Latgalē sals tukšo skolu solus

Ja vienīgā iespēja nokļūt skolā ir sabiedriskais transports, kas ilgāku laiku jāgaida pieturā, skolu vadītāji iesaka vecākiem apsvērt iespēju bērniem ļaut palikt mājās, jo ceturtdien un piektdien meteorologi sola vēl sīvāku aukstumu – valsts austrumos gaisa temperatūra nokritīsies pat zem mīnus 30 grādiem.

Skolas lielā sala dēļ pašlaik neapmeklē aptuveni trešā daļa skolēnu. Neviena mācību iestāde gan aukstuma dēļ nav slēgta, tomēr ir skolas, kur mācās tikai piektā daļa bērnu.

Tikai 20 no simts

«Skola ir silta, un arī sala apstākļos skolēnu autobuss kursē pēc saraksta. Tomēr bērniem jāmēro ceļš gan uz pieturu, gan līdz skolas durvīm – ne visi vecāki tam piekrīt,» stāsta Jaunpiebalgas vidusskolas direktora vietniece izglītības darbā Laima Upmale. Trešdienas rītā no aptuveni simt pirmās līdz ceturtās klases skolēniem līdz skolai atkļuvuši vien 24. Tieši Jaunpiebalgā iepriekšējā nakts bijusi visaukstākā, temperatūrai pazeminoties līdz mīnus 27 grādiem pēc Celsija. «Mazāk kavē tie, kuru vecākiem iespējams bērnus vest ar automašīnu. Ja vecāki ir nodarbināti, bērnus atstāt mājās nevar atļauties,» norāda L. Upmale. Daugavpils pilsētas izglītības pārvaldes speciāliste Anita Pleša pastāstīja, ka vakar skolu neapmeklēja 2256 no kopumā 9045 pilsētas skolēniem. Savukārt sākumskolu neapmeklēja vairāk nekā 35 procenti bērnu. «Iekavētās stundas būs jāatstrādā, nepagarinot mācību gadu,» uzsvēra A. Pleša. Daugavpils Vienības pamatskolas direktore Edīte Zdanovska, kuras skolā trešdien neieradās 172 no 449 skolēniem, piebilda, ka no pārvaldes saņemts ziņojums: ja klasē ir mazāk par 20 procentiem bērnu, notiek tikai mācību vielas atkārtošana.

Labāk palikt mājās

Rēzeknes 1. vidusskolas direktors Jānis Poplavskis apstiprināja, ka trešdien nebija ieradušies trešā daļa skolēnu. Viņš novērojis, ka trešdienas rītā temperatūra ievērojami pārsniegusi 20 grādus zem nulles. «Situācija vēl nav kritiska, taču aicinām bērnu vecākus būt piesardzīgiem. Ja vienīgā nokļūšana skolā iespējama ar sabiedrisko transportu, kur ilgi jāstāv pieturā, iespējams, labāk palikt mājās,» norādīja J. Poplavskis.

Skolas apmeklējums tikai nedaudz samazinājies Gulbenē un Bauskā. Savukārt Valkas pamatskolā trešdien nebija ieradušies vairāk nekā trešdaļa skolēnu, apstiprināja direktores vietniece mācību darbā Inese Varesa: «Vecāki skolai ziņo eklasē, zvana, ka bērni sala dēļ nenāks uz skolu.» Valkas pirmsskolas iestādē Pasaciņa bija atvests 61 no 187 bērniem, taču vadītāja Laila Ozoliņa norādīja: «Ziemā pastiprinās saslimšana ar vīrusiem, tāpēc īslaicīgi bērnus patur mājās.» Pašus mazākos nevajadzētu likt ragaviņās, bet nest klēpī, aicināja bērnudārza vadītāja.

Pietiek ar 15 minūtēm

Par salu brīdina gan meteorologi, gan mediķi. Stiprākais sala gaidāms šīs nedēļas vidū – jau februāra pirmajās dienās gaisa temperatūra naktī pazemināsies arī līdz mīnus 28–30 grādiem. Stiprs sals saglabāsies arī dienas laikā, vietām pat līdz mīnus 20 grādiem. Šo stipro salu uz Latviju atnesis anticiklons no Krievijas; tā ietekmē Latvijā gaidāms arī ļoti augsts atmosfēras spiediens, kāds netiek novērots bieži, secina meteorologi.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests norāda, ka trauma vai pēkšņa veselības stāvokļa pasliktināšanās kombinācijā ar ļoti aukstiem laika apstākļiem cietušajam bez līdzcilvēku palīdzības var beigties traģiski. Cilvēks var nomirt nevis iegūtās traumas dēļ, bet gan nosalstot sniega kupenā. Ja uz ielas cilvēkam kļūst slikti, viņš guvis traumu, nespēj pats piecelties un ieiet siltumā, aukstā laikā pietiek pat ar 15–20 minūtēm, lai sāktos ķermeņa atdzišana. Mediķi atgādina, ka ķermeņa apsaldējumi rodas, kad aukstuma ietekmē tiek nodarīti ādas, audu vai muskuļu bojājumi. Visbiežāk cilvēki apsaldē atklātās ķermeņa daļas – degunu, vaigus, zodu, arī roku un kāju pirkstus. Apsaldējumus veicina mitrums, cieši apavi, ilgstoša stāvēšana uz vietas, vējš. Savukārt ugunsdzēsēji brīdina lielajā aukstumā neaizmirst pieskatīt piekurinātās krāsnis, kas nereti tieši lielajā salā ir ugunsnelaimes iemesls.

***

UZZIŅAI

Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs brīdina, ka tuvākajās diennaktīs sals Latvijā pieņemsies spēkā, valsts austrumos prognozējot temperatūru pat zem mīnus 30 grādiem.