Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Stājas spēkā ārkārtas situācija; ar kādiem ierobežojumiem jārēķinās turpmākos trīs mēnešus? [papildināts]

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Valstī uz trim mēnešiem izsludināta ārkārtējā situācija, tādējādi spēkā stājoties vairākiem Covid-19 izplatības novēršanai paredzētiem ierobežojumiem.

Predzēts, ka personām, kas nav vakcinētas pret Covid-19 vai nav to pārslimojušas, turpmāk būs atļauta iepirkšanās tikai pirmās nepieciešamības veikalos, tādējādi liedzot iespēju apmeklēt, piemēram, lielveikalus. Tāpat nolemts ierobežot arī vakcinētas personas - piemēram, pasākumos "zaļajā" jeb drošajā zonā tiks noteiktas papildu epidemioloģiskās drošības prasības, proti, jāvalkā maskas, jāievēro distance, tāpat paredzēts ieviest arī konkrētus dalībnieku ierobežojumus noteiktos pasākumos.

Tirdzniecības vietas, kuras varēs apmeklēt arī personas bez Covid-19 sertifikāta, ir pārtikas veikali, aptiekas, optikas veikali, dzīvnieku barības veikali, preses tirdzniecības vietas, higiēnas preču veikali, telekomunikāciju veikali un degvielas uzpildes stacijas. Šajās vietās uz vienu apmeklētāju būs jānodrošina 25 kvadrātmetru platība.

Savukārt, strādājot drošajā režīmā, uz vienu apmeklētāju būs jānodrošina 15 kvadrātmetri.

Brīvdienās un svētku dienās tirdzniecības centros varēs strādāt tikai pārtikas veikali, aptiekas, optikas, dzīvnieku barības veikali, preses tirdzniecības vietas, higiēnas preču veikali un telekomunikāciju veikali. Tāpat būs pieejami tādi pakalpojumu sniedzēji kā kurpnieks un ķīmiskās tīrītavas.

Vienlaikus turpmāk visus, kam tas iespējams - gan publiskajā, gan privātajā sektorā -, aicinās strādāt attālināti.

Tāpat zināmi ierobežojumi gaidāmi arī izglītības jomā. Lai gan arī pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas skolēni turpinās mācīties klātiene, lietojot sejas aizsargmaskas, tiks būtiski samazināts interešu izglītības nodarbību apjoms. Skolotājiem un skolēniem, neatkarīgi no izglītības pakāpes, visās telpās būs jālieto sejas aizsargmaskas. Skolēnu testēšana notiks vismaz reizi nedēļā. Ārkārtējās situācijas laikā netiks organizētas nodarbības ārpus skolas, piemēram, ekskursijas, muzeju apmeklējumi.

Ierobežojumi gaidāmi arī kultūras un izklaides sfērā - ārkārtējās situācijas laikā kultūras pasākumi drīkstēs norisināties ar mazāku skaitu apmeklētāju. Saskaņā arī Krīzes vadības padomes vienošanos kultūras pasākumi drīkstēs noritēt "zaļajā" režīmā ar obligātu masku lietošanu un ierobežotu apmeklētāju skaitu jeb 60% no kapacitātes.

Aizliegtas izklaides un atrakcijas iekštelpās

No šodienas līdz nākamā gada 11.janvārim aizliegti saimnieciskie pakalpojumi, kas saistīti ar izklaidi un atrakcijām iekštelpās, paredz pagājušajā nedēļā Ministru kabinetā apstiprinātais rīkojums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

Šāds aizliegums attieksies tostarp uz akvaparkiem, izklaides un atrakciju centriem, kā arī batutu parkiem.

Savukārt saņemt un sniegt pakalpojumus, tai skaitā kultūras pakalpojumus, atrakcijas ārtelpās, organizēt un apmeklēt pasākumus, piedalīties un apmeklēt sporta norises, piedalīties un apmeklēt sporta sacensības varēs tikai epidemioloģiski drošā vidē, ja tiek nodrošināts, ka šajās vietās tiek veikta vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu verifikācija, kā arī netiek pieļauta tādu personu klātbūtne, kuras neatbilst epidemioloģiski drošai videi.

