Rīgas jūras līcī vēl ir daudz ledus, tas ietekmē laikapstākļus

Aptuveni trešo daļu Rīgas jūras līča aizvien klāj dreifējošs ledus, liecina Somijas Meteoroloģijas institūta apkopotie dati.

Valdošo rietumu vēju dēļ ledus koncentrējas līča austrumu daļā - iepretim Vidzemei. Ledus masa ir vidēji 20-60 centimetru bieza. Vietumis vērojami divus metrus augsti ledus krāvumi, kuriem kuģi nevar izlauzties cauri, aģentūrai BNS sacīja Salacgrīvas ostas pārvaldnieks Ivo Īstenais.

Savukārt Somu līča austrumu pusi ledus klāj pilnībā, daudz ledus saglabājas arī Botnijas līcī, kur tā vidējais biezums vietām ir 80 centimetru.

Sinoptiķi prognozē, ka pēdējie ledus gabali Rīgas līcī izkusīs maija sākumā, savukārt Botnijas līča ziemeļos ledus saglabāsies līdz maija beigām vai pat jūnija sākumam. Pērn pēdējais ledus Rīgas līcī izkusa 28.aprīlī, bet Baltijas jūras ziemeļos - 28.maijā, liecina Zviedrijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūta dati.

Ledus Rīgas līcī, kā arī zemā ūdens virsmas temperatūra līcī un atklātā jūrā ietekmē laikapstākļus Latvijā, jo īpaši piekrastes novados, skaidro sinoptiķi. Ik gadu pavasarī vēsākais laiks ir piekrastē, bet situācijā, kad līcī ilgstoši saglabājas ledus, gaisa temperatūra tuvējā piekrastē ir zemāka nekā ierasts.

Ieplūstot siltākam gaisam, tas virs aukstās jūras un Rīgas līča atdziest. Ja ienākošās gaisa masas ir pietiekami mitras un vējš nav spēcīgs, bieži veidojas migla, kas piekrastē var ilgstoši neizklīst, - līdzīgi kā piektdien, 15.aprīlī.

Jau vēstīts, ka piektdienas pēcpusdienā Vidzemes piekrastē gaisa temperatūra dažbrīd pazeminājās līdz nullei, lai gan citviet valstī temperatūra vienlaicīgi paaugstinājās līdz pat +13 grādiem. Arī Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Liepājas novērojumu stacijā termometra stabiņš piektdien nepakāpās augstāk par +2,5 grādiem, turpretī Kurzemes vidienē saule gaisu sasildīja līdz +12 grādiem.

Šopavasar vēl ne reizi vien piekrastē veidosies auksta migla, prognozē sinoptiķi, norādot, ka dzestrums no aukstā ūdens un lēni kūstošā ledus skar tikai pretvēja piekrasti. Tā kā Latvijā dominē rietumu vējš, tad lielākā miglas un auksta laika varbūtība ir Kurzemes rietumu piekrastē, tostarp Liepājā un Ventspilī, kā arī Vidzemes, jo īpaši Ziemeļvidzemes, piekrastē.

Savukārt situācijā, kad spīd saule un vējš pūš no sauszemes, tieši piekrastē ir augstākā gaisa temperatūra. Pie dienvidrietumu vēja augstākā temperatūra nereti tiek reģistrēta Kolkas un Mērsraga novērojumu stacijā, bet tajās retajās dienās, kad vējš pūš no austrumu puses, siltākais laiks mēdz būt Vidzemes piekrastē un Kurzemes rietumu piekrastē.

Svarīgākais