Aizsardzības ministre: Ieroči Ukrainai tika piegādāti tik knapi, lai ukraiņi varētu noturēt frontes līniju

© Gints Ivuškāns /F64

Ieroči Ukrainai tika piegādāti tik knapi, lai ukraiņi varētu turēt frontes līniju, portāla "Delfi" diskusijā "Kara gads" uzsvēra aizsardzības ministre Ināra Mūrniecei (NA).

Viņa norādīja, ka gada laikā valstis ir gājušas soli pa solim. Pie apaļā galda, kur valstis sanāk gan NATO, gan Ramšteinas formātā, daudz runāts par to, kāds atbalsts Ukrainai nepieciešams. Aizsardzības ministre skaidroja, ka šo procesu koordinē Ukraina, sakot, kas viņiem ir vajadzīgs.

Pēc Mūrnieces paustā, gada laikā valstu vidū sapratne ir mainījusies. Ja sākotnēji runāja par to, ka Ukrainai jādod pašaizsardzības ieroči, tad pēc Bučas un Irpiņas slaktiņiem arī tie, kas dialogā bija samērā pielaidīgāki, guva skaidrību, ka Ukrainai ir jāatgūst teritorijas valsts austrumos un ir jāatgūst arī Krima, jo okupētajās teritorijās notiek kara noziegumi.

Aizsardzības ministre skaidroja, ka nostāja gan Ramšteinā, kur piedalās arī Koreja un Japāna, gan arī aliansē valstu vidū kļūst arvien noteiktāka. Ir panākta vienošanās par tankiem. Dažas valstis sola, ka tanku būs vairāk, nekā iepriekš teikts. Patlaban, pēc Mūrnieces paustā, uz priekšu tiek virzīta ideja arī par lidmašīnu piegādi.

"Tas, ko mēs redzam, ir novājināšanas karš. Cieš Ukrainas ekonomika, mirst cilvēki. Ekonomiku var uzbūvēt, naudu var nopelnīt, bet cilvēku dzīvība... tas ir vārdos neaprakstāmi. To vairs nevar atgūt atpakaļ," sacīja Mūrniece.

Viņa arīdzan uzsvēra, ka daudziem ukraiņu karavīriem ir vajadzīga rehabilitācija. Tā ir vajadzīga arī bērniem. Ukrainā jānotiek atmīnēšanai un atjaunošanai. Aizsardzības ministre uzsvēra, ka vajadzību ir daudz, taču no sākuma ir jāuzvar karš, tad ir vajadzīgs starptautisks tribunāls, kas izvērtētu un tiesātu kara noziedzniekus.

"Tas arī nozīmē domāšanas maiņu pašā Krievijā. Nākamie soļi varētu būt Ukrainas atjaunošana, Krievijas reparācijas Ukrainai. Tikai tad, kad Krievijā mainīsies sabiedrība, kad valsts tiks reformēta, tad, kad noslēgsies starptautiskais tribunāls, mēs varam cerēt uz ilgstošāku mieru mūsu pasaules daļā, bet ne agrāk. Mūsu nostāja vienmēr ir bijusi tāda, ka Ukrainai ir jāpalīdz uzvarēt karu un uzvarēt pilnībā, nevis tikai daļēji. Pilnībā," uzsvēra aizsardzības ministre.

LETA jau rakstīja, ka pagājušā gada 24.februāra agrā rītā Krievijas prezidents deva rīkojumu sākt iebrukumu Ukrainā. Rietumvalstis Krievijai par šādu rīcību noteikušas plašas sankcijas.

Svarīgākais