Tāpat šajās vietās jālieto sejas maskas. Vienlaikus tās var nelietot fizisko aktivitāšu un sporta treniņu laikā, kā arī sportisti fizisko aktivitāšu laikā sporta sacensībās.

Savukārt saimnieciskos pakalpojumus, tai skaitā skaistumkopšanas pakalpojumus, tirdzniecības izstādes, atrakcijas ārtelpās var sniegt epidemioloģiski drošā vidē, ja papildus šajos vispārējām epidemioloģiskās drošības prasībām vienai personai tiek nodrošināti ne mazāk kā 15 kvadrātmetri no publiski pieejamās iekštelpas platības. Savukārt izstāžu norises vietās eju platums starp izstāžu stendu rindām vai distance starp vairākām vienā telpā esošām pakalpojuma sniegšanas vietām ir jānodrošina vismaz trīs metri.

Tāpat šajās vietās jānodrošina divu metru distances ievērošana starp individuāliem apmeklētājiem vai mājsaimniecībām.

Tirdzniecība

No šodienas personas bez Covid-19 sertifikāta, kas apliecina vakcināciju vai pārslimošanu, varēs apmeklēt tikai noteiktas kategorijas veikalus, paredz pagājušajā nedēļā Ministru kabinetā apstiprinātais rīkojums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

Tirdzniecības pakalpojumus epidemioloģiski nedrošā vidē iekštelpās varēs sniegt pārtikas veikalos, kur 70% no sortimenta veido pārtikas preces, higiēnas preces, dzīvnieku barības un preses izdevumi, aptiekās, tajā skaitā veterinārās aptiekās, optikas veikalos, dzīvnieku barības veikalos, preses tirdzniecības vietās, higiēnas preču veikalos, kur 70% no sortimenta ir higiēnas preces, telekomunikācijas preču un pakalpojumu vietās, kā arī degvielas uzpildes stacijās.

Šajās vietās pakalpojumus epidemioloģiski nedrošā vidē, kas nozīmē, ka tos varēs saņemt un sniegt personas bez sadarbspējīga vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, varēs sniegt, ja apmeklētāju plūsma pilnībā tiek nodalīta no epidemioloģiski drošā vidē sniegtajiem pakalpojumiem un tiek noteikts tāds maksimālais apmeklētāju skaits, lai nodrošinātu ne mazāk kā 25 kvadrātmetrus no publiski pieejamās iekštelpu platības uz apmeklētāju.

Savukārt iekštelpās epidemioloģiski drošā vidē jānosaka tāds maksimālais apmeklētāju skaits, lai nodrošinātu ne mazāk kā 15 kvadrātmetrus no publiski pieejamās iekštelpu platības uz apmeklētāju un, ja tiek lietoti mutes un deguna aizsegi.

Tirdzniecība ārtepās ir ļauta epidemioloģiski nedrošā vidē, ja tiek lietoti mutes un deguna aizsegi.

Iepirkšanās līdzekļu, tai skaitā grozu, ratu vai tirdzniecības dalībnieka nodrošināto iepirkšanās somu skaits kopā nedrīkst pārsniegt maksimāli atļauto apmeklētāju skaitu tirdzniecības vietā. Tirdzniecības vietā, kur tiek nodrošināta iepirkšanās līdzekļu pieejamība apmeklētājiem, atrašanās bez iepriekš minētajiem iepirkšanās līdzekļiem ir aizliegta.

Tāpat noteikts, ka tirdzniecības centra īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam, kā arī tirgus pārvaldītājam jāieceļ

atbildīgā persona, kas organizē epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanu tirdzniecības centrā vai tirgus paviljonā. Informāciju par atbildīgo personu jāizvieto labi redzamā vietā.

