Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

ASV pauž atbalstu Polijai strīdā ar Baltkrieviju

© Reuters/Scanpix/Leta

ASV prezidenta Džo Baidena nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans trešdien informēja savu Polijas kolēģi, ka ASV stingri atbalsta Poliju tās strīdā ar Baltkrieviju par migrantiem uz abu valstu robežas.

Salivans telefonsarunā ar Polijas Nacionālās drošības biroja vadītāju Pavelu Solohu "izteica stingru atbalstu Polijai, ņemot vērā [Baltkrievijas diktatora Aleksandra] Lukašenko režīma darbības, kas radījušas migrācijas krīzi", teikts Baltā nama paziņojumā.

Salivans arī uzsvēra "spēcīgu divpusējo sadarbību aizsardzības jautājumos un apsveica notiekošos centienus stiprināt NATO atturēšanas pozu", teikts šajā paziņojumā.

"Viņi arī apmainījās ar viedokļiem par Krievijas militārajām aktivitātēm pie Ukrainas."

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas nelikumīgi iesūtīt tūkstošiem migrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Eiropas Savienība (ES) apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Cilvēktiesību organizācija "Human Rights Watch" trešdien paziņoja, ka Baltkrievijas robežsargu attieksme pret šiem migrantiem robežojas ar spīdzināšanu, bet arī apgalvoja, ka Polija ir līdzdalībniece "nopietnos cilvēktiesību pārkāpumos" pret migrantiem uz Baltkrievijas robežas.