Nedēļas nogalē gaiss iesils līdz +7; būs daudz nokrišņu

© Gints Ivuškāns/F64

Šīs nedēļas nogalē gaiss iesils līdz +3..+7 grādiem, arī naktīs gaisa temperatūra pārsvarā saglabāsies virs nulles, prognozē sinoptiķi.

Sestdien Latvijā palaikam gaidāms lietus, vietām arī slapjš sniegs, prognozē sinoptiķi.

Galvenā nokrišņu zona no rīta būs Kurzemē un vēlāk šķērsos pārējo valsti.

Debesis būs pārsvarā apmākušās, gaiss iesils līdz +2..+7 grādiem.

Pūtīs mērens dienvidu, dienvidrietumu vējš, Kurzemes rietumkrastā ar brāzmām līdz 16 metriem sekundē.

Rīgā gaidāms apmācies laiks un lietus, maksimālā gaisa temperatūra būs +5 grādi.

Laikapstākļus nosaka ciklona austrumu mala. Atmosfēras spiediens jūras līmenī no 994 hektopaskāliem Ziemeļkurzemē līdz 1002 hektopaskāliem Latgalē.

Kurzemes un Zemgales lielākajā daļā nokususi vienlaidu sniega sega, savukārt daudzviet Vidzemē un Latgalē saglabājas vairāk nekā desmit centimetrus dziļš sniegs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Dziļākā sniega sega novērojumu stacijās sestdienas rītā ir 15-16 centimetri Siguldā un Priekuļos, kā arī 20 centimetri Alūksnē.

Šorīt apgrūtināti braukšanas apstākļi ir pa Vidzemes šoseju no Vangažiem līdz Līgatnei, pa Valmieras šoseju no Murjāņiem līdz Braslas tiltam, pa Rīgas apvedceļu, pa Bauskas šoseju no Rīgas līdz Dimzukalnam un pa Jelgavas šoseju no Rīgas līdz Jelgavai.

Tāpat apgrūtināti braukšanas apstākļi ir pa Liepājas šoseju no Rīgas līdz Kaģiem un no Anneniekiem līdz Blīdenei, pa Ventspils šoseju no Rīgas līdz Kūdrai, pa Daugavpils šoseju no Saulkalnes līdz Skrīveriem un no Pļaviņām līdz Nīcgalei, pa Rēzeknes šoseju no Jēkabpils līdz Varakļāniem un no Ludzas līdz Terehovai un pa Kokneses šoseju no Rīgas apvedceļa līdz Skrīveru pagriezienam.

Pa reģionālajiem autoceļiem apgrūtināta braukšana ir Rīgas, Alūksnes, Dobeles, Jēkabpils, Ludzas, Madonas, Ogres, Rēzeknes un Saldus apkārtnēs.

Brīvdienās debesis lielākoties klās mākoņi. Virs Ziemeļjūras esošā ciklona ietekmē valsti šķērsos vairākas nokrišņu zonas, lielākajai daļai valsts teritorijas pa laikam nesot lietu un slapju sniegu, naktī uz svētdienu austrumu rajonos gaidāms arī sniegs.

Diennakts tumšajās stundās termometra stabiņš pakāpsies līdz 0…+3 grādu atzīmei.

Palaikam līs un snigs slapjš sniegs, nokrišņu būs daudz. Vējš galvenokārt mēreni pūtīs no dienvidu puses, piekrastē brāzmās pastiprinoties līdz 15-16 metriem sekundē.

Maksimālā gaisa temperatūra piektdien visā Latvijā bija +2..+5 grādi.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 12.martā bija +26 grādi Spānijā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz sestdienu -17 grādi Alpu kalnos un -20 grādi Krievijā.

Lietus un kūstošā sniega dēļ Kurzemes upēs Bārtā, Durbē, Rīvā un Užavā ūdens līmenis pēdējā diennaktī paaugstinājies par aptuveni pusmetru, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvie dati.

Durbē pie Cīravas ūdens līmenis jau pakāpies nedaudz augstāk nekā februāra beigās, kad tika sasniegts palu pirmā viļņa maksimums. Plūdi gan nedraud.

Zemgales, Vidzemes un Latgales upēs aizvadītajā diennaktī ūdens līmenis nedaudz svārstījās, bet no sestdienas daudzviet gaidāma tā paaugstināšanās.

LVĢMC prognozē, ka lielākajā daļā Latvijas upju ūdens līmeņa maksimums būs 16.-18.martā. Kurzemē gaidāma ūdens līmeņa paaugstināšanās par 0,4 līdz 1,5 metriem, savukārt Zemgalē, kā arī Gaujas un Daugavas baseinā - par 0,3 līdz 1,2 metriem. Daugavā palu maksimums, iespējams, būs tikai marta beigās vai aprīļa sākumā.

Daugavā joprojām ir saglabājies ledus sastrēgums augšpus un lejpus Zeļķiem, ledus sastrēgumi var veidoties arī lejpus Jersikas un Līksnas - Nīcgales posmā. Arī Ogres lejtecē vēl iespējama sastrēguma veidošanās. Ledus iešanas laikā iespējamas krasas ūdens līmeņa svārstības un zemāko vietu applūšana.

Liela daļa upju ir brīvas no ledus. Ledus sega saglabājas vairākos Daugavas un Ogres posmos, arī Pededzē pie Litenes ir ledus sega ar lāsmeņiem, bet Tirzā pie Lejasciema - ledus sablīvējumi. Krastos daudzviet ir ledus krautņi, kas, paaugstinoties ūdens līmenim, tiks ierauti upē.

Krustpils, Pļaviņu un Salas novadā spēkā LVĢMC dzeltenais brīdinājums par augstu ūdens līmeni Daugavā, prognozēta tā paaugstināšanās. Tomēr kopš 9.martā sasniegtā maksimuma ūdens līmenis Daugavā pie Zeļķiem ir krities par 0,7 metriem, sestdien tas turpina lēnām pazemināties.

Svarīgākais