2011.gada vasara - viena no siltākajām vēsturē

Šā gada kalendārā vasara bijusi viena no siltākajām Latvijas vēsturē, atpaliekot tikai no pagājušā gada rekordkarstās vasaras, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati.

2011.gada vasaras vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +18 grādu, kas ir 2,2 grādus virs normas. Arī 2002.gadā vasaras vidējā gaisa temperatūra bija tikpat augsta kā šogad, bet pērnā vasara bija vēl par 0,4 grādiem siltāka.

Nokrišņu daudzums valstī vidēji šovasar bija 274 milimetri jeb 125 procenti no normas, tādējādi tā bijusi 20.mitrākā vasara, bet pagājušā gada vasara bija trešā nokrišņiem bagātākā kopš 1923.gada, kad visā valsts teritorijā sāka darboties vienots meteoroloģisko novērojumu tīkls.

Jau ziņots, ka augusta vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija par grādu augstāka, nokrišņu daudzums - teju uz pusi lielāks par ilggadējo vidējo rādītāju. Jūlijs bija 3,1 grādu siltāks un par 52 procentiem lietaināks nekā ierasts, savukārt jūnija vidējā gaisa temperatūra bija 2,6 grādus virs normas, nokrišņu daudzums - divas trešdaļas no ilggadējā vidējā rādītāja.

Augstākā gaisa temperatūra Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā tika reģistrēta 21.jūlijā Ventspilī, kur termometra stabiņš pakāpās līdz +32,3 grādiem. +32 grādi šeit tika reģistrēti arī vasaras sākumā - 7.jūnijā.

Svarīgākais