Aizkrauklieti satriec CSDD inspektora sacītais; tehnisko apskati viņš neiziet

Ilustratīvs attēls © F64

Aizkrauklietis Jānis savas ģimenes spēkratu aplīmējis, lai varētu drošāk justies satiksmē. Uzlīmes ir gana spilgtas un automašīnu padara redzamāku. Diemžēl Jāņa radošās izpausmes CSDD tehniskās apskates inspektors nav spējis novērtēt un Jānim ikgadējā atļauja piedalīties ceļu satiksmē ar savu busiņu netiek pagarināta, vēsta "Bez tabu".

Sašutumu nav izraisījuši tādi tehniskie bojājumi kā numura apgaismojuma izdegšana vai kāda beigta gumija, kas nolietojusies. Lielākais pārsteigums bijis par auto uzlīmēm, kuras Ceļu satiksmes drošības direkcijas inspektors turpat uz vietas ir licis plēst nost, jo tās it kā maldinot citus šoferus. Aizkrauklietis ir pārliecināts, ka uzlīmes tieši pretēji brīdina šoferus un liek aizdomāties, ka distance tiešām ir jāievēro un ka priekšā braucošajā transporta līdzeklī tiešām nevajadzētu iebraukt.

Vēl mulsinoši Jānim licies, ka par vienu un to pašu putekļu sarga gumiju apskatē dabūjis gan “1”, gan “2” tehniskajā novērtējumā. Uzlīmju esamība uzskaitīta par neatļautu cita veida pazīšanās zīmi - maldinošu informāciju.

Aizkrauklietis vēlas konkrētu atbildi, kāpēc šīs uzlīmes ir maldinošas.

Uzlīmju esamībai uz mašīnas nav nekādas vainas, taču, kā izrādās, pastāv ierobežojumi, kādām tām ir vai nav jāizskatās.

“Transportlīdzekļa tehniskās apskates noteikumi paredz, ka uz transportlīdzekļa nedrīkst izvietot uzlīmes vai kādu citu informāciju, kas līdzinās ceļu satiksmes noteikumiem, noteiktajām ceļa zīmēm, to formām vai krāsu kombinācijām. Respektīvi, tādas uzlīmes, kas līdzinās ceļa zīmēm, vai ir to kopijas - nedrīkst būt izvietotas uz transportlīdzekļa nevienā redzamā vietā, jo tas primāri, būtiski var maldināt citus satiksmes dalībniekus par, tā teikt, ceļa infrastruktūras un norādāmo ceļa zīmju eksistenci. Taču drīkst, protams, uz transportlīdzekļiem izvietot dažādus uzrakstus, saukļus. To ir atļauts darīt. Piemēram, “brauc droši” vai “dod ceļu cieņai” . Šādas uzlīmes, protams, tehniskās apskates stacijā netiek plēstas nost.”

Svarīgākais