Tirdzniecības centra īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam, kā arī tirgus pārvaldītājam jānodrošina, ka tirdzniecības centrā vai slēgta tipa tirgus paviljonā netiek pārsniegts maksimāli pieļaujamais apmeklētāju skaits. Tirdzniecības centrā maksimāli pieļaujamo apmeklētāju skaitu nosaka ne lielāku par atsevišķās pakalpojuma sniegšanas un tirdzniecības vietās pieļaujamā apmeklētāju skaita summu.

Vienlaikus ir jāizvieto informāciju par tirdzniecības centra vai tirgus paviljona kopējo maksimālo apmeklētāju skaitu un par epidemioloģisko drošību atbildīgās personas kontaktinformāciju.

Ja tirdzniecības centra kopējā tirdzniecībai atvēlētā platība ir lielāka par 7000 kvadrātmetriem, tirdzniecības centra īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam, kā arī tirgus pārvaldītājam jānodrošina, ka tirdzniecības centrā ir uzstādīta elektroniska apmeklētāju plūsmas uzskaites iekārta.

Tāpat ir jāorganizē epidemioloģiski nedrošā vidē sniegto pakalpojumu apmeklētāju plūsmas pilnīgu nodalīšanu no epidemioloģiski drošā vidē sniegtajiem pakalpojumiem.

Savukārt attālināti iegādāto preču izsniegšana no vietām, kuras drīkst strādāt arī epidemioloģiski nedrošā vidē, tiek organizēta, nodrošinot atsevišķu apmeklētāju plūsmu, kas pilnībā tiek nodalīta no epidemioloģiski drošā vidē sniegtajiem pakalpojumiem un ar atsevišķu ieeju no ārtelpas, vai arī izsniedzot preces ārpus telpām.

Ārkārtējās situācijas laikā aizliegta tirdzniecības pakalpojumu sniegšana tirdzniecības centros brīvdienās un svētku dienās, izņemot tajās tirdzniecības vietās, kuru darbība ir ļauta arī epidemioloģiski nedrošā vidē.

Kā pēc pagājušās nedēļas valdības sēdes apliecināja Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis, tirdzniecības vietas, kuras strādās epidemioloģiski drošā vidē, kopā ar vakcinētajiem vai pārslimojošiem pieaugušajiem varēs apmeklēt arī bērni līdz 12 gadu vecumam, kuriem vēl nav iespējams vakcinēties pret Covid-19.

Privāti pasākumi

Pret Covid-19 nevakcinētajiem jeb personām bez Covid-19 sertifikāta privātos pasākumos iekštelpās no šodienas drīkstēs pulcēties līdz 10 cilvēkiem, paredz valdības lēmums par ārkārtējo situāciju un tās pieņemtie pasākumi Covid-19 izplatības ierobežošanai.

Savukārt ārā vienkopus drīkstēs pulcēties līdz 20 nevakcinētām personām.

Nevakcinētie individuāli no vienas mājsaimniecības varēs saņemt kultūras pakalpojumus, ja pakalpojuma sniedzējam ir Covid-19 sertifikāts un telpās neatrodas citas personas.

Lielākas iespējas nevakcinētajiem būs saņemt pakalpojumus brīvā dabā vai atrodoties vieglajā transportlīdzeklī vai individuālajā peldlīdzeklī.

Bez Covid-19 sertifikāta cilvēki drīkstēs piedalīties reliģiskās darbības norisēs iekštelpās un ārtelpās, ja vienai personai tiks nodrošināti vismaz 15 kvadrātmetri no publiski pieejamo telpu platības un ja tiek lietotas sejas maskas.

Nevakcinētās personas drīkstēs izmantot sabiedrisko transportu un saņemt saimnieciskos pakalpojumus pasta pakalpojumu sniegšanas vietās, ja vienai personai tiek nodrošināti ne mazāk kā 15 kvadrātmetri telpas.

Bez Covid-19 sertifikāta cilvēki drīkstēs saņemt ēdienu līdzņemšanai.

