VARAM atsauc savus priekšlikumus par valodu lietošanu valsts augstskolās

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) atsauc savus sniegtos priekšlikumus par valodu lietošanu valsts finansētajās augstskolās, informē VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Priekšlikumi tika sniegti saistībā ar Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotajiem grozījumiem Augstskolu likumā.

VARAM valsts sekretārs Aleksandrs Antonovs norāda, ka ministrijas pārstāvji, sniedzot šo priekšlikumu, rīkojušies ārpus ministrijas kompetences. Vienlaikus šāds priekšlikums neatspoguļo ne ministra, ne ministrijas vadības nostāju, tāpēc VARAM uzskata par nepieciešamību šo priekšlikumu atsaukt.

Lai turpmāk samazinātu iespējamo risku par šādas situācijas atkārtošanos, VARAM savās procedūrās īpaši nostiprinās nosūtāmās korespondences sagatavotāja atbildību par dokumenta satura atbilstību amata pienākumos noteiktajām kompetences robežām.

Jau vēstīts, ka likuma grozījumu projektā, nesaskaņojot ar ministra biroju, tika iekļauts punkts, kas paredz, ka studiju programmu, kura atbilst Latvijas izglītības klasifikācijā noteiktajam Eiropas kvalifikāciju ietvarstruktūras 6., 7. un 8.līmenim, var īstenot svešvalodā, kura nav Eiropas Savienības oficiālā valoda, ja tāda pati pēc satura studiju programma šajā augstskolā vai koledžā tiek īstenota valsts valodā. Tādējādi tas nozīmēja, ka valsts augstskolās pieļaujamas bakalaura studijas krievu valodā.

Šie izsludinātie grozījumi gan vēlāk tika atsaukti un izsludināti no jauna precizētā redakcijā, kas paredz plašāku Eiropas Savienības (ES) valodu lietojumu valsts dibināto augstskolu un koledžu īstenotajās studiju programmās.

Sagatavotie grozījumi Augstskolu likumā paredz plašāku Eiropas Savienības valodu lietojumu valsts dibināto augstskolu un koledžu īstenotajās studiju programmās, tādējādi veicinot Latvijas augstākās izglītības konkurētspēju un studējošo mobilitāti Eiropas augstākās izglītības telpā.

Izglītības un zinātnes ministrija norāda, ka likumprojektā ir precizēts svešvalodu lietojums valsts dibinātajās augstskolās un koledžās. Grozījumi plāno noteikt, ka svešvalodā, kas nav ES oficiālā valoda, augstskola studiju programmas var īstenot tikai tad, ja studiju programma iekļauta izglītības programmu grupās - valodu un kultūras studijas, valodu programmas. Par studiju programmas atbilstību izglītības programmu grupām lemj licencēšanas komisija. Visos pārējos likumā noteiktajos gadījumos valsts dibinātajās augstskolās un koledžās studiju programmu īstenošanā atļauts lietot kādu no ES oficiālajām valodām.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais