Šonedēļ brīdina par stipru salu

Pēdējais kalendārais ziemas mēnesis februāris sāksies ar spēcīgu salu, kas turpināsies līdz nedēļas beigām. Naktī gaisa temperatūra daudzviet Latvijā var pazemināties līdz mīnus 25 grādiem, bet Latvijas austrumos, piemēram, Alūksnē un Madonā, kā liecina meteoroloģiskā prognoze, arī līdz mīnus 29 grādiem.

Svētdienas rītā sals sasniedza mīnus 24 grādus, visaukstākais laiks bijis Daugavpilī, Kārsavas apkaimē un Igaunijas pierobežā. Toties Zosēnos, kur tradicionāli tiek piedzīvots pamatīgākais spelgonis, bijis 21 grādu liels sals. Savukārt Kolkā dzīvojošie izbaudīja tikai septiņu grādu aukstumu.

Šonedēļ februāra sākumā dienā Latvijas lielākajā daļā saglabāsies sals zem mīnus 10 grādiem, vietām pieturoties ap mīnus 15 līdz mīnus 18 grādiem, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā (LVĢMC). Meteorologi neprognozē, ka snigs daudz un bieži.

Stiprais sals Latvijā iestāsies anticiklona dēļ – tas virzās no Krievijas, Sibīrijas. Visaukstākās naktis gaidāmas uz trešdienu, ceturtdienu un piektdienu.

Ciklona ietekmē Latvijā tiek prognozēts arī ļoti augsts atmosfēras spiediens, kāds netiek novērots bieži, brīdina LVĢMC. Trešdien, 1. februārī, tas var sasniegt pat 790 mm no dzīvsudraba stabiņa (mm Hg). Tas nozīmē, ka būs trešais, medicīniski nelabvēlīgais, laika tips. Par normālu atmosfēras spiedienu ir pieņemti 760 mm. Gandrīz 50 gadu ilgi novērojumi uzrāda, ka visaugstākais atmosfēras spiediens ir bijis 1997. gada 16. decembrī Daugavpilī, sasniedzot 790–792 mm Hg.

LVĢMC informācija liecina, ka pērn februāra un visas aizvadītās zie mas visaukstākā diennakts bija 15. februārī, kad vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija mīnus 18,2, bet Daugavpilī – mīnus 22,2 grādi. Savukārt Zosēnos 2011. gada 15. februāra rītā gaisa temperatūra pirmo un pēdējo reizi aizvadītajā dienā esot pārsniegusi mīnus 30 grādu atzīmi, apstājoties pie simboliskajiem mīnus 30,1 grāda.

Pagājušajā ziemā vidējā temperatūra Latvijā bijusi 2,2 grādus zemāka par normu. Ar mēneša vidējo gaisa temperatūru mīnus 8,9 grādi (4,1 grādu zem ilggadējās normas) 2010.–2011. gadu kalendārās ziemas pēdējais mēnesis – februāris – bija 13. aukstākais Latvijā pēdējos 88 gados. Vēl aukstāks februāris ir bijis 1996. gadā, kad mēneša vidējā temperatūra bija mīnus 9,4 grādi. Tomēr visaukstākais februāris Latvijā piedzīvots 1929. gadā, kad vidējā gaisa temperatūra bija mīnus 14,2 grādi, bet vissiltākais – 1990. gadā ar plus 3,4 grādiem, atgādina LVĢMC.

***

UZMANĪBU!

- Februāra sākumā Latvijā pūtīs austrumu vējš, un tas nozīmē, ka gaisa mitruma un vēja dēļ temperatūra, kas ietekmēs cilvēku labsajūtu, būs krietni zemāka, nekā rādīs termometra stabiņš, proti, apmēram mīnus 35 grādi. Tāpēc ir jāuzmanās, lai neapsaldētos. Ieteicams uzturēties ārpus telpām iespējami īsāku laiku, īpaši jāuzmana bērni un gados vecāki cilvēki, kuriem ir palēnināta vielmaiņa un kuriem tāpēc grūtāk uzturēt normālu ķermeņa temperatūru, ja sals ir lielāks par 10 grādiem.

- Ja ķermenis ir pārmērīgi atdzisis, par to liecina drebuļi, koordinācijas traucējumi, pavājinās atmiņa, pazeminās asinsspiediens, sirdsdarbība kļūst lēnāka, var zust samaņa.

- Visbiežāk tiek apsaldēts deguns, vaigi, pirksti – āda kļūst bāla, parādās sāpes. Ādu nedrīkst berzēt, sildīt karstā ūdenī vai pie kamīna un krāsns vai pašam lietot alkoholu, lai it kā uzlabotu asinsriti. Lai asinsriti atjaunotu pakāpeniski, cietušajai vietai var uzklāt vilnas lakatu vai šalli.

Ja apsaldējuma vietā veidojas pūšļi, jāvēršas pie ārsta.

- Ejot ārā, nevajag vilkt ciešus apavus un piegulošu apģērbu. Jāatceras, ka dūraiņi silda labāk nekā pirkstaiņi.

- Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem skolēni vecumā līdz 12 gadiem izglītības iestādi var neapmeklēt, ja gaisa temperatūra ir zemāka par mīnus 20 grādiem, savukārt skolēni, kuriem ir 13 un vairāk gadu, var palikt mājās, ja gaisa temperatūra ir zemāka par mīnus 25 grādiem.

- Lūgums informēt pašvaldības par cilvēkiem, kas dzīvo nepiemērotos apstākļos – dārza būdās, šķūnīšos, kāpņu telpās u. tml. Rīgas patversmes mobilajai brigādei var zvanīt darbdienās no pulksten 9 līdz 17 pa tālruni 27023550, ārpus darba laika un brīvdienās – pa ārkārtas situāciju tālruni 112 vai Rīgas Pašvaldības policijai pa tālruni 02.