Publiskus pasākumus rīko tikai epidemioloģiski drošā vidē, ja papildus tiks nodrošināts, ka apmeklētāji pasākuma norises laikā atrodas fiksētās, personalizētās sēdvietās vai, ja apmeklētāji atrodas stāvvietās.

Vienam apmeklētājam jāparedz ne mazāk kā trīs kvadrātmetri no publiski pieejamās pasākuma norises vietas un pasākuma laikā apmeklētājiem jālieto "FFP2" līmeņa respiratorus.

Publiskos pasākumos vienlaicīgi drīkstēs atrasties ne vairāk kā 500 apmeklētāji. Blakus sēdvietās drīkstēs atrasties ne vairāk kā divas personas. Starp katrām blakus esošajām divām sēdvietām tiek nodrošināta ne mazāk kā divu sēdvietu distance, turklāt sēdvietas dažādās rindās jāizkārto pamīšus.

Pasākumus ar apmeklētāju skaitu līdz 1000 cilvēkiem drīkstēs rīkot, ja apmeklētāji atrodas nodalītos sektoros līdz 300 cilvēkiem katrā un savstarpēji netiekas.

Pasākuma rīkotājiem būs jānodrošina biļešu personalizāciju vai pasākuma apmeklētāju reģistrāciju.

Konferencēm un sporta pasākumiem un sacensībām, kas izsludināti līdz 8.oktobrim un kuri notiek epidemioloģiski drošā vidē šie ierobežojumi netiek attiecināti līdz 18.oktobrim.

Savukārt privātiem pasākumiem un tirdzniecības izstādēm, kas notiek publiskās vietās epidemioloģiski drošā vidē netiek attiecināti šo noteikumu nosacījumi līdz 18.oktobrim.

Ēdināšana, izklaides un kultūras pakalpojumi

No šodienas līdz nākamā gada 11.janvārim sabiedriskās ēdināšanas, izklaides, kultūras pakalpojumu, kā arī reliģiskās darbības veikšanas vietas un kultūrvietas darbu varēs sākt ne agrāk kā plkst.6 un beigt ne vēlāk kā plkst. 21, paredz pagājušajā nedēļā Ministru kabinetā apstiprinātais rīkojums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

Šis ierobežojums neattieksies uz vietām, kur ēdināšanu izsniedz līdzņemšanai un starptautiskās lidostas "Rīga" termināļos.

Vienlaikus darba laika izņēmumus reliģisko darbību veikšanas vietās var noteikt tieslietu ministrs pēc saskaņošanas ar Veselības ministriju.

Iepriekš attiecīgās vietas varēja sākt strādāt ne ātrāk kā plkst.6 un beigt ne vēlāk kā plkst.24.

Sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus varēs sniegt tikai epidemioloģiski drošā vidē, nodrošinot, ka pie viena galdiņa atrodas ne vairāk kā četras personas, bet starp galdiņiem ir vismaz trīs metru attālums, ja starp galdiņiem nav izveidota norobežojoša siena.

Darbs attālināti

No šodienas pret Covid-19 vakcinētās un ar vīrusu pārslimojošās personas darbu klātienē varēs apmeklēt ar darba devēja norīkojumu, kā arī darba vietās visiem būs jānēsā sejas maskas.

Atbilstoši Ministru kabineta lēmumam par ārkārtējo situāciju, darbs klātienē ar darba devēja norīkojumu iespējams, lai nodrošinātu darba nepārtrauktību, ja to nevar veikt attālināti. Savukārt darba telpās, kur ir vairāk par vienu personu, visiem darbiniekiem pareizi jāvalkā sejas maskas.

Tajā pašā laikā privātajā sektorā pret Covid-19 nevakcinētajām personām darba devējs izvērtē katra nodarbinātā darba pienākumus, specifiku un apstākļus, nosakot inficēšanās un infekcijas izplatības risku. Personas, kuras atbilstoši izvērtējumam nav pakļautas inficēšanās riskam un to nerada citiem, var veikt darba uzdevumus bez derīga vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāta.

