Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Kāpēc Latvijā arvien vairāk pazūd jaunieši? Komentē Valsts policija

© Ekrānuzņēmums/TV24

TV24 raidījums "STOPkadri" pēta, vai pēdējā laikā Latvijā tiešām arvien vairāk pazūd jaunieši.

Saskaņā ar Valsts policijas rīcībā esošo informāciju, vismaz aizvadīto trīs gadu laikā tendence attiecībā uz bezvēsts pazudušajiem, tai skaitā nepilngadīgajiem, būtiski nemainās. Neesot redzams ne liels kāpums, ne kritums reģistrēto pazudušo gadījumu skaitā. Likumsargu sagatavotajā statistikā redzams, ka nepilngadīgo vidū šis cipars ikgadu svārstās ap pieciem simtiem.

Ekrānuzņēmums/TV24

Šajā skaitā ietilpst aktīvie gadījumi - meklētās personas no iepriekšējiem gadiem, kā arī gadījumi, kad par vienu personu saņemti iesniegumi vairākkārt. Policija vērš uzmanību, ka šie cipari neatspoguļo pazudušo personu skaitu, bet gan katru iesniegumu par katru pazudušo jaunieti, kas mēdz būt no vairākiem cilvēkiem par pazudušo.

Biežākie pazušanas iemesli jauniešu vidū ir klaiņošana, kas lielākoties attiecas uz pusaudžiem, kas atrodas sociālajos aprūpes namos, internātskolās vai tamlīdzīgās iestādēs, vai arī nāk no nelabvēlīgām ģimenēm, kurās dažādu iemeslu dēļ jaunietis nejūtas labi, un došanos prom redz kā vienīgo izeju.

Starp pazudušajiem ir arī tādi gadījumi, kad jaunieši vēlas izdarīt pašnāvību.

Valsts policija gan uzsver, ka runāt par kopējo noziedzības pieaugumu Latvijā nav pamata, lai gan statistikas datos aizvadītajos gados, cipars diemžēl ir vainagojies simtos. Situāciju komentē Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes kriminālpolicijas pārvaldes 1. nodaļas priekšnieks Deniss Judajevs.

Es neteiktu, ka šeit, Latvijā ir liela tendence pazust. Protams, pagājušajā gadā bija daži gadījumi, kur pazušanas lietās notika noziedzīgi gadījumi, bet mēs tos veiksmīgi atrisinājām. Gadījumā, kad bērns, jaunietis ir pazudis un prombūtne ir netipiska, pats svarīgākais ir operativitāte un ziņošana Valsts policijai. Arī meklēšanas darbos iesaistās brīvprātīgās organizācijas, kas vecākiem un policijai palīdz meklēt pazudušos jauniešos.

Pieejamie dati rāda, ka lielākajā daļā gadījumu personas tiek atrastas, vai pašas atgriežas dzīvesvietā sveikas un veselas, pie kam, īsā laika posmā, kas nereti ir pat dažu stundu līdz pat dažu dienu jautājums. Meklēšanā liela loma ir arī sabiedrības iesaiste.

Patīkami, ka sabiedrība arī reaģē uz pazušanas gadījumiem. Tauta ir viens no policijas veiksmīgākajiem ieročiem, ko mēs arī izmantojam. Tas ir stiprs rīks,

secina Judajevs.

Valsts policija arī informē, ka jaunieši mēdz aiziet prom no mājām, lai izbaudītu brīvību, pavadītu laiku kopā ar draugiem. Turklāt nereti šādas iziešanas pavada alkohols, narkotikas un smēķēšana. Tāpat policijai ir jau zināmas jauniešu ierastās klaiņošanas takas, kurām tiek pievērsta pastiprināta uzmanība.