Draudi Viņķelei: policija noskaidrojusi jaunieša identitāti un uzsākusi kriminālprocesu

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Saistībā ar vakar, 30. oktobrī, publiski izskanējušo informāciju par to, ka veselības ministre sociālajā vietnē Facebook ir saņēmusi vēstuli no kādas personas, kura izteikusi draudus viņas veselībai un dzīvībai, Valsts policija, reaģējot uz šo informāciju un operatīvi veicot izmeklēšanas darbības, neilgā laika posmā noskaidroja personas identitāti un atrašanās vietu.

Ierodoties pie šīs personas, tika veiktas procesuālās darbības, kā arī persona tika nopratināta.

1999. gadā dzimis jaunietis, nožēlo izdarīto un kā pats skaidro, tad nodoms nebija draudus īstenot reālajā dzīvē. Tādēļ apdraudējums nepastāv. Uz doto bīdi personai piemērots statuss persona, pret kuru uzsākts kriminālprocess.

Tāpat Valsts policija saņēma arī oficiālu iesniegumu par šo faktu un par notikušo ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 132. panta par draudiem izdarīt slepkavību vai nodarīt smagu miesas bojājumus, ja ir bijis pamats baidīties, ka šie draudi var tikt izpildīti. Par šādu pārkāpumu soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Jaunietis iepriekš nav nonācis policijas redzes lokā.

Policija aicina cilvēkus rūpīgi izvērtēt un pārdomāt saturu un vēstījums, ko viņi pauž sociālajos tīklos - pat ja patiesais nodoms nav bijis ļauns, draudu izteikšana nodarīt kaitējumu citas personas veselībai un dzīvībai ir krimināli sodāma rīcība. Vērš uzmanību, ka šādas darbības nav pieņemamas un nepaliek nepamanītas - Valsts policija reaģē uz notikumiem, kas izdarīti ne tikai reālajā dzīvē, bet arī sociālajos tīklos. Un policijas rīcībā ir metodes, kā operatīvi risināt šādas situācijas interneta vidē, kā arī noskaidrot anonīmu personu identitāti un atrašanās vietu.

Ministre "Twitter" paudusi, ka "tīša, īpaši jaunu cilvēku, radikalizēšana var mudināt rīkoties neapdomīgi". "Musinātāji, visdrīzāk, neko nezaudēs, bet ietekmējušies jaunieši gan var sastrādāt nevajadzīgas muļķības, kas kaitēs pašiem. Tādēļ arī sev vēlreiz atgādinu - atbildību izteikumos un rīcībās," rakstīja politiķe.

Pandēmija, ilgstošā neskaidrība un nogurums no ierobežojumiem rada lielu stresu sabiedrībā kopumā un katram atsevišķi, tādēļ liela atbildība ir viedokļu līderiem no visām pusēm, skaidroja Viņķele. Viņasprāt, ir saprotams, ka veidojas opozīcija un neapmierinātība ar valdību, tomēr cilvēku radikalizēšana nav pieļaujama.

Tikmēr aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) "Twitter" atzīmēja, ka ir nožēlojami, ka sociālajos medijos un citur pieaug draudi un emocionālā vardarbība. "Pilnībā izprotu ministres stresa līmeni, ar ko tādu sastopoties," pauda ministrs.

Kā vēstīts, veselības ministre Ilze Viņķele piektdienas vakarā mikroblogošanas vietnē "Twitter" pavēstīja, ka internetā saņēmusi draudus viņu nošaut.

Kā apgalvoja Viņķele, draudus virtuāli izteicis kāds jaunietis, kura "Facebook" kontā norādīts, ka viņš dien Jaunsardzē un dzīvo Smiltenē. "Atsūtīja ziņu, lai gatavojos, ka nošaus," tviterī informē ministre, nepaskaidrojot, saistībā ar ko tieši viņai draudēts.

Viņķeles minētais jaunietis 14.oktobrī "Facebook" vidē publiski dalījies ar aicinājumu "Noņem uzpurni! Tu esi cilvēks, nevis suns!". No konteksta noprotams, ka ar uzpurni varētu būt domāta sejas maska, kas ar valdības lēmumu tagad obligāti ir jānēsā virknē publisku vietu, lai ierobežotu Covid-19 izplatību.

Viņķele tviterī pieminējusi arī Valsts policiju un Jaunsardzi. Policija ministrei atbildējusi, ka informācija ir nodota kolēģiem.

Latvijā

Šā gada septembrī Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvalde, aizturot organizētu noziedzīgu grupu, Rīgā pārtrauca kāda striptīzkluba darbību. Tur ilgstoši bija plaucis sutenerisms. Par šo noziegumu aizdomās tiek turētas piecas personas, četrām piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.