Ja atbilstoši izvērtējumam darba pienākumi jāveic klātienē, kur pastāv risks inficēties vai inficēt citus, darba devējs informē darbinieku par nosacījumu darba pienākumus veikt klātienē ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Nodarbinātais sāk vakcināciju septiņu dienu laikā pēc darba devēja izvērtējuma un pabeidz ne vēlāk kā septiņas dienas pēc konkrētās vakcīnas lietošanas instrukcijā norādītā īsākā termiņa vakcīnai ar divām devām.

Kamēr norit vakcinācijas process un vakcīnas iedarbība nav spēkā, nodarbinātajam no šī gada 13.oktobra ir pienākums regulāri veikt Covid-19 testus. Līdz 19.oktobrim derīgi ir antigēnu testu negatīvs rezultāts, kas ir ne vecāks par 72 stundām, bet līdz 20.oktobrim - derīgi ir tikai laboratoriski apstiprināti negatīvi testa rezultāti, ko apliecina ar sertifikātu.

Savukārt, ja nodarbinātais vakcināciju nav sācis vai pabeidzis līdz 15.novembrim, darba devējs nodarbināto atstādina no darba pienākumu veikšanas.

Valsts, pašvaldību iestādēs un valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās visiem nodarbinātajiem jābūt vakcinētiem līdz 15.novembrim neatkarīgi no nodarbināto darba pienākumu pildīšanas veida - attālināti vai klātienē.

Izglītība

Lai ierobežotu Covid-19 izplatību, mācību process skolās no šodienas būs jāorganizē, maksimāli sadalot skolēnu plūsmu un visiem nēsājot sejas maskas, šodien lēma valdība.

Maskas izglītības iestādēs būs jānēsā personām no sešu gadu vecuma.

Sejas maskas būs obligāti jānēsā visās telpās, kur uzturas vairāk par vienu cilvēku.

Skolas mācības klātienē varēs pārtraukt, ja Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) konstatēs augstu Covid-19 izplatības risku.

Sammazināts arī laika posms, kurā skolēniem jāatrodas karantīnā, tādējādi klātienes mācībās skolēni varēs atgriezties, ja septītajā dienā pēc karantīnas sākšanas ir veikts Covid-19 tests un tas ir negatīvs, paredz valdībā apstiprinātais jaunais regulējums.

Šāds lēmums pieņemts, jo bērniem Covid-19 infekcija norit straujāk - pēc inficēšanās ievērojami ātrāk parādās simptomi nekā tas ir pieaugušajiem. Tas ļaus skolēniem pēc iespējas ātrāk atgriezties klātienes mācībās.

Interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmās klātienē bez ierobežojumiem varēs piedalīties tikai tie skolēni, kuriem ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Tiem, kuri nav pilnībā vakcinēti vai pārslimojuši Covid-19, interešu izglītības un profesionālās ievirzes programmas notiek attālināti vai klātienē ar negatīvu Covid-19 testa rezultātu (izņemot pirmsskolas izglītojamos) vienas klases apmēros (ja izglītojamie vienlaikus nav citu klašu izglītojamie), individuāli (izņemot bērnus, kuri dzīvo vienā mājsaimniecībā) vai ārpus telpām ne vairāk kā 20 izglītojamie no dažādām klasēm.

Pēc Izglītības un zinātnes ministrijas paustā, darbā ar jaunatni klātienes aktivitātes tiek īstenotas epidemioloģiski drošā vidē. Ja nepieciešams krīzes atbalsts, tad aktivitātes pieļaujamas arī epidemioloģiski nedrošā vidē, ja aktivitāšu organizācijā iesaistītās personas, kas nonāk saskarē ar jauniešiem, ir ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Augstskolās un koledžās klātienē studiju procesā piedalās, tiek nodarbināti un sniedz pakalpojumus tikai ar sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Personas, kam ir konsīlija sniegts atzinums par vakcinācijas atlikšanu, līdz vakcinācijas kursa pabeigšanai studiju procesā piedalās tikai attālināti.

