Rinkēviča priekšlikums nelietderīgi naudu tērējušām iestādēm piemērot finansiālas sankcijas gūst atsaucību

© Dmitrijs Suļžics / F64

Valsts prezidenta priekšlikums nelietderīgi naudu tērējušām iestādēm piemērot finansiālas sankcijas būtu apsverams, aģentūrai LETA pauda finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

Vienlaikus finanšu ministrs norādīja, ka būtu nepieciešams rūpīgi izvērtēt tā piemērojamību, lai kādai iestādei uzliktās sankcijas neietekmētu vai neierobežotu vitāli nozīmīgas valsts funkcijas vai programmas, piemēram, izglītībā vai veselībā.

No Finanšu ministrijas puses ir atbalstāms, ka nodokļu maksātāju naudas izlietojumam ir jābūt maksimāli efektīvam un nav pieļaujami nelietderīgi tēriņi, pauda Ašeradens.

Valsts prezidenta ierosinājums būtībā ir paplašināt atbildību no amatpersonas, kā tas ir šobrīd, uz institūciju.

Ašeradens norādīja, ka šobrīd Latvijā Valsts kontrole ir atbildīgā revīzijas iestāde, kas noskaidro, vai rīcība ar publiskas personas finanšu līdzekļiem un mantu ir tiesiska, pareiza, lietderīga un atbilst sabiedrības interesēm, savukārt atbildību par finanšu līdzekļu izlietojumu iestādē nes attiecīgās iestādes vadītājs un atbildīgās amatpersonas.

Arī Ministru prezidente Evika Siliņa (JV), komentējot Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča priekšlikumu, aģentūrai LETA iepriekš pauda, ka jāvērtē, vai un kā sankciju piemērošana nelietderīgi naudu tērējušām iestādēm ietekmētu iestāžu pakalpojumu saņēmējus - iedzīvotājus, uzņēmējus un nevalstiskās organizācijas.

Līdztekus Siliņa piebilda, ka piedāvāto iniciatīvu vēl nav pārrunājusi ar prezidentu un plāno to darīt tuvākajā tikšanās reizē.

Jau ziņots, ka prezidents otrdien, 1.oktobrī, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja, ka nelietderīgi naudu tērējušām iestādēm, iespējams, jāpiemēro finansiālas sankcijas.

Viņš aicināja domāt par sistēmu, kas notiek, ja tiek atklāti nelietderīgi tēriņi.

Prezidents sprieda, ka varbūt iestādēm, kas to pieļāvušas, jāsaņem finansiālas sankcijas, proti, tām par kādu daļu netiek palielināts budžets.

Svarīgākais