Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

LDDK: Vispirms ir jāuzlabo iedzīvotāju vidējais veselības stāvoklis, tad var runāt par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu

© Dmitrijs Suļžics/f64

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektors Kaspars Gorkšs ziņu aģentūrai LETA vēsta, ka kvalitatīvo dzīves gadu ziņā mēs no Eiropas līmeņa vidēji atpaliekam par 10 gadiem, bet no Ziemeļvalstīm teju par 20 gadiem.

Vaicāts par LDDK dalībnieku viedokli par Krišjāņa Kariņa ieteikto pensionēšanās vecuma paaugstināšanu, Kaspars Gorkšs saka: "Ir fakts, ka Eiropa noveco un iedzīvotāji kļūst vecāki. Tāpat iedzīvotāji dzīvo ilgāk, ir veselīgāki un arī fiziski spēcīgāki. Līdz ar to šis jautājums ir aktuāls ne tikai Latvijā, bet daudzās Eiropas valstīs, jo jautājums ir, kā valstis ir spējīgas izpildīt sociālās garantijas.

Taču būtisks jautājums ir tieši Latvijas situācija, jo te būtu jāskatās uz kvalitatīvajiem dzīves gadiem. Diemžēl šajā ziņā mēs no Eiropas līmeņa vidēji atpaliekam par 10 gadiem, bet no Ziemeļvalstīm teju par 20 gadiem. Tādēļ būtiski ir skatīties, kā mēs varam celt tieši kvalitatīvi pavadītās dzīves laiku, un tikai pēc tam runāt par cilvēku pensionēšanās vecumā ilgāku iesaisti darba tirgū.

Gan jautājums par imigrāciju, gan par pensionēšanās vecuma celšanu ir ļoti komplekss, un valsts uzdevums ir izveidot kvalitatīvu veselības aprūpi, lai celtu kvalitatīvas dzīves rādītājus, un tad risināt jautājumu par pensionēšanās vecuma tālāku celšanu. Tāpat te nāk klāt jautājums par pārkvalificēšanās iespējām. Tas viss ir jārisina kopā. Es domāju, ka arī darba devēji var nākt ar iniciatīvām, lai nodrošinātu sev veselu, spēcīgu un dzīvespriecīgu darbaspēku. Mēs arī redzam, ka it īpaši lielie darba devēji aktīvi iesaistās, lai saviem darbiniekiem pilnībā vai daļēji segtu veselības apdrošināšanas izmaksas.