9 padomi, kā ikdienā samazināt sāls patēriņu

© pexels.com

Sāls nav veselīgs, taču tas spēj ēdienus padarīt gardākus! Lietojot pārlieku daudz sāls, jums var rasties tādas veselības problēmas kā paaugstināts asinsspiediens, palielinās sirds un asinsvadu slimību risks, aptaukošanās, osteoporoze, palielinās risks iegūt nieru slimības un pat kuņģa vēzi. Tieši tāpēc ir svarīgi limitēt uzņemtā sāls daudzumu, bet kā to paveikt?

pexels.com

Kā ikdienā samazināt sāls patēriņu?

  1. Sāls vietā ēdienam, lai uzlabotu tā garšu, pievienojiet klāt zaļumus, garšaugus un tādas garšvielas, kas nesatur sāli, piemēram, melnos piparus, čilī piparus, ķiploku, citronu sulu.
  2. Lai nepārspīlētu ar sāls daudzumu, gatavojot ēst, sākotnēji maltīti pagaršojiet, kad tai nav pievienots sāls, pēc tam izdomājiet, cik daudz būtu nepieciešams pievienot klāt šo sastāvdaļu, lai ēdiens būtu vienlīdz veselīgs un gards.
  3. Lasiet produktu sastāvu. Veikalā pērkot dažādus produktus, pārbaudiet to sastāvu, cik daudz sāls tie satur un izvēlieties tos produktus, kuros sāls sastāvs ir mazākais.
  4. Pērkot savus iemīļotākos produktus pārliecināties vai nav tieši to pašu produktu alternatīva ar mazāku sāls daudzumu. Rūpīgi izpētiet produktu iepakojumus.
  5. Lai bagātinātu ēdienu garšu, izmantojiet mērces ar zemu vai samazinātu sāls daudzumu, piemēram, sojas mērci.
  6. Samaziniet ikdienā tādu sāļu ēdienu patēriņu kā sālītas gaļas un zivs, siera, olīvu un marinētu gurķu. Šos ēdienus var ēst, taču ne lielos daudzumos.
  7. Neveselīgo un sāļo uzkodu vietā, kad pārņem tieksme pēc našķiem, ēdiet rīsu galetes, augļus, dārzeņus vai nesalītus riekstus.
  8. Gatavojot maltītes vai ēdot izvairieties no dažādām jau gatavām mērcēm, tostarp kečupa, majonēzes. Šīs mērces satur lielu sāls daudzumu.
  9. Nelieciet sāls trauciņu uz galda, ja vēlaties samazināt sāls daudzumu, lai nerastos kārdinājums to izmantot.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Uzturs

Šokolāde var būt ne tikai garšīga, bet arī veselīga. Izrādās, ka kakao var pazemināt asinsspiedienu, samazināt “slikto” holesterīnu un cukura līmeni asinīs. Tas ir svarīgi, jo visi minētie rādītāji ir sirds un asinsvadu sistēmas slimību riska faktori. Jaunā pētījumu metaanalīze atklāj kakao vai tumšās šokolādes labvēlīgo ietekmi uz veselību. Tika arī novērots, ka kakao lietošana neietekmē ķermeņa masas indeksu (ĶMI), vidukļa apkārtmēru, triglicerīdus, “labo” ABL holesterīnu un HbA1c, kas ir svarīgs diabēta biomarķieris.