Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Balstvakcinācijas pret Covid-19 apjoms sāk tuvoties trešdaļai no dienā sapotētā

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Balstvakcinācijas pret Covid-19 apjoms Latvijā sāk tuvoties trešdaļai no dienā sapotētā, jau būtiski apsteidzot vakcinēšanās aktivitāti ar pirmo poti, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

Trešdien potes pret Covid-19 saņēmušas vismaz 9880 personas, tostarp pirmo poti - 1747 cilvēki, bet vakcinēšanas procesu pabeidza 5092 cilvēki, tostarp 862 cilvēki sapotēti ar "Johnson&Johnson" vakcīnu, kam nepieciešama tikai viena deva, liecina NVD dati. Imunizācijas valsts padome gan arī pēc potēšanās ar "Johnson&Johnson" vakcīnu iesaka saņemt otru poti no "Pfizer" vai "Moderna".

Savukārt potēšanas apjoms ar trešo devu vakar pietuvojies trešdaļai no visa pošu skaita - vakar 3041 cilvēks saņēma Covid-19 potes papildu devu imunitātes nostiprināšanai. Kopumā pirmajās trīs nedēļas dienās Latvijā sapotēti aptuveni 30 000 cilvēki, 5000 no kuriem saņēma pirmās potes, ap 17 000 pabeidza vakcināciju, bet ap 8000 saņēma trešo poti. Pēdējās nedēļās arvien samazinās pirmo pošu saņēmēju skaits, un eksperti iepriekš norādījuši, ka šāda tendence var signalizēt par potenciāli gaidāmu kopējās vakcinēšanās aktivitātes sarukumu.

Visi minētie dati gan vēl var mainīties, jo daudzas vakcinācijas iestādes datus par vakcinētajiem sistēmās ievada ar vairāku dienu nobīdi. Vakcināciju vakar veikušas 359 iestādes, bet visvairāk sapotēja "Veselības centru apvienība".

Kopumā pirmajās trīs darbadienās šonedēļ vidēji vakcinēti ap 10 250 cilvēki dienā, kas ir vairāk nekā pagājušajā nedēļā, kad vidēji savakcinēja ap 7200 cilvēkus dienā, taču tad bija daudz brīvdienu, kad vakcinācijas temps vienmēr ir zemāks. Tomēr šīs nedēļas aktivitāte nedaudz atpaliek no vakcinācijas tempa oktobrī un novembra sākumā, kad pret Covid-19 sapotēto skaits svārstījās vidēji ap 12 000 cilvēku dienā.

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā saņēmuši ap 998 000 jeb ap 53% no visiem valsts iedzīvotājiem. No tiem otro devu saņēmuši ap 898 000 iedzīvotāju, bet vēl ap 264 000 cilvēku ir saņēmuši "Johnson&Johnson" potes, kam atbilstoši valstī spēkā esošajam regulējumam nepieciešama tikai viena deva, līdz ar to vakcinācijas procesu pabeigušo kopskaits sasniedzis 1,16 miljonus jeb 61,7% no visiem valsts iedzīvotājiem. Rēķinot pirmās potes un "Johnson&Johnson" vakcīnas saņēmēju kopskaitu, tas šajās dienās sasniedzis aptuveni 1,26 miljonus cilvēku.

Savukārt ar "trešo devu" līdz šim Latvijā vakcinēti ap 53 000 cilvēku jeb 2,8% iedzīvotāju. Atbilstoši medicīnas speciālistu ieteikumiem, "trešo vakcīnas devu" sākotnēji sāka potēt cilvēkiem ar ļoti novājinātu imunitāti, vecāka gada gājuma cilvēkiem un medicīnas darbiniekiem, kas strādā ciešā kontaktā ar Covid-19 pacientiem, bet kopš novembra valdības lēmumi dod iespēju potēties plašākam cilvēku lokam.

Lietošanai Eiropas Savienībā pašlaik ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un "Johnson&Johnson" jeb "Janssen", taču "AstraZeneca" vakcīnu zemā pieprasījuma dēļ Latvijā faktiski vairs nelieto. 2020.gada decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, bet masveidīgāka iedzīvotāju vakcinēšana sākās 2021.gada marta izskaņā. Latvijā vakcīnas pret Covid-19 iedzīvotājiem ir pieejamas no 12 gadu vecuma.