Jūnija vidū Latvijā laiks bijis nedaudz vēsāks par normu

Jūnija otrā dekāde visā Latvijā bija nedaudz vēsāka par normu, kad vidējā gaisa temperatūra bija 0,8 grādus zemāka par normu, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Siltāks laiks jūnija otrā dekādē bija dekādes sākumā. Šajā laikā siltākā diena bija 11.jūnijs, kad Latvijā īslaicīgi ienāca ļoti silta gaisa masa, pēcpusdienā gaiss sasila no plus 20 līdz plus 28 grādiem, Latvijas vidusdaļā pat līdz plus 28,7 grādiem. Tādējādi diennakts vidējā gaisa temperatūra pakāpās gandrīz piecus grādus virs normas.

Divus grādus virs normas gaisa temperatūra bija arī 12.jūnijā, taču turpmāk kļuva vēsāks, un līdz pat dekādes beigām gaisa temperatūra turējās vienu līdz divus grādus zem normas. Perioda vēsākās naktis bija uz 17.jūniju un 18.jūniju, kad gaisa temperatūra sasniedza plus 4, plus 11 grādus, bet vietām uz zāles bija salna līdz mīnus trīs grādiem.

Dekādes nokrišņu daudzums kopumā Latvijā bija 85% no normas. Dekādes laikā pilnībā bez nokrišņiem visā Latvijā bija tikai 18.jūnijs. Pārējā laikā lietus bija lielākoties neliels un mērens. Ar nokrišņiem bagātākās dienas visā Latvijā bija 12.jūnijs un 19.jūnijs, Austrumlatvijā arī 20.jūnijs, kad vietām diennakts nokrišņu daudzums bija 50% līdz 75% no visas dekādes nokrišņu normas.

Nokrišņus un siltumā kontrastaino gaisa masu sastapšanos dekādes sākumā daudzviet pavadīja pērkona negaiss, kā arī vēja pastiprināšanās. 11.jūnijā brāzmaini vēji šķērsoja Austrumlatviju, vislielāko brāzmu ātrumu - 23 metrus sekundē (m/s) - sasniedzot Daugavpilī. 12.jūnijā un 13.jūnijā vēja pastiprināšanās bija vērojama lielākajā Latvijas daļā. Brāzmās vislielākais ātrums šajās dienās bija jūras piekrastē - Ventspilī 21 m/s, Daugavgrīvā 19 m/s, tomēr arī iekšzemē tās daudzviet sasniedza 15 m/s līdz 18 m/s.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais