Vilnītis: Es varētu no amata atbrīvot Strīķi, bet pagaidām neplānoju tā rīkoties

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Normunds Vilnītis uzskata, ka varētu no amata atbrīvot savu vietnieci Jutu Strīķi, bet pagaidām to nedarīšot, jo šāds lēmums pirms tā pieņemšanas ir kārtīgi jāizvērtē.

Intervijā Latvijas Radio Vilnītis atzina, ka, pirms pieņemt lēmumu par Strīķes atlaišanu, viņš vēlas pārliecināties, ka lēmums būtu pareizs. Tajā pašā laikā KNAB vadītājs uzsvēra, ka Strīķe ir laba darbiniece, tāpēc jāsniedz viņai iespēja saprast, ka vadības rīkojumi ir jāpilda.

Jau ziņots, ka, neraugoties uz premjerministra Valda Dombrovska (JL) un Valsts kancelejas juristu iebildumiem, KNAB priekšnieks sācis būtiskas pārmaiņas šīs iestādes izmeklētāju darbā. Birojā izveidota operatīvo darbinieku grupa, kas strādās tiešā Vilnīša pakļautībā, apejot KNAB priekšnieka vietnieci Strīķi, kura sevi līdz šim apliecinājusi kā visai principiālu un veiksmīgu korupcijas apkarotāju.

Līdz šim par operatīvajām darbībām, kriminālprocesu sākšanu, cilvēku aizturēšanu un līdzīgām norisēm KNAB atbildīga bija Apkarošanas daļa, kuru vada Strīķe. Bet nu ir kļuvis skaidrs, ka turpmāk KNAB būs vēl viena operatīvo darbinieku grupa, kuras darbu tiešā veidā varēs noteikt KNAB priekšnieks.

Formāli jaunais veidojums paredzēts korupcijas apkarošanai Latvijas reģionos, bet faktiski tā darbinieki, pēc Strīķes teiktā, atradīsies Rīgā un strādās ar tādiem pašiem izejas datiem kā pārējie operatīvie darbinieki.

KNAB vadītājs atzina, ka reformai ir pretestība biroja iekšienē un viņa vietniece Juta Strīķe nevēloties pildīt uzdotos lēmumus. Arī premjers atzīst, ka viens no reformu apturēšanas iemesliem ir tas, ka izmaiņām ir liela pretestība birojā un pat tapusi vēstule pret Vilnīša iecerēm.

Kā šorīt LNT raidījumā "900 sekundes" uzsvēra Vilnītis, par reformu nepieciešamību gan publiski, gan tiekoties ar Saeimā pārstāvēto partiju deputātiem viņš esot runājis, jau stājoties amatā. Reorganizācijas rezultātā no 18 KNAB nodaļām paredzēts izveidot 10, lai būtu resursi reģionālās grupas izveidošanai.

Šīs reformas bija uzdots veikt Strīķei, taču viņa to nezināmu iemeslu dēļ neizdarīja. Tagad ir iecelts cits cilvēks šo funkciju veikšanai. Faktiski reformas ir pabeigtas, līdz ar to nav runa par to pārtraukšanu, bet atcelšanu. Grupa jau strādā - posmā no Rīgas līdz Ludzai, skaidroja Vilnītis.

Viņš uzsver, ka pašlaik izveidojusies situācija, kad vai nu Strīķe, vai pats Vilnītis maldina sabiedrību par KNAB notiekošo. "Viņa uzskata, ka viņa mani klausa," sacīja Vilnītis.

KNAB vadītājs nenoliedza, ka viņam esot zināmas pretenzijas saistībā ar finanšu izlietojumu birojā, ar zaudējumu norakstīšanu. "Ir atsevišķi gadījumi, kad mani rīkojumi tiek ignorēti," sacīja Vilnītis.

Vilnītis norādīja, ka nevēloties apgalvot par atsevišķu politiķu ieinteresētību viņa atbrīvošanā no amata. "Pārgalvīgi negribu secināt, tomēr visa notikumu attīstības gaita liek secināt, ka kādam ir izdevīgi atstādināt Vilnīti no amata," sacīja KNAB vadītājs.

Viņaprāt, pašreizējā situācija ir absurda, kad "politiķiem, sabiedrībai un masu medijiem ir jādomā par KNAB struktūru. Par to jādomā KNAB, jāskaidro, kāpēc sākusies šāda pretestība".

LETA jau ziņoja, ka rezolūcijā premjers uzdeva KNAB priekšniekam atcelt apstiprinātos 2010.gada 1.aprīļa grozījumus Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja 2009.gada 15.maija reglamentā "Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja reglaments".

Pamatojot savu prasību, premjers uzsvēra, ka šo grozījumu saturs ir pretrunā ar likumu "Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu", jo paredz nelietderīgu struktūrvienību funkciju dublēšanu un līdz ar to nelietderīgu valsts līdzekļu izlietošanu.

Rezolūcijā arī tika teikts, ka minētie iebildumi un to argumentācija Vilnītim tika darīta zināma gan mutiski sarunas laikā ar Ministru prezidenta biroja vadītāju, tikšanās laikā ar Ministru prezidentu, gan rakstiski - Valsts kancelejas Juridiskā departamenta 7.aprīļa atzinumā.

Svarīgākais