Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Teju puse iedzīvotāju uzskata, ka atbildība par Covid-19 ierobežošanu jāuzņemas pašai sabiedrībai

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Latvijā 44% aptaujāto iedzīvotāju uzskata, ka atbildība par Covid-19 pandēmijas ierobežošanu galvenokārt jāuzņemas pašai sabiedrībai, liecina mediju aģentūras "OMD Latvia" aptauja.

Vienlaikus, katrs otrais uzskata, ka atbildība jāuzņemas valstij, bet 34% uzskata, ka Covid-19 vīrusa ierobežošanā jāuzņemas teju visiem - valstij, iedzīvotājiem, mediķiem, pašvaldībām, darba devējiem un uzņēmējiem, pētniekiem un zinātniekiem, kā arī lielajām korporācijām.

Kā noskaidrots aptaujā, atbalsts līdzvērtīgai valsts un iedzīvotāju atbildībai par sabiedrības veselību caurmērā vairāk ir latviski runājošo vidū. Tikmēr cittautieši, respondenti ar personīgajiem ienākumiem virs 700 eiro mēnesī, ģimenes ar bērniem un jaunieši 18-29 gadu vecumā biežāk atbildēja, ka atbildība vairāk jāuzņemas valstij.

Vienlaikus aptaujā atklāts, ka 70% aptaujāto no uzņēmējiem, kuru preces un pakalpojumus viņi lieto, sagaida, ka viņi ieviesīs tādus produktus un pakalpojumus, kas palīdz īstenot Covid-19 preventīvās aktivitātes. Piemēram, attālinātā iepirkšanās, bezkontakta piegāde, individuālas vizītes. Vēl 66% sagaida līdz šim apmaksāto, bet neizmantoto pakalpojumu pārcelšanu uz vēlāku laiku bez papildu sankcijām.

Savukārt 59% un īpaši jaunieši vecumā no 18 līdz 29 gadiem sagaida, ka uzņēmēji, kuru produktus un pakalpojumus viņi lieto, atbalstīs valsts iestādes, lai mazinātu Covid-19 ietekmi.

"OMD Latvia" vadītājs Vadims Barisons skaidroja, ka produktu un pakalpojumu pielāgošanu, kā arī apmaksāto, bet neizmantoto pakalpojumu pārcelšanu uz vēlāku laiku bez papildu sankcijām caurmērā biežāk nekā sabiedrība kopumā sagaida ģimenes ar bērniem un augstu ienākumu īpašnieki. "Tātad maksātspējīgā auditorija nedod atlaides arī ārkārtas situācijā, tāpēc servisa kvalitātei pašlaik ir jo īpaši liela nozīme," izcēla Barisons.

Barisons piebilda, ka ģimenes ar bērniem ir viena no tām grupām, kas sevišķi sagaida kredītbrīvdienu iespējas.

"OMD Latvia aptauja "Covid-19 ietekme uz Latvijas sabiedrību" veikta laikā šāgada no 20.marta līdz 24.martam. Tajā piedalījās 706 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Aptauja veikta izmantojot "Snapshots" interneta pētījumu rīku, kas ik nedēļu nodrošina reprezentatīvu informāciju par Latvijas iedzīvotāju noskaņojumu, viedokli, attieksmēm, kā arī patēriņa uzvedību un paradumiem kā biznesa profesionāļiem, tā plašākai sabiedrībai.