontrolējot minētajiem priekšvēlēšanu aģitācijas tēriņiem izlietoto līdzekļu limita ievērošanu partiju un ar tām nesaistīto personu kampaņās, KNAB ir saņēmis vairāk nekā 750 paziņojumu no medijiem, partijām un ar tām nesaistītām personām par noslēgtajiem līgumiem saistībā ar reklāmas izvietošanu, pasta pakalpojumu izmantošanu un par veikto labdarību.

Šajās dienās KNAB turpina vēl saņemt šos paziņojumus, kuri nosūti pa pastu.

Tāpat birojā vēl pienāk informācija par iespējamiem pārkāpumiem priekšvēlēšanu un vēlēšanu procesā. Pašlaik šādu iesniegumu ir jau 74. Arī šīs ziņas KNAB turpina izvērtēt.

Pēc priekšvēlēšanu perioda beigām turpinot izvērtēt likumā noteikto ierobežojumu ievērošanu partiju un ar tām nesaistīto personu vēlēšanu kampaņās, pārbaužu ietvaros atsevišķi vēl tiek vērtēta tā dēvēto trešo personu veiktās aģitācijas iespējamā saistība ar partiju kampaņām.

Saskaņā ar likumu šādos gadījumos aģitācijas izdevumi tiek pieskaitīti attiecīgās partijas tēriņiem.

Līdz ar to, ja partijām noteiktā pieļaujamā priekšvēlēšanu izdevumu apmēra pārsniegumu KNAB konstatēs pēc priekšvēlēšanu aģitācijas perioda beigām, tad KNAB priekšniekam ir pienākums uzdot attiecīgajai partijai ieskaitīt valsts budžetā finanšu līdzekļus tajā apmērā, kas atbilst pārsniegtajam priekšvēlēšanu aģitācijas izdevumu apmēram.

Pienākums atmaksāt pārsniegto izdevumu apmēru tiek attiecināts arī uz trešajām personām.

Jau ziņots, ka pirms aģitācijas materiālu izvietošanas aizlieguma KNAB nebija konstatējis, ka kāds no 13 politiskajiem spēkiem būtu pārsniedzis pieļaujamo izdevumu apmēru reklāmas izvietošanai, pasta pakalpojumiem un labdarībai.

Pērn šo ar vēlēšanu kampaņu saistīto izdevumu segšanai Saeimas vēlēšanās partijas drīkstēja izlietot ne vairāk kā 571 211 latu, bet šajās parlamenta vēlēšanās – ne vairāk kā 282 559 latus.

KNAB atgādina, ka 30 dienu laikā pēc vēlēšanām – līdz 17.oktobrim – partijām jāiesniedz vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijas, norādot visus ar vēlēšanu kampaņu saistītos izdevumus.

Jau trešo gadu partijām ir noteikta vienkāršota savas finansiālās darbības atspoguļošanas kārtība. Līdz vēlēšanām KNAB saņem informāciju par limitētajiem priekšvēlēšanu izdevumiem, bet pēc vēlēšanām – jau par visiem partiju tēriņiem. Partiju iesniegtās vēlēšanu deklarācijas tiks publiskotas KNAB mājaslapā internetā.

Savukārt birojs sešu mēnešu laikā veiks partiju iesniegto vēlēšanu deklarāciju pārbaudes un atbilstoši likumā noteiktajai kārtībai tikai pēc visu deklarāciju pārbaudēm publiskos informāciju par atklātajiem pārkāpumiem un pieņemtajiem lēmumiem – gan par saukšanu pie administratīvās atbildības, gan par pretlikumīgi saņemto un izlietoto finanšu līdzekļu atmaksu.

Latvijā

No šī gada oktobra Latvijā stāsies spēkā jauns regulējums, kas aizliegs izmantot vissezonas "M+S" riepas ziemas periodā, tā vietā nosakot nepieciešamību izmantot riepas, kas marķētas ar "kalns un sniegpārsliņa" simbolu. "Drošas braukšanas skolas" vadītājs Jānis Vanks skaidro, ka "kas der visam, neder nekam", uzsverot, ka vissezonas riepas nav pietiekami efektīvas Latvijai raksturīgajos sniega un ledus apstākļos, un ņemot vērā, ka riepu kvalitāte ir būtiska drošībai, jaunais regulējums ir atbilstošs un loģisks.

Svarīgākais