No šodienas visās izglītības pakāpēs dienesta viesnīcas un internāta pakalpojumi tiks organizēti tikai epidemioloģiski drošā vidē, paredz noteikumi par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai.

Regulējums paredz, ka dienesta viesnīcas un internāta pakalpojumus saņems tikai personas ar Covid-19 sertifikātu.

IZM informēja, ka ārvalsts studējošais bez vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta koledžas vai augstskolas dienesta viesnīcā var uzturēties ar testēšanas sertifikātu, kas ir veikts reizi 72 stundās, ne ilgāk kā 60 dienas kopš ierašanās Latvijā.

Vienlaikus noteikts, ka uzturēšanās ir atļaujama, ja dienesta viesnīcas iedzīvotāju plūsmas fiziski nepārklājas un tiek nodrošināta to darbības atsevišķa uzraudzība. Citi studējošie dienesta viesnīcās no 11.oktobra varēs uzturēties tikai ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Būtiskas izmaiņas noteiktas arī sportā - procesi, kas līdz šim bija paredzēti "dzeltenajā režīmā", turpmāk būs "zaļajā režīmā", bet ar papildu drošības nosacījumiem par, piemēram, telpu platību un ģērbtuvju noslodzi. Cilvēku skaits vienā grupā telpā būs līdz 20, bet, ja tiek ievēroti visi drošības nosacījumi (grupu nepārklāšanās, platība u.c.), vienlaikus arī turpmāk varēs darboties vairākas grupas.

Nevakcinēti bērni telpās varēs sportot individuāli - viens pret vienu ar vakcinētu treneri (vienā telpā nevarēs norisināties vairāki individuālie treniņi). Bez papildu drošības prasībām arī turpmāk būs pieejamas peldētapmācības programmas bērniem līdz 12 gadiem (bet ne sporta peldēšanas treniņi).

Sportošana telpās grupā iespējama arī vienas klases apmēros. Arī ārpus telpām grupu treniņos būs jāievēro "zaļais režīms", grupas lielumam nepārsniedzot 20 personas. Bērnu un jauniešu sporta treniņos ārpus telpām grupā līdz 20 varēs piedalīties arī izglītojamie ar skolā veiktu testu, kā arī pirmsskolas izglītības iestāžu izglītojamie. Ja grupas nepārklāsies, vienlaicīgi varēs darboties vairākas grupas. Individuālas fiziskas aktivitātes bez trenera ārpus telpām var notikt bez ierobežojumiem.

Latvijas izlases (tai skaitā jauniešu un junioru), Latvijas Olimpiskās vienības un Latvijas Paralimpiskās vienības sportistu, komandu sporta spēļu starptautisko un augstāko līgu komandu sportistu (ja tajās tiek izcīnīts Latvijas čempiona tituls pieaugušajiem), kā arī Murjāņu sporta ģimnāzijas un augstas klases sportistu sagatavošanas centru izglītojamo sporta treniņi gan iekštelpās, gan ārtelpās drīkstēs norisināties arī dzeltenajā režīmā, bet testēšana būs jāveic par saviem līdzekļiem (skolas tests nederēs).

Arī visas sporta sacensības turpmāk norisināsies zaļajā režīmā ar papildus ierobežojumiem. Dzeltenajā režīmā būs atļaut organizēt tikai starptautiskos sporta pasākumus (sportistiem no 16 gadiem), kā arī komandu sporta spēļu augstāko līgu sporta sacensības, ja tajās tiek izcīnīts Latvijas čempiona tituls pieaugušajiem.

Skatītāji sporta sacensības un starptautiskus sporta pasākumus drīkstēs apmeklēt, ja viņiem ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts un tiek nodrošināti nosacījumi attiecībā uz publisku pasākumu rīkošanu. Atsevišķos gadījumos noteikts pārejas periods līdz 18.oktobrim, kas attiecas uz jau izziņotajiem pasākumiem.

