Ūdens temperatūra pie Mērsraga pazeminājusies līdz +3 grādiem

Brāzmainā dienvidrietumu vēja dēļ ūdens temperatūra Rīgas jūras līča rietumu piekrastē pie Mērsraga pirmdienas rītā pazeminājās līdz +3 grādiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Vējam ilgstoši pūšot virzienā no sauszemes uz jūru, siltais ūdens virsējais slānis tiek aizpūsts prom no piekrastes un tā vietā paceļas auksts ūdens no lielāka dziļuma. Šo procesu sauc par apvelingu.

Saskaņā ar LVĢMC apkopotajiem datiem apvelings visbiežāk tiek novērots maijā, jūnijā un jūlijā. Savukārt augustā parasti ir sasilis biezāks ūdens virsējais slānis, tādēļ, lai apvelings varētu notikt vasaras beigās, nepieciešams īpaši stiprs un noturīgs vējš virzienā no sauszemes uz jūru.

Jau vēstīts, ka ūdens temperatūra Rīgas līča rietumu piekrastē pazeminājās pirms nedēļas, kad iegriezās brāzmains dienvidrietumu vējš. Ūdens temperatūra pie Mērsraga nokritās no +12 grādiem 22.maija vakarā līdz +4 grādiem 23.maija vakarā.

Pie Kolkas ūdens temperatūra pirmdienas rītā bija +6,6 grādi, savukārt Vidzemes piekrastē, kā arī atklātas jūras piekrastē Kurzemē - ap +12..+13 grādiem.

Latvijas upēs un ezeros ūdens temperatūra pirmdienas rītā bija +13..+17 grādu, dažās mazākās un straujākās upēs ūdens nebija siltāks par +12 grādiem.

Tuvākajās divās dienās gaidāmā saulainā un karstā laika ietekmē ūdens temperatūra upēs un ezeros paaugstināsies, bet Baltijas jūras un Rīgas līča piekrastē ūdens saglabāsies auksts. Sinoptiķi prognozē, ka arī Rīgas līča dienvidu piekrastē gaidāms apvelings, tādēļ ūdens temperatūra Jūrmalā otrdien noslīdēs zem +10 grādiem.

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)