Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Liepnieks: Zatlers ir skumjš pārpratums

© Mārtiņš Zilgalvis, f64

Politiskais konsultants Jurģis Liepnieks šodien intervijā "Neatkarīgajai" atzīst, ka Valsts prezidents Valdis Zatlers diemžēl pats nesaprot, ko dara, un no politikas viedokļa viņš ir skumjš pārpratums.

„Zatlera kunga nelaime ir tā, ka viņš dara visādas lietas, bet nesaprot, ko viņš dara. Viņa loma atlikušajos viņa prezidentūras mēnešos ir svarīga tikai vienā aspektā. Tikai tajā gadījumā, ja Dombrovska valdība kļūst par mazākuma valdību, viņa loma būtiski palielināsies, lai nodrošinātu kādas pēdējās stabilitātes paliekas. Viņam ir jāatrod dzīvoklis un jānokārto šīs sadzīviskās lietas. No politikas viedokļa viņš ir skumjš pārpratums,” atzīst J. Liepnieks.

Politikas virtuves eksperts arī norāda, ka rudenī gaidāmās Saeimas vēlēšanas var atnest lielus pārsteigumus: „Pirmkārt, kas būs ar Sudrabas kundzi? Sudraba ir devusi mājienus, ka viņa būtu gatava uzņemties vadīt valdību, bet ne kopā ar cilvēkiem, kas ir bijuši pie varas. Var atsaukt atmiņā viņas tikšanos ar bijušajiem augstu stāvošiem Krievijas politiķiem. Mēs neko nezinām par Sudrabas nostāju nacionālajos jautājumos. Analizējot iespējamos scenārijus, ir iespējams, ka viņa startē vai balstās uz Saskaņas centru. Tam būs sprādzienveidīgs iespaids uz Latvijas politiku. Tajā brīdī Saskaņas centrs varēs pretendēt uz milzīgi lielu latviešu balsu daudzumu. Nevis vienkārši latviešu balsīm, bet uz lielu daudzumu latviešu balsu. Sudraba varētu būt tik spēcīgs kandidāts, ka viņa arī to Vienotības stāstu stipri vājinātu. Tikpat iespējams, ka Sudraba veido un balstās uz kādu pavisam jaunu politisku veidojumu. Tam ir gan laiks, gan visas iespējas. Tas būtu neiespējami jebkuram citam, bet Sudrabai tas ir iespējams. Viņa būtu kandidāts numur viens, kas nojauktu tās kārtis, kādas patlaban visiem ir uz rokas.”

Savukārt otrs spēcīgākais kandidāts, par kuru šodien neko nezinām, viņaprāt ir Aivars Lembergs. „Ja Lembergs izvēlētos startēt vēlēšanās pa īstam, nevis paliekot tāds pasīvs premjera kandidāts kā pagājušo reizi, tad arī tas visu mainītu līdz nepazīšanai, jo, spriežot pēc visiem reitingiem, Lembergs ir ārkārtīgi spēcīgs kandidāts, kurš varētu iegūt ļoti daudzas balsis. Arī tam vēl ir laiks un vieta. Iedomājaties, kas notiek, ja īstenojas abi šie faktori? Rodas pavisam cita situācija, tai skaitā vai arī jo īpaši Vienotībai. Politiskais reljefs mainās ļoti būtiski, un tas viss ir iespējams. Vēlētāju balsis sadalīsies starp tiem kandidātiem, kuriem cilvēki tic, ka viņi var izvest valsti no krīzes. Atbilde uz jautājumu, vai ir vajadzīga programma, ir – jā un nē. Vajadzīgs, lai cilvēki notic, ka esi spējīgs vērst lietas uz labu,” intervijā saka J. Liepnieks.

Pilnu interviju Jurģi Liepnieku lasiet šodienas "Neatkarīgajā"