Vienlaikus lemts, ka ārkārtējās situācijas laikā, no šodienas nevarēs notikt amatiermākslas kolektīvu mēģinājumi.

Lai gan klātienē nevarēs notikt aktiermākslas kolektīvu mēģinājumi, atļautas ir individuālās nodarbības, ja nodarbības vadītājam ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts un nodarbības telpā neatrodas citas personas.

Amatiermākslas kolektīvu mēģinājumi

Saskaņā ar valdības lēmumu ārkārtas situācijas laikā no šodienas līdz nākamā gada 11.janvārim amatiermākslas kolektīvu mēģinājumi drīkst notikt tikai epidemioloģiski drošā vidē.

Kā informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) pārstāve Linda Ertmane, tas nozīmē, ka mēģinājumos iekštelpās un ārpus telpām var piedalīties tikai ar sadarbspējīgu vakcinācijas vai Covid-19 pārslimošanas sertifikātu.

Tāpat ir jāievēro, ka nodarbības laikā telpās drīkst atrasties ne vairāk kā 20 personas, neskaitot kolektīva vadītājus. Vienlaikus jāparedz 15 kvadrātmetru telpas platība katrai personai un jāpievērš uzmanība, lai ģērbtuvju aizpildījums nepārsniedz 25%.

Ertmane atzīmēja, ka joprojām nedrīkst pieļaut grupu savstarpēju satikšanos. Mēģinājumos divu metru distanci var neievērot dejas apguves laikā. Mutes un deguna aizsegus telpās var nelietot dziedot, spēlējot pūšaminstrumentu un dejojot.

Noteikumi paredz iespēju rīkot individuālas nodarbības amatiermākslas kolektīvu dalībniekiem, kuriem nav sadarbspējīga vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāta. Tādā gadījumā vadītājam jābūt ar sadarbspējīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, kā arī jāievēro divu metru distance nodarbības laikā.

Mēģinājumos jānodrošina iesaistīto un nodarbināto personu reģistrācija, norādot vārdu, uzvārdu, kontaktinformāciju. Ja konstatēta saslimšana ar Covid-19, pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pieprasījuma ir jānodod mēģinājumos iesaistīto personu dati, kā arī jāsniedz informācija par mēģinājuma norises datumu un vietu.

LNKC pārstāve skaidroja, ka amatiermākslas kolektīvi nedrīkst rīkot aktivitātes un publiskus vai privātus pasākumus, tai skaitā doties uz citu pašvaldību administratīvajām teritorijām, kuros piedalās personas no cita kolektīva.

Turpmāk izglītības iestādes iekštelpās visām personām jālieto sejas maskas. Interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmās klātienē bez ierobežojumiem var piedalīties skolēni ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Programmu apguve izglītojamiem, kas nav pilnībā vakcinēti vai pārslimojuši Covid-19, notiek attālināti vai klātienē individuāli, vienas grupas, klases vai kursa ietvaros, ja izglītojamie vienlaikus nav citu grupu, klašu vai kursu izglītojamie. Tādā gadījumā izglītojamais uzrāda negatīvu Covid-19 testa rezultātu, izņemot pirmsskolas izglītības programmā izglītojamos.

Savukārt ārtelpās nodarbības drīkst notikt ne vairāk kā 20 izglītojamiem no dažādām grupām, klasēm vai kursiem. Izglītības procesa īstenošanā jānodrošina tas, ka dažādu grupu, klašu vai kursu izglītojamo grupas vienlaikus nepārklājas, atrodoties vienā telpā, izņemot pārvietošanos, kā arī jānovērš to pārklāšanās ārtelpās starpbrīžos.

Izglītības iestādes neorganizē, nepiedalās, neatbalsta un neveicina izglītojamo un pedagogu dalību klātienes pasākumos un aktivitātēs ārpus izglītības iestādes.

Tāpat jaunajā rīkojumā noteikts, ka valsts un pašvaldību institūciju darbinieki un amatpersonas no 2021.gada 15.novembra darba pienākumus var veikt tikai tad, ja viņiem ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.