VNĪ: Stiprās lietavas Rīgas pilī kaitējumu vairs neradīs

Stiprās lietavas, kādas šorīt vērojamas Rīgā, vairs nespēs nodarīt kaitējumu ugunsgrēkā cietušajai Rīgas pilij, jo tai izbūvēti visi pagaidu jumti.

To šorīt intervijā telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" apliecināja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes priekšsēdētāja Baiba Strautmane.

Vienošanās ar būvniekiem paredz, ka pagaidu jumtam jābūt drošam vismaz deviņus mēnešus, kuru laikā tiks izbūvēts pastāvīgs jumts.

Strautmane prognozēja, ka pastāvīga jumta izbūve sāksies ne ātrāk kā novembrī. Patlaban tiek projektētas jumta konstrukcijas, pēc tam vēl jāvienojas ar būvniekiem par izmaksām.

Lai paātrinātu būvdarbus, ar projektētājiem tiek apspriesta iespēja būvniecības laikā pili "sadalīt pa zālēm", proti, klāt jumtu nevis uzreiz visā platībā, bet pakāpeniski pa posmiem.

Jau ziņots, ka 31.jūlijā tika noslēgta papildu vienošanās pie esošā VNĪ un būvniecības pilnsabiedrības "SBRE" līguma par 220 900 latiem par visiem ugunsgrēka seku likvidēšanas darbiem un pagaidu jumta izbūvi.

Pagaidu jumts virs Baltās zāles, kas ugunsgrēkā cieta visvairāk, tika izbūvēts jau jūlija sākumā. Vēlāk pagaidu jumtu tika uzlikts virs Svētku zāles un virs pils Konventa daļas.

Ugunsgrēkā, kas plosījās naktī uz 21.jūniju, tika izpostīta Rīgas pils 3200 kvadrātmetru platībā.

Svarīgākais