Aptauja: kā prasību vilkt sejas masku uztver Latvijas iedzīvotāji?

© Vladislavs Proškins/F64

Sejas aizsargmasku valkāšana Latvijā kļuvusi par ikdienas nepieciešamību. Covid-19 straujo izplatību šobrīd spēs apstādināt tikai distancēšanās kombinācijā ar masku valkāšanu, roku un virsmu dezinfekciju – tā norāda epidemiologi. Kā prasību valkāt maskas šobrīd uztver sabiedrība skaidroja TV3 raidījums "900 sekundes".

“Kantar” veiktā aptauja liecina, - absolūtais vairākums jeb 91% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem ir norādījuši, ka publiskās vietās, kur tas ir noteikts, viņi valkā sejas aizsargmasku.

Tikai 7% aptaujāto to nedara, bet 2% iedzīvotāju nav snieguši konkrētu atbildi šajā jautājumā.

Kā zināms, šonedēļ paplašināta sejas masku lietošana sabiedriskās vietās, paredzot, ka tās lieto ne tikai vietās, kur netiek ierobežots cilvēku skaits, bet visās sabiedriskās vietās, tajā skaitā arī tur, kur cilvēki atrodas fiksētās, personalizētās sēdvietās. Maskas ir jālieto gan saimniecisku, gan publisku pakalpojumu sniegšanas vietās.

Sejas maskas var nelietot vietās, kur to lietošana nav iespējama, piemēram peldbaseinos, sportošanas laikā, akvaparkos, pirtīs un tamlīdzīgās vietās, kā arī skaistumkopšanas pakalpojumu sniegšanas vietās, kur tiek veiktas procedūras sejai.

Prasība par masku lietošanu neattiecas arī uz sabiedriskās ēdināšanas vietām, piemēram, kafejnīcām un bāriem, kur personas ēd un lieto dzērienus, tomēr maskas ir jāvalkā personālam. Tāpat prasība par obligātu masku lietošanu neattiecas uz izglītības iestādēm.

Savukārt darba vietās, kur netiek sniegti pakalpojumi klātienē, piemēram, birojos, darba devējam ir jāizvērtē, vai ir iespējams nodrošināt epidemioloģisko prasību īstenošanu, piemēram, divu metru distanci starp darbiniekiem, un jālemj, vai sejas masku valkāšana ir nepieciešama.

Svarīgākais